Les partides presentades pel primer tinent de batle, Javier Bonet, aposten per seguir avançant en l’aspiració de Palma de transformar-se en una gran capital de la cultura - Comunicació i Premsa
Les partides presentades pel primer tinent de batle, Javier Bonet, aposten per seguir avançant en l’aspiració de Palma de transformar-se en una gran capital de la cultura

Palma, 15 de novembre de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Turisme, Cultura, Esports i Coordinació Municipal, Javier Bonet, ha presentat aquest divendres en comissió plenària les partides d’aquesta Àrea, després de l’aprovació, dimarts passat, en Junta de Govern, del projecte de pressuposts corresponent a 2025.
En matèria de polítiques culturals, la xifra global assignada és de 6.539.100,00 euros, una quantitat superior a la del pressupost de 2024, quan es va situar en 6.536.778,53 euros.
Amb aquests recursos, segons ha indicat el regidor, l’Ajuntament “desenvoluparà actuacions que permetran seguir avançant en el camí de transformar Palma en un dels grans epicentres culturals del seu entorn, i aspirar amb garanties a la condició de capital cultural l’any 2031”.
En aquest sentit, els pressuposts preveuen reforçar considerablement la programació dels espais expositius municipals, incrementant en 30.000 euros la partida del Casal Solleric i en 50.000 euros la de la Fundació Miró, en aquest darrer cas, seguint les explicacions de Javier Bonet, amb la pretensió de “remarcar la vinculació de Palma amb un dels seus ciutadans més il·lustres i un dels creadors que en major grau han influït en l’evolució de l’art”.
Al mateix temps, la preservació i divulgació del patrimoni cultural és un altre dels eixos sobre els quals pivoten els pressuposts de Cultura, que preveuen un augment de 85.000 euros en els recursos destinats a la conservació i remuseïtzació del castell de Bellver, i de 125.000 euros per a la museïtzació de les Torres del Temple.
Pel que fa als teatres municipals, Bonet ha insistit en el fet que “se seguirà potenciant la qualitat i la diversitat de la programació”, que, segons ha recordat, “enguany ha superat tots els registres anteriors d’assistència d’espectadors”. Precisament per aquest fet, el regidor ha assenyalat que la partida “ha baixat en uns 50.000 euros gràcies al fet que els teatres pertanyents a la xarxa de l’Ajuntament de Palma tenen cada vegada més capacitat d’autofinançament mitjançant els ingressos de taquilla”.
D’igual manera, es mantenen sense canvis tant les subvencions culturals nominatives com les que fan referència a les diferents línies d’ajuda a la creativitat, amb una partida assignada de 362.000 euros.
El full de ruta en matèria de política cultural marcada en els pressuposts estableix també una forta aposta per la millora dels programes de dinamització a les biblioteques, especialment les situades a les barriades (+20.000 euros); l’aportació municipal a la programació i altres esdeveniments organitzats per part d’Es Baluard-Museu d’Art Contemporani de Palma (+150.000 euros), i el Concurs Pop Rock (+20.000 euros), sobre el qual el primer tinent de batle de Cort ha destacat que “se seguirà potenciant amb més recursos després de comprovar la seva absoluta vigència i, especialment, la magnífica acollida a la fórmula introduïda aquesta passada edició, amb la implicació directa del sector a través de la participació de les sales privades especialitzades”.
D’altra banda, els pressuposts no preveuen cap variació significativa en les partides destinades als Premis Ciutat de Palma, esdeveniments com “Palma Clàssica” i “Palma amb la Dansa”, les actuacions de dinamització de cultura popular, i la Banda Municipal de Música.
En relació amb les partides que registren descensos en la seva assignació, Javier Bonet ha assegurat que responen a “ajustaments pressupostaris que, de cap de les maneres, redundaran en un empobriment de la qualitat”. Aquest és el cas del projecte del Centre d’Interpretació de la Ciutat, respecte al qual l’Ajuntament està pendent de la resolució del concurs d’idees (-10.000 euros); el cinema d’estiu (-13.000 euros) i el Palma Jazz Festival (-9.000 euros).
En aquesta mateixa compareixença, Bonet ha donat compte del pressupost dedicat a les polítiques turístiques, que, en conjunt, puja a 1.518.500 euros, quantitat que és gairebé idèntica a la de 2024 (1.521.019,75 euros).
Pràcticament la totalitat d’aquests recursos estan assignats a la Fundació Turisme Palma 365.
Val la pena destacar també que la Fundació té previst abordar, amb càrrec a fonts externes de finançament, dos projectes que es duran a terme si es concedeixen les subvencions sol·licitades.
Per una banda, cal fer menció del projecte d’innovació per a una destinació intel·ligent i sostenible (Palma-DIS), amb un cost estimat en 1.512.248 euros que, si es concreta positivament, procedirien dels fons Next Generation.
L’objectiu d’aquesta actuació consisteix a desenvolupar plataformes tecnològiques i solucions digitals per als emplaçaments que integren la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents.
El segon projecte, denominat “Palma: capital gastronòmica de la Mediterrània”, està pressupostat en 1.377.000 euros, que es cobririen per via de l’impost de turisme sostenible (ITS). La finalitat és organitzar un esdeveniment internacional orientat a la promoció de la gastronomia i la restauració de Palma i les Illes Balears.
Finalment, el regidor ha detallat les línies fonamentals de l’assignació econòmica dedicada a les polítiques esportives, que puja a 37.788.273,84 euros, la qual cosa suposa un augment de 10 milions d’euros respecte a l’any anterior.
Aquest increment permetrà posar en marxa els principals projectes i millores de les instal·lacions esportives municipals, amb una partida d’11.445.366,90 per a inversions.
En concret, es preveu un nou contracte de servei, reparació i remodelació per a millorar els vestidors a tots els camps de futbol municipals. A més, s’instal·laran plaques solars a les graderies, promovent l’eficiència energètica.
Amb un pressupost de 9.345.366,90 euros, s’adjudicarà la construcció de la futura pista d’atletisme de Son Moix. El projecte inclou graderies amb capacitat per a 1.500 persones, juntament amb 500 places addicionals situades al voltant de la pista, una pista subterrània i un circuit de cros en un entorn arbrat.
El regidor ha destacat que aquesta infraestructura “posicionarà Palma entre les ciutats amb instal·lacions d’atletisme més avançades del país, beneficiant atletes, clubs i ciutadans”.
Al mateix temps, es preveu l’obertura de les piscines de l’Aigua Dolça, que inclouran quatre sales per a activitats dirigides i un gimnàs amb equipament complet, amb una inversió de 160.000 euros per a la sala de fitness.
També es duran a terme millores a la pista multiesportiva de Sant Jordi, incloent la incorporació de dues noves pistes de pàdel.
D’altra banda, els comptes preveuen la reforma integral del poliesportiu Germans Escales i la construcció d’un pavelló d’hoquei a Son Gibert.
Un altre dels elements a destacar és l’inici del projecte d’un nou pavelló municipal per a reforçar l’oferta esportiva de la ciutat, així com l’ampliació i modernització de Son Moix, amb una actualització del sistema d’il·luminació, i la millora del so i el restyling de la pista.
Data darrera modificació: 16 de novembre de 2024