Publicador de continguts


La poesia visual i l'acció poètica es donen cita a Can Balaguer, espai cultural que acollirà aquest divendres l'esdeveniment Poet’s Room


31 / de maig / 2024

Presentacions i perfomances integren un complet programa d'activitats que es desenvoluparà de les 18 a les 21.30 h

Palma, 30 de maig de 2024. L’espai municipal de Can Balaguer acollirà aquest divendres 31 de maig, de les 18 a les 21.30 h, l'esdeveniment Poet’s Room, una trobada de poesia visual i acció poètica que té com a objectiu reflexionar sobre el procés i l'evolució de la poesia visual en el seu context històric, a més d'identificar els seus plantejaments teòrics i pràctics actuals a partir de diferents accions performatives i xerrades. 

Sota l'organització de l'Ajuntament de Palma, a través de l'Àrea de Cultura i l'equip de Can Balaguer, la jornada indagarà en el passat i el futur de la poesia visual, i comprendrà les activitats que es descriuen seguidament, totes de caràcter gratuït.


De les 18 a les 19 h  

Presentació, a càrrec del seu director, Horacio Sapere, de la col·lecció Sa Soll, una editorial domèstica i independent, amb seu a ses Salines, que des de 2019 publica, en format de capsa, llibres de poesia visual i experimental. Sa Soll se centra en l'obra d’autors que varen mantenir algun tipus de vinculació amb El Coto de Poesía, projecte d'arxiu d'art i correu que el mateix Sapere va dirigir entre 1976 i 1983. 

Presentació, per part de María Isabel Uribe Dussán, de Lemniscata, capsa número 6 de la col·lecció Sa Soll. 

Presentació del projecte Art d'acció, amb la intervenció d’Álvaro Terrones. 

De les 19.15 a les 21 h

Escenificació de les accions performatives següents: Línia sonora, amb Bartomeu Ferrando; Cos a cos, amb Lucía Peiró; Ombres, amb J.M. Calleja, i Carne viva en la aurora balear, amb Álvaro Terrones.

Línia sonora és un intent de crear connexions entre la visualitat i la sonoritat del llenguatge, i també paral·lelismes entre la línia i la veu. Això no obstant, l'acció tracta d'anar més enllà de si mateixa proposant a l'altre la lectura dels seus propis actes i dels objectes quotidians, com si es tractàs de partitures sonores.

Cos a cos és una performance durant la qual la memòria de les olors i la dels paisatges de la infantesa ens acompanya i construeix els records, com la memòria dels aliments i les tradicions. També ens parla dels jocs infantils.

Ombres planteja que l'ésser humà sempre ha anat acompanyat de les seves ombres, fins i tot després de la desaparició física del cos. Gairebé sempre, aquestes ombres prenen camins imprevisibles que ja no depenen únicament d'ell. En aquesta acció poètica es recorden alguns artistes, dels quals l'autor de la perfomance, a pesar de no haver-los conegut, n’ha sentit de prop les ombres.

Carne viva en la aurora balear és una perfomance en clau d'acció artística que explora la connexió entre la naturalesa, el cos humà i la seva evolució al llarg del temps, centrant-se en el context específic de les Illes Balears.

A les 21 h 

Actuació del duet d’electrovers Jansky, integrat per Leo Sapere i Livecoding, que oferiran al públic el concert Biophony Sessions. Aquests músics han estat enregistrant sons naturals no humans durant les seves gires amb el projecte Insecta Dance Music arreu d’Espanya, Portugal, França, Itàlia o Polònia. En directe, els beats, sintetitzadors, flautes i versos interactuen amb els altres llenguatges animals i donen forma a escultures sonores infinitament en construcció enmig d'un paisatge de sonoritats electro-ambient i house-trance progressiu.

Data darrera modificació: 31 de maig de 2024