Publicador de continguts


La present convocatòria del certamen Ciutat de Palma duplica les xifres globals de participació en relació a l’edició anterior


6 de novembre de 2023

El tinent de batle de Cultura, Javier Bonet, destaca la “major projecció” que han obtingut els premis arran de la doble convocatòria, en català i castellà, dels guardons de Novel·la i Poesia

Palma, 06 novembre de 2023.- Les obres i propostes culturals i artístiques presentades a concurs en la nova edició dels premis Ciutat de Palma dupliquen, sumant cada una de les modalitats, el nombre de participants de l’any passat.

Concretament, el procés d’inscripció de la convocatòria de 2023 acull un total de 2.628 treballs, molt per damunt de la xifra de 1.173 de l’edició anterior.

En bona part, aquest increment d’obres sotmeses a la consideració dels jurats qualificadors té a veure amb la incorporació de dues noves modalitats: els premis de Novel·la i de Poesia en llengua castellana, que no formaren part de la convocatòria de 2022.

D’aquesta manera, 647 aspirants competiran per a aconseguir el guardó del certamen Camilo José Cela, i altres 943 han presentat les seves propostes al premi Rubén Darío.

En opinió del tinent de batle de Cultura, Javier Bonet, la “formidable resposta” aconseguida per la convocatòria d’aquestes dues modalitats “posa de manifest que existia una demanda explícita en relació amb la possibilitat, que fins ara no era atesa, d’utilitzar qualsevol de les dues llengües cooficials de la comunitat a l’hora de prendre part en els premis Ciutat de Palma”.

En aquest sentit, el regidor ha destacat la “major projecció” que, des del seu punt de vista, adquireix el certamen “gràcies a l’obertura dels guardons literaris al castellà”, circumstància que permetrà “incrementar la seva repercussió a escala nacional i internacional”.

La comparativa entre les dades de participació als premis Ciutat de Palma relativa a les convocatòries de 2022 i 2023 registra les dades següents:

Llorenç Villalonga de Novel·la en català 43 (2023) / 68 (2022)

Camilo José Cela de Novel·la en castellà 647 (2023)

Joan Alcover de Poesia en català 119 (2023) / 111 (2022)

Rubén Darío de Poesia en castellà 943 (2023)

Antoni Gelabert d’Arts Visuals 801 (2023) / 891 (2022)

Còmic 26 (2023) / 28 (2022)

Margaluz d’Arts Escèniques 6 (2023) / 16 (2022)

Bonet de Sant Pere de Música 7 (2023) / 21 (2022)

Maria Forteza d’Audiovisuals 13 (2023) / 15 (2022)

Miquel dels Sants Oliver de Periodisme 7 (2023) / 9 (2022)

Montserrat Casas d’Investigació 16 (2023) / 11 (2022)

Caty Juan de Corral de Gastronomia 5 (2023) / 3 (2022)

En relació amb aquesta darrera modalitat, la de Gastronomia, cal tenir present que les bases de participació han registrat alguns canvis, de tal manera que serà una comissió de professionals especialitzats en aquesta matèria la que proposarà un màxim de cinc candidats, raó per la qual no s’ha recollit aquesta xifra en el balanç. Posteriorment, el jurat decidirà el destinatari del guardó d’entre els aspirants seleccionats.

Igualment, és important valorar la circumstància que el termini de presentació de les obres en la present edició ha estat excepcionalment breu: en concret, des del 5 d’agost, dia de la publicació de la convocatòria de les diverses modalitats al BOIB, fins al 6 d’octubre.

Precisament, pel que fa a la composició del jurat qualificador d’aquesta nova edició dels premis Ciutat de Palma, val la pena destacar la rellevància i el prestigi dels seus integrants, que són els que seguidament s’indiquen:

Llorenç Villalonga de Novel·la en català: Roser Amills, Gemma Lienas i Maria de la Pau Janer

Camilo José Cela de Novel·la en castellà: Camilo José Cela Conde, Abilio Estévez i José Luis de Juan

Joan Alcover de Poesia en català: Ben Clark, Eva Tur i Núria Martínez-Vernís

Rubén Darío de Poesia en castellà: Andreu Jaume, Juan Luis Calbarro i Enrique Juncosa

Antoni Gelabert d’Arts Visuals: Diana Padrón, Ángela de la Cruz i Iñaki Martínez Antelo

Còmic: Núria Tamarit, Carla Berrocal i Alfonso Zapico

Margaluz d’Arts Escèniques: Tamzin Towsend, Marina Salas i Josep Lluís Gallardo

Bonet de Sant Pere de Música: Simón Orfila, José Luis Broc i Núria Cunillera

Maria Forteza d’Audiovisuals: María Concepción Vidal de Valicourt, Sílvia Ventayol i Gori Vicens

Miquel dels Sants Oliver de Periodisme: Alba Tarragó, Tomàs Bordoy i Javier Mato

Montserrat Casas d’Investigació: Maria José Mulet, Pere Riutord i Elvira González Gozalo

Caty Juan de Corral de Gastronomia: Macarena de Castro, Adrián Quetglas i Santi Taura

Data darrera modificació: 23 de novembre de 2023