Publicador de continguts

La bellesa de la màquina. Fotografia industrial de Ramon de Baños (1890-1980)


La bellesa de la màquina

Espai: Àrea 1
Dates: del 15 d'octubre de 2015 al 6 de gener de 2016
Direcció: Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa
Comissariat: Norbert Tomàs

El Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa presenta l'exposició La bellesa de la màquina entorn de l'obra artística més significativa de Ramon de Baños (1890-1980) en l'àmbit de la fotografia de gènere industrial. Gràcies a un extens treball d'investigació en el seu Arxiu Històric avui la Fundació Gas Natural Fenosa fa pública una selecció inèdita de fotografies que permeten redescobrir com a fotògraf Ramon de Baños, conegut fins ara com a pioner del cinema català. El conjunt d'obres fotogràfiques que es treuen a la llum, realitzades amb un codi visual propi, ofereixen una mirada nova que ens permet gaudir de la bellesa de la fotografia de gènere industrial, i que avui constitueixen un extraordinari document gràfic d'un món desaparegut.

L'empresa Catalana de Gas y Electricidad S. A., com moltes altres empreses de l'època, van fer encàrrecs fotogràfics amb la finalitat de documentar i publicitar el seu patrimoni i la seva capacitat de producció. Tot i que les primeres col·laboracions de Ramon de Baños amb Catalana de Gas són de l'any 1929, amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona, no és fins més endavant que s'incorpora com a "fotògraf adjunt als Serveis Tècnics". L'encàrrec principal que Ramon de Baños realitza aleshores per a la companyia és el que s'ha anomenat Àlbum del 1947, una col·lecció de 58 fotografies de maquinària i arquitectura industrial. Es tracta d'un recull d'imatges que van tenir un objectiu propagandístic i que volien mostrar l'important actiu patrimonial de què disposava la companyia, la seva modernitat i la seva extraordinària activitat empresarial.

Ramon de Baños desenvolupa un estil fotogràfic propi que li permet embellir i sublimar la maquinària i el paisatge industrial. Es tracta d'obres ben enquadrades i estructurades, amb una disposició acurada dels objectes representats. Les imatges que presenta no són representacions d'una realitat verídica, sinó que, eludint la presència humana, mostren la magnificència arquitectònica de les fàbriques i la bellesa de la màquina. Així, tot i tenir un objectiu propagandístic, les imatges transmeten una marcada emoció espiritual. Les fotografies eren retocades a mà perfilant els elements de la matge amb finíssims pinzells, l'aerògraf, les pintures, el llapis i les eines de tall esmolat. Aquesta feina acurada li permetia definir superfícies i plans de llum, netejant irregularitats i imperfeccions, aconseguint el to líric tan personal de les seves composicions.

L'exposició recull una selecció d'imatges de l'Àlbum del 1947 i altres obres fotogràfiques de gènere industrial, així com un audiovisual del 1927, del mateix Ramon de Baños, que la complementa. Gràcies a la preservació d'aquest fons fotogràfic per part de l'Arxiu Històric de la Fundació Gas Natural Fenosa, avui comptem amb un material valuós que és testimoni gràfic per explicar la història de la ciència i de la tècnica i que ens permet redescobrir el patrimoni industrial del país.

Duració:

Des del 15 d’octubre de 2015fins el 6 de gener de 2016

Dies: Diàriament
Horari: 12:00
Localitat: Palma

Data darrera modificació: 10 de gener de 2023