Publicador de continguts

REPRODUCTIBILITAT


Reproductibilitat 2015

Comissariat: Nekane Aramburu
Inauguració: 12 de setembre de 2015. 12,30 h
Període: del 15 de setembre a l'11 de novembre de 2015

La sèrie «Reproductibilitat» presenta, en exposicions i fases diferents, col·leccions públiques i privades amb l'objectiu d'oferir vies de coneixement i d'investigació de l'evolució de la imatge artística des de la fotografia, les pràctiques fílmiques d'avantguarda, el videoart i els mitjans electrònics.

Aquesta nova entrega es basa en la col·lecció del Museu d'Art Contemporani de Barcelona ­Macba­, les obres del qual gairebé no s'han vist a les Illes Balears, fet que a més de permetre exhibir autors rellevants, contribueix a seguir aprofundint en la nostra línia educativa i de formació.

«Reproductibilitat 2.0. Col·lecció Macba», comissariada per Nekane Aramburu, suposa una passa més en aquesta sèrie perquè comprèn un període fonamental en l'ús i la consolidació de la imatge en moviment per a les pràctiques creatives. El projecte curatorial parteix de la influència de les proposicions fílmiques experimentals en determinats autors, fonamentalment nord-americans, i destaca obres el denominador comú de les quals és la influència del cinema d'avantguarda, les tecnologies del vídeo i les investigacions espaciotemporals aplicades al paisatge i al cos.

La mostra és un assemblage d'obres en format monocanal de la col·lecció Macba sense entrar pròpiament en l'anàlisi dels suports i les fites dels pioners, sinó més aviat centrada a mostrar la influència dels primers happenings i el moviment Fluxus, el conceptualisme dels anys setanta i l'apropiacionisme dels vuitanta en artistes que posteriorment han marcat modes i mètodes de concebre i entendre l'art en l'actualitat.

En el discurs de l'exposició s'intenta incidir en com la desmaterialització de l'art i les pràctiques que varen utilitzar la imatge en moviment varen influir en la producció de la cultura contemporània i les arts visuals. A més, les obres seleccionades permeten introduir-nos en les troballes que l'estructura temporal de les gravacions audiovisuals varen procurar i avançar-se així en qüestions fonamentals sobre l'ontologia de la mirada, les noves relacions amb l'espectador, el diàleg entre la càmera i el cos o el discórrer del temps interior i exterior davant la mutació d'un món i uns éssers en transformació i qüestionament permanents.

Totes les peces pertanyen a un període que va des dels anys cinquanta fins als anys noranta. La primera és un treball en 16 mm, In the Street, de Helen Levitt, Janice Loeb i James Agee, rodat entre els anys 1945 i 1946 i estrenat el 1952, i la més recent és l'enregistrament de l'acció performativa de Matt Mullican, Matt Mullican under Hypnosis de 1996. Cruïlles i vincles entre autors i obres que permetran nous descobriments i lectures, com Fresh Acconci, que deriva de The Red Tapes, obra mítica de Vito Acconci del 1976, revisitada el 1995 per Paul McCarthy i Mike Kelley.

Duració:

Des del 15 de setembre de 2015fins el 11 de novembre de 2015

Dies: Diàriament
Horari: 12:00
Localitat: Palma

Data darrera modificació: 8 de maig de 2023