Publicador de continguts


Model de Ciutat convida al parc del Canòdrom els alumnes de secundària que varen participar en el seu disseny


9 / de febrer / 2023

Els alumnes dels instituts IES Joan Alcover i IES Ramon Llull han participat avui en la sessió de retorn de l'activitat "Un bosc urbà als instituts". La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, que també ha participat en la dinàmica, ha explicat que aquesta activitat "s'emmarca en una sèrie d'activitats on els mateixos alumnes ja participaren i és ara quan se'n poden veure els primers resultats"

Els alumnes participaren en un procés de co-disseny i co-execució implementant l'aprenentatge dins contexts reals i és ara quan han pogut comprovar de primera mà que les seves aportacions s'han convertit en realitat. Entre els aspectes tractats al llarg d'aquest procés cal destacar, a més del procés participatiu, els següents punts desenvolupats:

L'evolució històrica del lloc: El bosc urbà del Canòdrom representa la principal intervenció de regeneració urbana de l'àrea central de Palma. Des del primer pla d'eixample (Pla Calvet de 1901) ja estava planificat com el principal parc públic de la ciutat. Tanmateix, des dels anys 30 aquest espai fou privatitzat com a espais de joc i apostes de curses.

Els valors patrimonials descoberts: La descoberta i recuperació del major aqüeducte de l'àrea urbana de Palma, ha estat un factor clau del projecte. Es tracta de la variant de la síquia de la Font de Vila, que des del segle XIV proveïa d'aigua el gremi dels tintorers ubicats en aquest entorn. Paral.lel a l'aqüeducte es troba el torrent de la Riera, que des del segle XVII fou desviat i integrat a manera de fossat de les murades renaixentistes, després de les greus inundacions que havien devastat bona part de l'entorn de la Rambla de la ciutat de llavors.

Disseny basat en solucions basades en la natura: Aquest espai antropitzat al llarg de segles s'ha integrat a l'estratègia d'infraestructura verda del nou Pla general de la ciutat formant part de la xarxa de corredors ecològics que connecten la serra de Tramuntana amb la badia de Palma. D'aquesta manera, es dona una solució per a mantenir espècies mediterrànies amb condicions hídriques satisfactòries per a fomentar l'evapotranspiració, que condueix a la recuperació i reforestació de cobertures arbòries.

Adaptació i mitigació de l'emergència climàtica: El bosc urbà exerceix un important paper enfront de l'emergència climàtica. Per un costat, els efectes d'adaptació, amb la disminució de la temperatura respecte de la zona exterior del parc durant els mesos més calorosos, consolidant l'efecte refrigerant a mesura que la vegetació es vagi desenvolupant. Per altre costat, l'important paper de mitigació mitjançant el segrest de més de 120 tones de CO2, incorporades en forma de biomassa activa al llarg dels pròxims 30 anys.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023