Una ciutat més neta, una ciutat més estimada - Comunicació i Premsa
Una ciutat més neta, una ciutat més estimada
A cada ciutadà i ciutadana ens agrada que els espais comunitaris de Palma siguin amables i acollidors per tal de poder-hi viure, passejar-hi i desplaçar-se. Cada barri i poble té la seva singularitat. A l'hora de preservar l'entorn comú, les actuacions de la ciutadania i de l'Administració pública han d'anar dins la mateixa línia. En aquest sentit, fa dos anys que s'estan impulsant polítiques per a aconseguir la neteja per igual de tots els espais de la ciutat, tot proporcionant les eines per a fer-la sostenible.
Tinc clar que actualment és un dels temes més sensibles de la ciutat i que més preocupa la ciutadania. En prenc nota. Cal tenir en compte que ens vàrem trobar en molt mal estat la majoria dels contenidors, els instruments bàsics de recollida de residus de la ciutat. Per aquest motiu ja n'hem començat la renovació, amb una primera fase d'implantació als barris de l'Arenal, Can Pastilla, les Meravelles i l'Eixample nord. A partir del setembre renovarem els de la resta de Palma. A més, s'està fent un pla de manteniment i de neteja per a mantenir-los en bon estat de conservació.
Pel que fa a les inversions, s'està fent un esforç molt important. Hem destinat un total de 16 milions d'euros a recollida i neteja, el doble que la legislatura anterior. Tot i que hem iniciat un procés de transformació per a aconseguir que, en un futur (i no molt llunyà), puguem passejar pels carrers de Palma sense trobar cap tipus d'incivisme pel que fa a la neteja, cal reconèixer que el procés està essent més lent del que com a batle de Palma voldria. Tot i que hem licitat els instruments i vehicles que necessitam per a millorar la neteja, van arribant a poc a poc i fins al pròxim desembre no els tindrem tots en funcionament per a assegurar la Palma que la ciutadania mereix. Al llarg dels propers mesos rebrem un total de 103 vehicles destinats a la neteja i a la recollida selectiva de residus, que suposen un 40% del total dels 250 vehicles que té actualment EMAYA. Com a batle de Palma, la meva preocupació per la flota actual és diària: en aquests moments tenim pocs vehicles, una flota molt envellida i que utilitzam cada dia. Des d'aquí vull agrair la feina als professionals del taller de l'empresa municipal per l'esforç que fan de reparar els vehicles en mal estat perquè puguin complir cada dia la seva funció, tenint en compte que la generació total de residus en dos anys (2015-2017) ha crescut un 12%. Per tant, amb els mitjans que tenim i amb la professionalitat del personal, seguim endavant.
Les actuacions duites a terme per EMAYA són moltes i diverses. Podríem parlar de la pròxima ampliació del Punt Verd de Son Castelló, de l'obertura del Punt Verd de Sant Jordi, del Camió del Reciclatge, de la recollida d'oli i d'un llarg etcètera, però una de les principals novetats d'aquesta legislatura és que s'ha donat un impuls important a l'educació ambiental. Sense educació, no aconseguirem una Palma neta. Cada nova mesura ha anat acompanyada d'una campanya informativa, de conscienciació i de responsabilització ambiental de la ciutadania per a aconseguir que tots i cada un dels habitants de Palma tinguem pràctiques més sostenibles. I els resultats han estat molt positius. Per exemple, només en un mes amb el nou sistema de recollida selectiva mòbil en els barris de la Calatrava, Sindicat i Monti-sion s'ha aconseguit reciclar un 75%. Tot un èxit.
Pel que fa al personal de l'empresa municipal, actualment hi invertim 3 milions d'euros més que durant el 2015. Impulsam polítiques per a reposar les baixes, les vacants per jubilació i per a fer un reforç durant l'estiu. De fet, una de les primeres accions que va dur a terme la presidenta d'EMAYA, Neus Truyol, tot d'una que va començar la legislatura, va ser la contractació de 50 persones per a reforçar els serveis durant aquesta època.
Per tant, la meva voluntat com a batle és continuar en aquesta direcció per tal de millorar de cada vegada més els resultats. També cal que la ciutadania sigui corresponsable per a augmentar els índexs de reciclatge i fer, de Palma, un exemple a seguir de ciutat sostenible. Només en dos anys hem passat del 15% al 20% del reciclatge. Encara som enfora de l'objectiu del 100%, però feim passes per a millorar.
Som conscients que estam dins un procés i que encara queda molta feina per fer, però estic segur que els resultats arribaran aviat. Entre totes i tots hem de fer un esforç per a aconseguir una ciutat més neta i més cívica, més acollidora i més amable; en definitiva, una ciutat més estimada.
Documents
Data darrera modificació: 13 de març de 2023