Palma presenta el projecte “Digital Aigua” als ajuntaments i les entitats amb què comparteix la gestió dels recursos hídrics - Comunicació i Premsa
Palma presenta el projecte “Digital Aigua” als ajuntaments i les entitats amb què comparteix la gestió dels recursos hídrics

El projecte concebut per Emaya, que ha estat seleccionat com un dels 50 millors projectes nacionals en la segona convocatòria de subvencions per a projectes de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua, en el marc del PRTR (PERTE digitalització del cicle de l’aigua), ha obtingut una subvenció de 6 milions d’euros
La iniciativa pretén impulsar la implementació de les normatives existents, digitalitzar el cicle de l’aigua i utilitzar les dades obtingudes per a planificar conjuntament una gestió més eficient, sostenible i segura de tot el cicle de l’aigua
Palma, 03 de juliol de 2025.- Emaya ha presentat aquest dijous a la seva seu el projecte “Digital Aigua: cap a un ús intel·ligent de l’aigua”, una iniciativa pionera seleccionada com un dels 50 millors projectes nacionals en la segona convocatòria d’ajudes del PERTE de digitalització del cicle de l’aigua.
Amb una inversió de 6 milions d’euros i un pressupost de 7,5 milions d’euros, aquesta actuació estratègica, que segueix les directrius i dona suport a la Direcció General de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears, persegueix millorar l’eficiència hídrica mitjançant la digitalització de tot el cicle urbà de l’aigua, des de la captació fins al sanejament, incorporant eines com sensors intel·ligents, telelectura, modelització hidràulica, intel·ligència artificial i bessons digitals.
La presentació ha reunit representants de l’Ajuntament de Palma, i de la major part dels municipis amb què comparteix la gestió dels recursos hídrics, com ara Alaró, Bunyola, Esporles, Marratxí, Santa Maria del Camí, Calvià, Llucmajor i Puigpunyent, entre altres localitats.
A més, ha comptat també amb la presència d’empreses, organismes tècnics i entitats vinculades directament o indirectament al cicle de l’aigua, com les direccions generals de Recursos Hídrics, Salut Pública i Participació, Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Costes i Litoral, Gestió d’Emergències de les Illes Balears, Autoritat Portuària, Agència Balear de l’Aigua i Qualitat Ambiental (ABAQUA), Emaya, Calvià 2000, Facsa, Hidrobal, Aemet, l’Observatori de l’Aigua de les Illes Balears i Riscbal, entre altres organismes i entitats.
Segons el president d’Emaya i tinent de batle de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Bauzá de Keizer, que ha inaugurat la jornada, “avui no és un dia més en el calendari. Avui venim a construir un futur, junts”.
Durant la intervenció, el regidor ha subratllat que aquest projecte representa “una oportunitat per a utilitzar les dades obtingudes a través de la transformació digital per a planificar conjuntament una gestió més eficient, sostenible i segura de tot el cicle de l’aigua”.
Bauzá de Keizer ha reivindicat la “valentia política” del projecte i la importància d’unir esforços en un moment en què els efectes del canvi climàtic són cada vegada més evidents i “ja s’han fet notar a la nostra illa, amb sequeres més prolongades, pluges torrencials o aqüífers en risc. I tot i que l’escala del problema és planetària, estam obligats a donar-hi una resposta des de l’àmbit local, i, en concret, des de la cooperació entre municipis i des de l’acció compartida”.
Un projecte territorial i col·laboratiu
Un dels pilars de “Digital Aigua” és la creació de cinc taules de treball territorials, que han estat constituïdes en el transcurs d’aquesta jornada i que reuneixen la participació de representants tècnics dels municipis implicats.
Aquestes taules, que neixen amb la vocació de convertir-se en espais de diàleg i cooperació permanents, abordaran aspectes clau com la hidrogeologia i la sostenibilitat, situacions de sequera, vigilància de la qualitat de l’aigua de consum i control de fuites, gestió integral del sistema de sanejament i millora i foment de l’ús de l’aigua regenerada.
Lluny de ser una estructura simbòlica, aquestes taules reflecteixen un canvi en la manera de planificar i actuar a partir d’una arquitectura de cooperació hídrica supramunicipal.
Palma com a municipi tractor
Gràcies a la seva dimensió, capacitat tècnica i experiència en digitalització, Palma assumeix el rol de municipi tractor del projecte, i Emaya impulsa i posa els seus mitjans al servei dels altres municipis amb què comparteix la gestió dels recursos hídrics.
“Volem que les dades treballin per a nosaltres. Només així podrem prendre millors decisions i anticipar-nos als problemes”, ha assenyalat Bauzá de Keizer.
L’objectiu és avançar cap a una planificació que permeti una gestió basada en dades que eviti pèrdues d’aigua, minimitzi abocaments a la mar, millori el control del consum i faciliti l’ús de recursos alternatius, com ara l’aigua regenerada.
Confiança institucional i compromís polític
Les cartes de suport que els municipis varen signar durant la preparació del projecte no varen ser un simple tràmit. Per a Emaya, varen suposar un exercici de confiança mútua i un compromís polític real que ha fet possible l’obtenció dels fons europeus.
Aquestes cartes, i el treball conjunt que comença ara, permetran construir una visió compartida de caràcter tècnic i professional, basada en més dades, i en el coneixement real dels recursos i el seu ús per part de Palma i dels municipis adjacents.
“Digital Aigua” no únicament cerca aplicar tecnologia, sinó que pretén contribuir a un canvi de cultura en la gestió dels recursos hídrics, fent de la transparència, l’anticipació i la corresponsabilitat, els eixos fonamentals.
Durant el tancament de l’acte, s’ha convidat els ajuntaments i la resta d’entitats participants a designar els seus representants per a les taules de treball, les sessions de les quals començaran al llarg de les pròximes setmanes.
Com va concloure el president d’Emaya durant la seva intervenció, “igual que cada gota compta, cadascun de nosaltres també. I junts, gota a gota, transformarem la gestió de l’aigua al nostre territori”.
Data darrera modificació: 4 de juliol de 2025