Publicador de continguts


Qualitat i diversitat caracteritzen la temporada 2023-2024 dels Teatres Municipals, que acollirà un emotiu homenatge a Xesc Forteza


6 / d’octubre / 2023

L’Ajuntament apostarà per la producció pròpia “Ca ses monges” amb l’objectiu de recordar la figura del còmic mallorquí, coincidint amb el 25 aniversari de la seva mort

Palma, 06 d’octubre de 2023.- El tinent de batle de Cultura, Javier Bonet, ha presentat aquest divendres la programació dels teatres municipals de Palma corresponent a la nova temporada 2023-2024.

L’acte ha tingut lloc al Teatre Xesc Forteza, amb la presència d’alguns dels professionals escènics i companyies teatrals que fan part de la programació elaborada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament. Igualment, ha participat en la convocatòria informativa el director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet.

Durant la seva intervenció, el regidor ha destacat que “el segell de la qualitat és la marca que distingeix i caracteritza l’oferta de la temporada als dos espais municipals, el Xesc Forteza i el Mar i Terra”.

El primer tinent de batle de Cort ha remarcat el fet que “per primera vegada, l’Ajuntament ha aconseguit tancar, el mes d’octubre, el calendari complet de la temporada dels seus teatres, englobant el període comprès entre aquest octubre i el mes de maig de l’any vinent”.

En la seva opinió, aquest ha estat “un repte que ha exigit un gran esforç, però que, a la vegada, ha merescut molt la pena, perquè aquesta anticipació permetrà els usuaris escollir amb temps suficient els dies que tenen disponibles per a anar al teatre i els espectacles que els fa ganes veure d’entre la nombrosa i diversificada oferta que se’ls presenta”.

Igualment, Javier Bonet ha assenyalat que “estendre la programació dels dos teatres municipals de Palma, el Mar i Terra i el Xesc Forteza, a un ventall molt ampli de públic, ha estat el gran objectiu que ha animat la selecció dels diferents espectacles”.

En la seva opinió, resultava necessari que, des de l’Ajuntament, “s’eixamplassin horitzons des d’un prisma de pluralitat per tal d’atreure tots els segments possibles d’usuaris”, una finalitat que, tal com ha destacat Bonet, s’ha plasmat en el lema escollit per a acompanyar la present temporada: “Teatres Municipals. Els Teatres de Tots”.

Des d’aquest punt de vista, el regidor ha defensat que els equipaments escènics públics “no han de programar únicament aquelles obres o muntatges que van orientats, només, a segments molt concrets de la demanda, ja que, quan això passa, el resultat més directe és que amplis sectors d’espectadors se senten exclosos, o, com a mínim, els falta l’estímul per a adquirir la seva localitat. I, a la vegada, grups i companyies amb unes propostes artístiques determinades es veuen sistemàticament fora de la programació dels equipaments culturals”.

“Molt al contrari –ha indicat–, des de l’Àrea de Cultura, hem apostat aquesta temporada per una programació diversa, rica en propostes, capaç d’acollir formats diferents, en les dues llengües, i oberta a una gran varietat de gèneres i modalitats”.

Entrant més concretament en el contingut d’aquest cicle 2023-2024, Bonet ha explicat que estarà “íntimament lligat a la figura d’un home, un actor, un autor, un director, un artista, irrepetible”, en referència a Xesc Forteza, de qui està a punt de complir-se el 25è aniversari de la seva desaparició.

L’homenatge al dramaturg mallorquí es materialitzarà mitjançant nombroses activitats, d’entre les quals cal destacar la representació d’una de les seves obres més aclamades, Ca ses Monges, del 22 de febrer al 3 de març, al Teatre Municipal Xesc Forteza.

En aquest sentit, el tinent de batle de Cultura ha posat l’accent en el fet que aquest esdeveniment “reclamarà un gran esforç d’organització, que inclourà el procés de selecció dels actors i les actrius que es posaran en la pell dels personatges d’aquesta creació sorgida de la genialitat humorística del seu autor”.

Un altre aspecte remarcable de la programació que ha estat presentada aquest divendres són les coproduccions, una fórmula que, segons Bonet, “suscita un gran interès perquè permet enriquir encara més les propostes dels Teatres Municipals de Palma a través de la col·laboració amb altres espais escènics, companyies teatrals i empreses del sector de la cultura”.

La previsió és dur a terme un total de tres coproduccions al llarg de la temporada, raó per la qual l’Ajuntament donarà a conèixer en el seu moment les convocatòries corresponents per tal que els candidats s’hi puguin presentar.

D’altra banda, la planificació que s’ha dissenyat té molt en compte, en paraules del regidor, “la necessitat de prestar suport als artistes i grups de la nostra ciutat i la nostra illa, amb la intenció que els teatres municipals puguin actuar com a plataforma que permeti posar de manifest la seva inqüestionable qualitat”.

Paral·lelament, els equipaments públics de Palma obriran les portes a les propostes provinents d’altres territoris, com ara l’espectacle de teatre musical Una tienda en París, sobre l’obra homònima de Màxim Huerta.

La música serà, de fet, un dels pilars de la nova temporada, però no l’únic, ja que, al llarg dels pròxims mesos, els espais municipals acolliran gèneres i modalitats tan diversos com el teatre, el circ, la dansa, la màgia, els concerts, o esdeveniments com la final del Teatre de Barra, el Festival de Teresetes o el PalmaDansa.

Durant la seva intervenció, Javier Bonet ha remarcat també la importància que adquiriran els espectacles familiars en aquesta nova programació, especialment durant les setmanes de Nadal, ja que, després de molts d’anys, els teatres municipals continuaran en actiu durant aquestes dates tan assenyalades.

“Enguany, hi haurà programació als dos teatres durant tota la temporada sense excepció, d’octubre a maig –ha indicat el regidor–, mentre que el mes de juny els espais estaran a disposició de les escoles i centres docents de Palma”.

Ja a la part final de la seva exposició, Bonet ha fet referència a una de les obres que fan part del calendari 2023-2024, Nua. Radiografia d’un trastorn, d’Ann Perelló, que es representarà els dies 22, 23 i 24 de març, al Teatre Xesc Forteza.

Amb la posada en escena d’aquest títol, emmarcat dins la modalitat de teatre social, l’Ajuntament de Palma compleix, segons el primer tinent de batle, “el compromís, anunciat en el seu moment, d’acollir una obra que no va poder formar part de l’anterior programació per causes exclusivament tècniques i operatives”.

Bonet ha expressat la seva confiança que “ara que definitivament Nua ha estat inclosa dins la temporada dels Teatres Municipals, aquells que acusaren injustament l’Ajuntament i l’Àrea de Cultura de practicar la censura sàpiguen rectificar i demanar disculpes”.

Data darrera modificació: 24 de novembre de 2023