COP Convocatòria Oberta de Projectes artístics 2024 - Casal Solleric
COP Convocatòria Oberta de Projectes artístics 2024
La Regidoria de Turisme, Cultura, Restauració i Coordinació Municipal de l’Ajuntament de Palma a través de la Coordinació General de Cultura i Arts Visuals té com a finalitat la promoció i la difusió de les arts visuals i la creació contemporània al municipi de Palma, així com dinamitzar el context artístic i donar suport al desenvolupament professional.
Una acció concreta en aquest sentit és posar en marxa la contractació d'un projecte artístic a l’espai Aljub del Casal Solleric de juliol a setembre del 2024, dirigida als artistes, comissaris/es, mediadors/es o equips mixtes que treballin des de l’art més actual, la investigació i l’experimentació dels projectes artístics entesos com a procés que vol interpel·lar el present per a generar pensament crític i estètic.
Presentació de projectes fins al 26 de maig.
Per a més informació i bases: Perfil del contractant.
El jurat que valorarà els projectes rebuts està format per Esmeralda Gómez, Susy Gómez i Jordi Pallarès.
Esmeralda Gómez Galera es dedica a la investigació, la docència, el comissariat i la gestió de l’art contemporani. És doctora en Arts, Humanitats i Educació, amb formació en Belles Arts i un màster en Pràctiques Artístiques i Visuals (UCLM). Cofundadora de l’espai d’art autogestionat Oficina a Conca, ha col·laborat en diferents iniciatives culturals a Berlín. A Palma, va treballar com a gallery manager i directora d’operacions a L21Gallery, on va gestionar més de vuitanta exposicions amb artistes nacionals i internacionals, així com projectes per a fires d’art. Actualment treballa com a professional independent de l’art contemporani amb seu a Mallorca, compaginant les seves classes a la Universitat amb projectes curatorials i escrivint la newsletter Highlights Contemporary, centrada en la producció artística balear.
Susy Gómez és una artista mallorquina multidisciplinària, formada en Belles Arts. Al llarg de la seva carrera ha experimentat amb una gran varietat de mitjans: pintura, escultura, fotografia i performance, i ha duit a terme una obra autobiogràfica amb la voluntat de reflexionar sobre la identitat, explorant la intersecció entre l'art i l'espiritualitat i apel·lant a la posició que ocupa el subjecte al món contemporani. Ha realitzat exposicions a l'Espai 13, la Fundació Joan Miró, la Fundació Pilar i Joan Miró, el Museu d'Art Moderne i Art Contemporain-Nice, el Centre del Carme, el Museu de Pollença, el Consell Europeu a Brussel·les, l’Edifici Iustus Lipsius, el Museu de Navarra, el Centre d'Art Contemporani de Màlaga, MACE, i Es Baluard Museu. La seva obra forma part de les col·leccions de prestigiosos centres i museus nacionals i internacionals, com el Museo Nacional Centre d’Art Reina Sofĩa, Es Baluard o el Murugami Hirai Museum, entre molts d’altres.
Jordi Pallarès es defineix com a investigador i curador. És cofundador d’INDAGUE (Asociación Española para la Investigación y Difusión del Graffiti y del Arte Urbano) i de TAULA (Associació d’Educadores Culturals de Mallorca), i soci de l’IAC. Des de 2012 co-dirigeix amb Javier Siquier VB_exposición visible, un projecte curatorial damunt paper. La seva línia d’investigació actual se centra en les pràctiques (artístiques) que es donen a l’esfera pública, en les seves diferents maneres d’(auto)representació i performativitat, especialment en aquelles en què el cos –el seu moviment i el seu posicionament a l’espai– determina discursos d'emancipació. Com a curador, ha col·laborat en institucions, centres culturals, galeries i fires, així com també en espais non profit a ciutats com Palma, Bilbao, Múrcia, Granada, Barcelona, Madrid, Roma, Caracas i São Paulo.
La proposta ‘Las veces’, de Lucía Gorostegui, guanya el concurs per a la contractació d’un projecte artístic a l’espai Aljub del Casal Solleric
El jurat ha valorat 37 treballs i ha dedicat una menció especial a 7 de les obres presentades
El projecte Las veces, de Lucía Gorostegui López-Alonso, comissariat per Cristina Moreno García i Antoni Amaya Obrador, ha resultat guanyador del concurs convocat per l’Ajuntament de Palma, a través de l’àrea municipal de Cultura, per a la contractació d’un espai artístic a l’espai Aljub del Casal Solleric, segons ha acordat el jurat per unanimitat.
Al mateix temps, el jurat, integrat per Jordi Pallarès, Esmeralda Gómez Galera i Susy Gómez, ha destacat especialment la qualitat de 7 de les 40 propostes presentades: concretament, ‘Descens’ d'Eduard Comelles; ‘Crecer hacia arriba, abajo, adelante y atrás en el tiempo’, de Marijo Ribas, comissariat per Marenka Krasomil; ‘Jardín Paralelo’, d’Elena Bajo, comissariat per Núria Montclús; ‘Cabin Fever’, d’Esmeralda Conde Ruiz, comissariat per Pedro Portellano; ‘Fade in/to’, de Sofía Montenegro, comissariat per Beatriz Escudero; ‘Genealogía del Hueco I’, de Cristian Guardia i Ángela Bonadies, i ‘The Unspeakable/lo indecible’, de Núria Fuster comisariat per Francesco Giaveri.
Obra guanyadora
En la seva resolució, el jurat considera que el projecte Las veces, de Lucia Gorostegui, “destaca per la seva qualitat conceptual, bona documentació, valentia, compromís social i component ‘site-specific’. A través de molts pocs elements, s’articula un projecte ple de subtileses que juga amb la percepció de l’espai, posant en valor tant l’arquitectura de l’aljub com l’experiència dels espectadors”.
Al mateix temps, el jurat remarca que la creació “incideix en el sentit de comunitat i la col·laboració amb altres camps disciplinars, gràcies a la intervenció de la investigadora Begoña Martínez. La mediació compleix un paper fonamental en aquesta proposta, desprenent-se del propi concepte i complementant l’exposició. L’activitat de mediació proposada aborda les diferències en la percepció de la realitat dintre de l’espectre autista, plantejant interrogants relacionats amb la diversitat”.
Des del 10 / de maig / 2024fins el 26 / de maig / 2024
Data darrera modificació: 26 de juny de 2024