Palma dedicarà el nom d’un parc del Portitxol a l’arquitecte Josep Ferragut Pou, un dels principals artífexs de la moderna evolució urbanística de la ciutat - Comunicació i Premsa
Palma dedicarà el nom d’un parc del Portitxol a l’arquitecte Josep Ferragut Pou, un dels principals artífexs de la moderna evolució urbanística de la ciutat

El batle ha rebut aquest dilluns en audiència l’autora de l’informe que avala la proposta, Judit Vega, historiadora de l’art i directora de la UNED a les Illes Balears, i José Ferragut Canals, en representació de la família
Palma, 30 de setembre de 2024.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha rebut aquest dilluns en audiència la directora de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) a les Illes Balears, Judit Vega, i l’arquitecte José Ferragut Canals, nebot del també arquitecte, ja desaparegut, José Ferragut Pou.
El motiu de la trobada ha estat estudiar la proposta de denominació d’un parc situat a Son Fleixes, a la zona del Portitxol, amb el nom de qui és considerat un dels més brillants i representatius arquitectes en la història de Palma i del conjunt de les Illes Balears, artífex de projectes tan emblemàtics com l’edifici d’oficines de la companyia Gas y Electricidad (GESA), el 1963, i l’església de Nostra Senyora dels Àngels de Porciúncula, actuació que es va desenvolupar entre 1965 i 1968, any que va coincidir amb la mort de Ferragut Pou.
La primera sol·licitud per a fer la dedicatòria d’aquesta plaça a la memòria del prestigiós arquitecte palmesà va ser registrada el 30 de setembre de 2022 per Judit Vega, en representació de la família de José Ferragut i dels seus col·laboradors, i amb el vistiplau de l’equip directiu d’UNED-Illes Balears.
Ara, exactament dos anys més tard i una vegada acomplerts els tràmits pertinents i acordat l’espai ciutadà que rebrà el nom de Ferragut, el batle de Palma s’ha compromès davant els propulsors de la iniciativa a donar llum verda a la proposta, destinada a honorar la memòria d’un arquitecte que, tot i la seva sobtada desaparició, amb només 56 anys d’edat, va influir decisivament en l’evolució urbanística de Mallorca, signant més de 2.000 expedients d’obres, alguns dels quals correspongueren a projectes realitzats a altres indrets, com ara Menorca, València, Barcelona o Madrid, i fins i tot Mèxic o Puerto Rico.
Aquestes i altres dades estan recollides a l’informe que els peticionaris varen adjuntar a la sol·licitud presentada a l’Ajuntament de Palma, elaborat per Judit Vega, qui a la seva condició de directora de la UNED a les Illes Balears uneix la seva especialitat com a historiadora de l’art.
De fet, Vega es troba actualment immersa en la redacció d’una tesi per a la Universitat Rovira i Virgili, a Catalunya, sobre patrimoni arquitectònic, i fa més de tres anys que fa feina amb intensitat per a recuperar el llegat de Josep Ferragut. En aquest sentit, val la pena remarcar que Vega va ser comissària de l’exposició que el Castell de Bellver va dedicar, l’any passat, a l’il·lustre arquitecte, on es varen recollir documents, dibuixos, plànols, fotografies i objectes originals.
Segons fa constar Vega en el seu informe, “no es pot entendre l’arquitectura de les Illes Balears sense la presència de Ferragut, raó per la qual no es pot esperar més temps per a recuperar la seva memòria”.
José Ferragut Pou va ser nomenat Fill Predilecte del Consell de Mallorca al llarg d’un acte celebrat a la Porciúncula. Posteriorment, el 2021, UNED-Illes Balears va atorgar el seu nom a la biblioteca del seu centre ubicat a Palma, a proposta de la seva directora, Judit Vega.
Data darrera modificació: 30 de setembre de 2024