Publicador de continguts


L’espectacle “Sven”, a càrrec de l’antiga integrant del Ballet de l’Òpera de París Héloïse Jocqueviel, enceta el Palma Dansa


24 d’abril de 2024

Durant l’acte inaugural de l’esdeveniment, el primer tinent de batle, Javier Bonet, ha destacat la qualitat de les 15 funcions previstes en el festival, amb artistes de primer nivell nacional i internacional

Palma, 24 d’abril de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presidit aquest dimecres, a les dependències de l’Ajuntament, la inauguració de la dessetena edició del Festival Palma Dansa, que se celebrarà del 24 d’abril al 4 de maig en diferents emplaçaments de la ciutat.

En aquesta primera funció, els espectadors han pogut gaudir de la representació de l’espectacle de dansa Sven, amb l’actuació d’Héloïse Jocqueviel, antiga integrant del Ballet de l’Òpera de París.

A l’acte hi han assistit també el director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet, i la directora artística del festival, Mar Aguiló, a qui el regidor ha agraït especialment “el compromís i la dedicació” que ha aportat per tal de dur endavant un projecte, que agrupa, segons ha assenyalat, “una oferta plural i diversa, i de primer nivell nacional i internacional”, composta per un total de 15 espectacles.

Ballarina i coreògrafa mallorquina que ha protagonitzat una més que rellevant trajectòria en la Companyia Nacional de Dansa, Mar Aguiló ha format part de l’escola de ball “Maurice Béjart”, a Lausana (Suïssa), i de la Companyia Nacional de Dansa, a Madrid, on Nacho Duato la va escollir personalment per a l’elenc principal.

L’espectacle de la funció inaugural, Sven, fa referència a una criatura híbrida que és, a la vegada, cigne, monstre i humà, i guarda certs paral·lelismes amb El llac dels cignes, on una dona és víctima de l’encanteri d’un embruixador. Això no obstant, a Sven, la criatura no és la presonera de la fantasia d’un home, sinó que és el seu entorn el que es veu amenaçat.

La programació continuarà aquest dijous, igualment a les 19 hores, al palau de l’Almudaina, amb l’escenificació de Ad Libitum per part de Simon Le Borgne i Ylysse Zans, igualment exmembres del Ballet de l’Òpera de París.

El Teatre Municipal Xesc Forteza aglutinarà la jornada del Palma Dansa corresponent al pròxim divendres, que s’obrirà amb l’actuació del grup mallorquí Ploma Vertical, amb el seu espectacle Cossiers volats, abans de donar pas a la funció Mellizo doble, a càrrec de dos dels principals referents del flamenc modern, Israel Galván, guardonat amb el Premi Nacional de Dansa del Ministeri de Cultura, i Niño de Elche, considerat per la crítica especialitzada un dels principals renovadors d’aquest estil musical.

El dissabte, la programació es traslladarà a la Fundació Miró Mallorca, on músics, balladores i ballarines duran a terme una trobada participativa sota el títol d’ELAMOR, en el qual la performance de dansa va evolucionant i guanyant complexitat i virtuosisme.

Ja la setmana vinent, el dimecres 1 de maig, serà el torn de l’espectacle Dosis, a càrrec de la companyia illenca Una i Una, amb creacions i interpretacions de Laura Lliteras i Marina Fullana. Seguidament, Mariona Jaume i Maya Triay representaran S’Albufera, un projecte que ha comptat amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

La jornada es completarà amb La medida que nos ha de dividir, que posarà en escena el grup navarrès Qabalum, amb música original de Luisillo Kalandraka i les actuacions de Lucía Burguette i Diego Pazó.

Aquestes tres cites tindran lloc a la plaça de Miquel Dolç, a partir de les 18 hores.

Per la seva banda, el Teatre Municipal Mar i Terra acollirà, el dijous 2 de maig, la representació de Manu, amb la direcció de Manuel Rodríguez i l’acompanyament artístic de Paz Rojo, mentre que l’artista de Xile Javiera de la Fuente actuarà, el divendres 3, a Es Baluard, amb Envioletá, acompanyada per Idoia Zabaleta.

El dissabte 4 de maig, els aficionats gaudiran de l’anomenat “Itinerari de la dansa”, amb la representació de diferents muntatges al Casal Solleric (Elogio de la fisura, amb la barcelonina Lorena Nogal); al passeig del Born (Paseantes, de la mà de La venidera, també provinent de Barcelona); als Cignes de la Seu (Àrida, amb les mallorquines Úrsula Urgeles i Aina Zanoguera); i a Ses Voltes (Flop, amb el cordovès Antonio Ruz, Premi Nacional de Dansa de l’any 2018).

Al mateix temps, cal destacar les jornades previstes a la plaça Major dins la programació de l’esdeveniment Palma Balla, que obriran, el divendres 26 d’abril, els alumnes del Conservatori Professional de Música i Dansa de les Illes Balears i continuaran, el diumenge, amb una classe magistral a càrrec del director artístic de la Companyia Nacional de Dansa, Joaquín de Luz.
També el diumenge, actuaran en aquest mateix emplaçament les escoles 9 Espai Escènic, Llar Dansa, Francisca Tomàs i l’Escola de Dansa d’Alaró.

El dilluns 29 d’abril, coincidint amb celebració del Dia Internacional de la Dansa, Palma Balla reunirà, a la plaça Major, l’espectacle de Maia Triay i les actuacions de les escoles Ángela Bruno, Maria Antònia Mas, On Stage i Palma Dance Center, abans de donar pas a la representació de Terra, per part de la Companyia de Dansa d’Alaró, sota la direcció artística de Júlia Miró.

 

 

Data darrera modificació: 25 d’abril de 2024