Publicador de continguts


Més de 800 persones han estat ateses per l'OMIH des que inicià el seu funcionament


4 / d’octubre / 2013

Aquest servei orienta, informa i assessora gratuïtament els ciutadans de Palma afectats per desnonaments o execucions hipotecàries

Periòdicament, els dimarts i els dijous, l'Oficina Municipal d'Intermediació Ciutadana ofereix als usuaris una cita gratuïta amb un lletrat del Col.legi d'Advocats de Balears

Jesús Valls: "S'estan solucionant problemes concrets de famílies concretes"

Palma, 3 d'octubre de 2013.- Més de 800 persones han estat ateses per l'Oficina Municipal d'Intermediació Hipotecària de l'Ajuntament de Palma (OMIH) des que inicià el seu funcionament, el 14 d'agost. En concret, s'han atès de manera presencial 530 persones, telefònicament 273 persones, i tres per mitjà del correu electrònic. D'entre tots els usuaris, s'han registrat 15 sol.licituds formals d'assessorament jurídic gratuït. A més, s'han comptabilitzat 1.447 visites a la seva pàgina web.

El tinent de batlia d'Urbanisme i Habitatge, Jesús Valls; la regidora de Sanitat i Consum, Rosa Llobera; i la regidora de Benestar Social i Igualtat, Ana Ferriol; juntament amb la membre de la Junta de Govern del Col.legi d'Advocats de Balears i coordinadora de l'Acció Pro Bonus que promou l'ICAIB, Patricia Campomar, han acudit avui a l'Oficina Municipal d'Intermediació Hipotecària (OMIH) amb motiu de la visita periòdica que hi realitzen lletrats del Col.legi d'Advocats de Balears.

Aquest servei és fruit del conveni de col.laboració signat el 13 d'agost entre el batle de Palma, Mateo Isern, i el degà del Col.legi d'Advocats de les Illes Balears, Martí Alenyar. L'OMIH assessora, orienta i informa de manera totalment gratuïta aquelles persones que puguin estar afectades per un cas de desnonament o execució hipotecària. Els usuaris reben atenció personalitzada en condicions de privacitat.

La regidora de Sanitat i Consum ha apuntat que l'OMIH també pot derivar els usuaris a les àrees de Benestar Social i Habitatge. Rosa Llobera ha dit que "és un protocol reversible de Consum a les regidories de Benestar o Habitatge, i a l'inrevés". La titular de Consum ha matisat que "es tracta de tancar el cercle perquè una persona en situació de vulnerabilitat social que pot perdre el seu habitatge tingui tots els serveis municipals al seu abast".

Aquestes derivacions de l'OMIH les atenen els tècnics dels serveis centrals perquè la gestió sigui tan àgil com sigui possible i no carregar més de feina els centres municipals de Serveis Socials.

El tinent de batlia d'Urbanisme i Habitatge ha manifestat que "l'OMIH és un servei més dins la xarxa de recursos que ofereix l'Ajuntament al ciutadà per a solucionar problemes d'habitatge concrets". Valls ha apuntat que "hem treballat, s'està treballant, s'estan atenent casos, s'estan solucionant problemes concrets de famílies concretes i seguirem treballant perquè creim que és l'Administració municipal, la més propera la ciutadà, la que ha de donar respostes en matèria d'habitatge". "Continuarem treballant per a això".

Aquesta Oficina s'encarrega de canalitzar les necessitats dels usuaris i, a més de la informació i de la desviació a altres àrees municipals, ofereix una cita prèvia amb advocats que col.laboren voluntàriament en aquesta tasca. Els lletrats col.legiats atenen les visites dels usuaris de manera periòdica tots els dimarts i els dijous de 13 a 15 hores. Per a accedir a aquest servei d'assessorament jurídic gratuït els interessats han de complir 3 requisits: ser residents a Palma, tenir l'habitatge habitual dins el terme municipal de Palma i estar en situació de vulnerabilitat sociolaboral.

La membre de la Junta de Govern del Col.legi d'Advocats de Balears i coordinadora de l'Acció Pro Bonus que promou l'ICAIB ha dit que "el Col.legi d'Advocats està molt satisfet amb aquesta col.laboració en la qual participen 10 lletrats de manera desinteressada". Patricia Campomar ha remarcat "la importància d'aquest projecte per a intentar evitar la judicialització del problema amb informació i assessorament als ciutadans".

L'Oficina també intermedia amb les entitats financeres sense cap recàrrec per a les famílies amb problemes per a afrontar el pagament de la hipoteca i informa les persones afectades de les alternatives possibles, entre les quals la participació en el Fons d'Habitatges Socials Municipal o els recursos en matèria de prestacions socials per a garantir la cobertura de necessitats bàsiques dels habitants de Palma.

L'OMIH constitueix, tal i com ha anunciat Jesús Valls, una mesura més de la bateria d'iniciatives que ha posat en marxa l'Ajuntament de Palma per a fer front al greu problema dels llançaments per desnonament o execució hipotecària. En aquest sentit, Cort va declarar el mes de maig Palma Ciutat Lliure de Desnonaments i pocs dies després va aconseguir frenar 16 processos de llançament per desnonament a Son Gotleu.

La regidora de Benestar Social i Igualtat ha dit que, al marge de l'OMIH, la seva àrea municipal està treballant en diferents mesures en aquest sentit. En el que portam d'any, Ana Ferriol ha matisat que "s'estan destinant 400.000 euros en ajudes per a la cobertura de despeses d'habitatge com hipoteca, lloguer, aigua, llum... mentre que en tot l'any 2010 se n'hi varen destinar 378.000". Aquest tipus d'ajuda es complementa tal i com ha dit Ferriol "amb els 100.00 euros que l'Ajuntament du destinats a la cobertura de despeses de manteniment i equipament que garanteixen les condicions de salubritat dels habitatges des de l'1 de gener fins al 31 d'agost "Fent una comparativa amb l'any 2010, Ferriol ha apuntat que "es varen destinar a aquesta causa 73.000 euros". Aquestes ajudes, segons la regidora "permeten no arribar a situacions més crítiques per a les famílies".

L'Ajuntament de Palma també ha suspès els desnonaments dels habitatges del Patronat Municipal en casos d'insolvència, ha creat una comissió tècnica per a atendre un major nombre de famílies afectades i s'ha adherit al conveni per a la creació d'un Fons Social d'Habitatges.

Seguint en la línia de treball de vetlar per les persones més necessitades, el passat 24 de setembre el batle de Palma, Mateo Isern, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Balears, Antoni Terrassa, signaren un protocol de col.laboració sobre la detecció de supòsits de vulnerabilitat en casos de llançament o desnonament quan es tracti de la residència habitual d'un inquilí o un deutor que no faci front als pagaments. Aquest protocol és una eina més que han posat en marxa les àrees d'Urbanisme i Habitatge, Benestar Social i Igualtat, i Sanitat i Consum de l'Ajuntament de Palma. Amb aquesta signatura també s'assegura la protecció social de les famílies més desfavorides, ja que per primera vegada s'articula un mecanisme de coordinació amb els jutjats que permet una millor atenció a les persones en situació de vulnerabilitat.

L'OMIH està ubicada a la torre Est del mercat de l'Olivar, plaça de l'Olivar núm. 4, i l'horari d'atenció al públic és de 9.00 a 13.00 hores. El telèfon d'atenció a l'usuari és el 971 716 002 i el fax, el 971 716 086. També es pot accedir al seu servei mitjançant el web https://omih.palmademallorca.es o enviant un correu electrònic a l'adreça omih@palma.es.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023