Publicador de continguts

MICHAEL NAJJAR. Qui ens donà l'esponja per esborrar tot l'horitzó?


0_91154_1.jpg
Després de Miao Xiaochun, aquest estiu Es Baluard presenta a l'Aljub una mostra temàtica individual d'un artista internacional. En aquest cas Michael Najjar, creador alemany, l'obra del qual se centra en elements crucials de la nostra societat moderna dirigida i controlada pels ordinadors i les tecnologies de la informació. La seva estètica futurista s'interroga sobre les transformacions socials originades per la ciència i la tecnologia i busca reflexions utòpiques i filosòfiques a través de complexes sèries temàticament unides.

Des de 2011 Najjar està treballant en les sèries «espai exterior» centrades en els avenços més innovadors al voltant del viatge i l'exploració espacial. L'exposició que es presenta a Es Baluard mostra diversos capítols i situacions del seu ampli entrenament com astronauta per a la realització del seu propi vol espacial que serà la part essencial en les actuals sèries.

Els tres vídeos equilibrium (2013), spacewalk (2013), i skyfall (2015), exhibit ara per primera vegada a Espanya, mostren respectivament a Najjar en la seva formació per al vol espacial, en un vol supersònic en un MiG-29; en les profunditats d'un enorme hidrolaboratorio a La Ciutat de les Estrelles a Rússia; i en un salt HALO (High Altitude-Low Opening) des d'una altura de 10.000 metres. Portant la seva fortalesa física al límit, Najjar se situa a la banda hostil (i fins i tot potencialment mortal) per obtenir enregistraments d'alta qualitat estètica que sorprenguin l'espectador i plantegin preguntes sobre els diferents extrems de l'existència -la vida i la mort, el temps i l'espai, d'allò bell i d'allò repulsiu. En el vol supersònic, en el salt de gran altitud i en la pràctica de busseig, Najjar actua com un artista conceptual que elabora meticulosament seu storyboard i també com a protagonista, emprant el seu propi cos a l'acció performativa.

Nascut el 1966 a Landau (Alemanya), Najjar viu i treballa a Berlín. La seva obra ha estat mostrada en nombrosos museus i centres d'art de tot el món, entre els quals podem destacar el ZKM-Museum für Neue Kunst, Karlsruhe, Alemanya (2015, 2013), Center for the Performing Arts, Nova York, EUA (2015), MAMM- Multimedia Art Museum Moscow, Moscou (2014), LAboral Centro de Arte y Creación Industrial, Gijón (2014), Borusan Contemporary, Istanbul (2013), CAC- Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (2010), TEA- Tenerife Espacio de las Artes, Santa Cruz de Tenerife (2010), New Media Art Institut, Amsterdam (2009) Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma (2008), Fundació Joan Miró, Barcelona (2004), entre d'altres. La seva obra està present en col·leccions públiques i privades com la ZKM-Museum of Contemporary Art, Kalsruhe, Alemanya; Museum Ludwig, Colònia, Alemanya, CAC- Centro de Arte Contemporáneo de Málaga; Deichtorhallen-International House of Photography, Hamburg, Alemanya; TEATenerife Espacio de las Artes, Santa Cruz de Tenerife; DA2-Domus Artium 2000, Salamanca; Museo de Bellas Artes, Santander; Colección Pilar Citoler, Espanya.


Descarregar:
Per sol·licitar més informació sobre aquesta activitat i/o entrevistes, sisplau, contacteu amb Comunicació d'Es Baluard: comunicacio@esbaluard.org / 971 908 201 / 600 26 26 09
Duració:

Des del 3 de juliol de 2015fins el 30 d’agost de 2015

Dies: Diàriament
Horari: 12:00
Localitat: Palma

Data darrera modificació: 8 de maig de 2023