Palma registra dotze mesos consecutius de caiguda interanual de l'atur - Comunicació i Premsa
Palma registra dotze mesos consecutius de caiguda interanual de l'atur
La del setembre és la taxa d'atur més baixa dels darrers quatre anys "Estam millor que fa un any, els comptes municipals estan millor que fa un any i la majoria de sectors estan millor que fa un any" afirma Martínez
Totes les àrees de l'Ajuntament continuen impulsant el dinamisme econòmic
Palma, 3 d'octubre de 2013.- L'atur ha caigut a Palma durant dotze mesos consecutius, entre el setembre de 2012 i el setembre de 2013. Les dades del SOIB que recull PalmaActiva indiquen una caiguda interanual de l'atur del 5,6%, atès que el setembre de 2013 hi havia a Palma 32.958 aturats, 1.968 persones menys que just fa un any, com han informat el tinent de batlia d'Economia, Hisenda I Innovació, Julio Martínez, i la tinenta de batlia de Comerç, Treball, Joventut i Participació, Esperanza Crespí. Una xifra especialment positiva, si es té en compte, com ha explicat Martínez, que "en termes d'atur estam millor ara que fa un any, fa un any l'atur estava pujant".
Martínez ha destacat que, "des de la prudència, l'indicador és positiu, i hi ha altres indicadors econòmics que són positius, i nosaltres interpretam que a Palma hi ha un canvi de tendència", tot i que, com ha afegit, a l'equip de govern li agradaria que "el ritme d'aquest canvi de tendència fos superior".
El tinent de batlia d'Economia, Hisenda I Innovació ha anunciat que, "amb aquestes dades, l'Ajuntament de Palma mantindrà les prioritats de gestió: anar disminuint les dades de l'atur i posar dins totes les àrees econòmiques aquella aportació que puguem fer per a anar sortint d'aquesta crisi econòmica, laboral i social que hem tingut a Palma".
En termes mensuals, la xifra de l'atur ha pujat un 1,7% però "en l'estacionalitat que vivim és una xifra normal i lògica del mes de setembre respecte de l'agost", ha explicat el tinent de batlia.
Per sectors econòmics, el sector on més baixa l'atur és la construcció, amb una baixada del 13,5%; en el sector serveis baixa un 4,5%, dels quals el 2,2% correspon a hoteleria, el 4,7% a comerç i la resta de sector serveis el 5,1%.
Amb aquestes dades, el tinent de batlia d'Economia, Hisenda i Innovació, Julio Martínez ha afirmat que "estam millor que fa un any, els comptes municipals estan millor que fa un any i la majoria de sectors estan millor que fa un any".
Contractació
La contractació també reflecteix dades positives: en termes interanuals ha pujat un 20,1% a Palma. Per tant, hi ha 2.165 contractes més que la variació de fa un any.
En el sector de la construcció la contractació augmenta un 1,5%, en el sector serveis s'incrementa un 21,6%.
Hi ha una dada que preocupa el govern municipal. Com ha explicat Julio Martínez, els contractes indefinits s'han incrementat un 2,4%, mentre que la contractació temporal ha augmentat un 22,5%, el setembre. Per tant, l'augment de la contractació va venir més per la contractació temporal.
En canvi, a l'agost la contractació indefinida havia pujat un 7,5% i un 3,7% la temporal. Martínez ha afirmat que "si s'incrementa la contractació en aquesta situació és una dada positiva, si no estiguéssim en una situació de crisi econòmica aquest increment de contractació temporal preocuparia molt més l'equip de govern".
Aquestes dades se sumen a la resta d'indicadors facilitats pels agents socials de l'excel.lent temporada turística que s'està registrant a la nostra comunitat i que es reflecteix també en termes d'ocupació: "això s'ha de traduir en una dinamització clara de la nostra economia, com a motor econòmic de Mallorca i de les Balears".
Per la seva banda, la tinenta de batlia de Comerç, Treball, Joventut i Participació, Esperanza Crespí, ha recordat que "la del setembre es la taxa d'atur més baixa dels darrers quatre anys", un canvi de tendència que es valora positivament però des de la prudència, perquè, com ha explicat, "32.958 persones que cerquen feina són encara moltes, i no podem deixar de treballar per a elles, impulsant totes aquelles polítiques dirigides a millorar l'ocupació".
En aquest sentit, Crespí ha explicat que "totes les àrees de govern impulsam iniciatives per a fomentar el dinamisme econòmic de la ciutat i millorar la qualitat de vida dels ciutadans".
PalmaActiva
L'Agència de Desenvolupament Local PalmaActiva centra la seva activitat a impulsar les polítiques de dinamisme econòmic, en sectors prioritaris, com l'audiovisual, el nàutic, les noves tecnologies, el comerç i la restauració. Sempre tenint en compte que el col.lectiu prioritari a qui van dirigides les polítiques d'ocupació i capacitació professional són els joves.
Per això, la tinenta de batlia de Comerç, Treball, Joventut i Participació, Esperanza Crespí, ha anunciat que el Consell Rector de PalmaActiva ha aprovat un programa de pràctiques formatives no laborals per a joves a empreses, també sobre gestió de negocis a petites i mitjanes empreses.
Durant tot l'any PalmaActiva registra una gran activitat, i aquest darrer trimestre té una programació formativa molt forta, apostant molt per la capacitació professional dels ciutadans, no només persones aturades, sinó també emprenedors, amb un programa d'un total de 41 accions formatives.
Data darrera modificació: 13 de març de 2023