La nova edició del Festival de Música Antiga comprèn quatre concerts al llarg del mes de novembre que es desenvoluparan a la Seu i les esglésies de Sant Francesc i la Mercè - Comunicació i Premsa
La nova edició del Festival de Música Antiga comprèn quatre concerts al llarg del mes de novembre que es desenvoluparan a la Seu i les esglésies de Sant Francesc i la Mercè

El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat el programa, que arrencarà aquest dijous a la catedral amb la interpretació de quatre peces de la Novena de Beethoven a càrrec de la Banda Municipal de Palma, el Cor Ciutat d’Eivissa i la Capella Mallorquina
Palma, 29 d’octubre de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat aquest dimarts l’edició número 26 del Festival de Música Antiga, inclòs dins el cicle de Palma Clàssica i que enguany comprèn un total de quatre concerts.
Les actuacions es desenvoluparan els dies 7, 14, 21 i 30 de novembre, a tres emplaçaments: la catedral de Mallorca, que acollirà dos concerts, l’església de Sant Francesc i l’església de la Mercè.
A la convocatòria informativa també hi han estat presents el director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet; Pere Oliver, prefecte de Litúrgia i Música del Capítol de la Catedral, i Joan Company, director de la Capella de la Seu.
Durant la seva intervenció, el regidor ha destacat que el Festival de Música Antiga “tracta de conjugar dos valors de tanta significació i rellevància com la música i el patrimoni, en un entorn únic, com les esglésies de la nostra ciutat”.
Per tal de vincular els dos conceptes, durant les actuacions es recuperaran partitures i instruments tradicionals de l’època medieval i del renaixement, sempre des d’un context simbòlic que realça el lligam íntim que existeix entre la història i la cultura de Palma.
En paraules de Javier Bonet, “aquest binomi reforça la qualitat i l’interès del Festival i repercuteix positivament en la projecció internacional de la ciutat, reivindicant la seva condició de destinació de referència en l’àmbit dels grans espectacles musicals i artístics”.
El primer dels concerts programats tindrà lloc aquest dijous, 7 de novembre, a la Seu, on els assistents podran gaudir de les interpretacions dels components de Simfovents-Banda Municipal de Palma, juntament amb el Cor Ciutat d’Eivissa i la Capella Mallorquina, amb José Martínez com a mestre del cor. La direcció anirà a càrrec de Francisco Valero-Terribas.
El programa incorpora la interpretació de quatre peces de la Simfonia número 9, en re menor de Beethoven, amb les actuacions de la soprano Maia Planas, la contralt Yolanda Riera, el tenor Roger Berenguer i el baríton Pablo López.
El següent dijous, 14 de novembre, l’església de Sant Francesc acollirà el concert de La Spagna, amb Alejandro Marías, a la viola de gamba, i Jordan Fumadó, al clavicèmbal.
El conjunt La Spagna, que pren el seu nom d’una de les melodies més conegudes del renaixement, és un projecte que va partir de la iniciativa d’Alejandro Marías, qui l’any 2009 va reunir alguns dels millors músics historicistes de la seva generació.
En aquesta ocasió, el concert engloba la gravació de les sonates per a viola de gamba i clave de Bach, publicada per Eudora Records.
La tercera cita amb el Festival de Música Antiga 2024 coincidirà amb el dijous 21 de novembre, a l’església de la Mercè, amb l’espectacle titulat “Les metamorfosis”, escenificat pels integrants del conjunt Sol Negre.
La proposta consisteix en un concert teatralitzat que combina música anglesa del segle XVII amb monòlegs escènics destinats a mostrar la vigència dels mites antics en la cultura de l’època contemporània.
Sobre Sol Negre, cal remarcar que és un conjunt de format variable que aborda una gran diversitat de repertoris i que va dur a terme els seus primers concerts l’any 2017.
Tot i ser present a importants esdeveniments musicals desenvolupats a la península, Sol Negre manté una presència continuada a les Illes Balears. Ja va participar anteriorment en el Festival de Música Antiga de Palma i també en els que es desenvolupen a Colònia de Sant Pere, el Migjorn Gran o Alaior.
El cicle d’enguany es clourà el darrer dissabte del mes, el 30 de novembre, novament a la catedral, amb el concert dels components de la Capella de la Seu, dirigida per Joan Company.
En aquest cas, l’actuació du per títol “Música sacra del segle XVI versus Sacram Musicam del segle XXI”, i, entre d’altres peces igualment interessants, s’hi podrà escoltar la Missa de Cristóbal Morales, compositor nascut l’any 1512, el Pater Noster, de Francesc Batle, i Angelus, d’Albert Alcaraz.
Tots els concerts començaran a les 20.30 hores i l’entrada és gratuïta per al públic assistent.
Data darrera modificació: 4 de novembre de 2024