Publicador de continguts


Palma rep tres "Pajaritas Azules 2023" en reconeixement de la tasca de recollida selectiva de paper i cartó


16 de febrer de 2023

Avui matí Ramon Perpinyà, president d'EMAYA, ha recollit el guardó que reconeix l'esforç de Palma en la recollida selectiva de paper i cartó a l'acte que ha tingut lloc a Madrid de lliurament dels premis "Pajaritas Azules 2023", que atorga anualment ASPAPEL (Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartó). Aquests premis reconeixen anualment la gestió de qualitat en la recollida selectiva de paper i cartó per part de les entitats locals.

L'acte d'entrega de les "Pajaritas Azules" ha estat encapçalat pel Sr. Ignacio de Domingo, subsecretari del Ministeri de Política Territorial, la Sra. Margarita Ruiz, subdirectora general d'Economia Circular del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i el Sr. Eduardo Querol, president d'ASPAPEL, el qual ha posat en relleu que "les altes taxes de reciclatge, que són properes al 80%, deixen clar que la ciutadania confia en els productes i envasos de paper i cartó i participa activament a tancar el cicle, allargant la vida de les fibres de cel.lulosa.

Aquests guardons es concedeixen a partir de l'avaluació de 21 indicadors anuals, que analitzen tots els aspectes que concerneixen la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, campanyes d'informació i conscienciació ciutadana, regulació i planificació de la gestió, així com taxes de recollida i traçabilitat.

Com en altres edicions, enguany també s'ha premiat la tasca de Palma i EMAYA en la recollida de paper i cartó, amb la màxima distinció, 3 "Pajaritas Azules". Des d'ASPAPEL s'ha destacat que l'Ajuntament de Palma ha mantingut les 3 "Pajaritas Azules" igual que l'any passat pels seus esforços en el servei i en les campanyes de les recollides porta a porta de paper i cartó del petit comerç.

En total s'han premiat 46 entitats locals de tot l'Estat espanyol, 3 de les quals de les Illes Balears: a més de Palma, s'ha reconegut la tasca de l'Ajuntament de Calvià i Calvià 2000 i del Consorci de Residus i Energia de Menorca. Algunes de les ciutats premiades són Bilbao, Càceres, Còrdova, Gijón, Logronyo, Lleida, Cadis, Barcelona, Burgos, Segòvia, Valladolid, Saragossa, etc.

Gràcies a l'esforç de tots aquests pobles i ciutats, segons dades d'ASPAPEL, el 2022 es varen recollir 4,4 milions de tones de paper i cartó. En el cas de Palma, se'n varen recollir 13.692, el que suposa un creixement del 7,5 % amb relació a 2021.

"Pajaritas Azules" és un programa anual d'assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal de la recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartó, enfocat a la millora contínua desenvolupada per ASPAPEL.

L'avaluació es basa en vint-i-un indicadors, que es valoren segons barems establerts i analitzen tot el referent a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d'informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins a reciclatge final.

La qualitat del material recollit és essencial per al tancament del cercle, com a element fonamental de l'economia circular del paper i la descarbonització. Per això, per a poder optar a ser reconegut amb les "Pajaritas Azules", és necessari disposar d'un procediment de control i millora de la qualitat i que la mitjana d'impropis sigui almenys igual o inferior al 10% en pes sec.

L'avaluació anual de cada ajuntament o agrupació d'ajuntaments va acompanyada d'assessorament tècnic amb recomanacions de millora i, en funció dels seus resultats en les successives edicions anuals de "Pajaritas Azules", les entitats locals mantenen, incrementen o perden les "Pajaritas" obtingudes l'any anterior.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023