Publicador de continguts


L’Any Xesc Forteza comença el seu recorregut amb l’objectiu de reivindicar el llegat del popular autor escènic coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la seva mort


19 de febrer de 2024

El primer tinent de batle de Cort, Javier Bonet, ha presentat les activitats que aniran tenint lloc al llarg de 2024, acompanyat de la filla de l’artista homenatjat, Catalina Forteza

Palma, 19 de febrer de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat aquest dilluns les activitats englobades dins l’Any Xesc Forteza, organitzat per l’Ajuntament de Palma i dedicat a la memòria i el llegat del dramaturg, director i actor mallorquí, de qui, el pròxim 6 de juliol, es complirà el vint-i-cinquè aniversari de la mort, als 73 anys d’edat.

També han estat presents en aquesta convocatòria informativa el director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet, i Catalina Forteza, filla de l’homenatjat, a qui el regidor ha agraït haver assumit “el compromís de perpetuar i divulgar l’herència cultural, literària i teatral d’una figura irrepetible”.

Javier Bonet ha recordat que, ja a l’inici de la present legislatura, l’Àrea de Cultura va decidir dur endavant l’organització d’aquest Any commemoratiu “per una raó molt simple: perquè en Xesc Forteza s’ho mereix, possiblement més que cap altre creador cultural de la nostra època, ja que la seva activitat intensa i prolífica ha marcat poderosament l’evolució de les arts escèniques a la nostra illa”.

Segons Bonet, el secret de la repercussió de les obres d’aquest autor “té molt a veure amb el seu enginy, el seu sentit de la comèdia, i la seva infinita capacitat per a fer humor, però també està relacionat amb el fet que, al llarg de tota la seva vida, va ser un coneixedor perspicaç de la idiosincràsia, els costums i, en definitiva, el caràcter i la personalitat de la seva gent, de la gent de Mallorca”.

Aquestes foren les causes que expliquen, a criteri del primer tinent de batle de Cort, “que en Xesc Forteza fos capaç d’omplir les sales de teatre amb totes les obres que va estrenar i representar, sense necessitat de subvencions, ni ajudes de les administracions, atès que l’única subvenció que en Xesc necessitava era l’aplaudiment i el suport incondicional del públic”.

Activitats

Ara, la intenció de l’Ajuntament és reivindicar el seu llegat a través de l’Any Xesc Forteza, que englobarà diverses activitats.

Per una banda, el hall del Teatre Municipal Xesc Forteza acollirà, fins al mes de desembre d’enguany, l’exposició “Una vida, un llegat”, dedicada a evocar els passatges més rellevants de la trajectòria vital i artística del dramaturg.

Al mateix temps, els mesos de maig i novembre tindrà lloc la projecció de dos curtmetratges sobre la biografia i la carrera de Xesc Forteza, dirigits pel periodista, escriptor i presentador Joan Monse.
Igualment, una data emblemàtica d’aquesta commemoració serà el 6 de juliol, dia en què el Teatre Principal de Palma acollirà una gran gala d’homenatge al voltant del record i la memòria de l’autor desaparegut fa gairebé un quart de segle.

Una altra de les activitats consistirà en la lectura dramatitzada de Fermat i ben fermat, programada per al mes de juliol. Es tracta d’una obra inèdita escrita per Xesc Forteza que mai fins ara ha estat representada.

Paral·lelament, cal remarcar la convocatòria del I Concurs de Texts Teatrals de Comèdia Xesc Forteza, un certamen al qual es podran presentar tots els autors, professionals o no, que ho desitgin.
Els títols seleccionats seran representats, en format reduït d’uns 15 minuts de durada, al Teatre Municipal Mar i Terra, al llarg del pròxim mes de setembre. A la vegada, els guanyadors accediran a premis en metàl·lic de 3.000, 2.000 i 500 euros.

Per un altre costat, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma procedirà a la digitalització del conjunt de monòlegs que va enregistrar Xesc Forteza en format de vinil i casset. La previsió és que aquest procés de digitalització es trobi completament enllestit el mes de novembre.

En qualsevol cas, l’activitat més emblemàtica de totes les que hi ha programades en el transcurs de l’Any commemoratiu és la representació de Ca ses monges, un dels títols més coneguts de l’autor, que tornarà a cobrar vida damunt l’escenari del Teatre Municipal Xesc Forteza, a partir del pròxim dijous, 22 de febrer, i fins al 3 de març.

Amb relació a Ca ses monges, Bonet ha destacat que es tracta d’una producció pròpia de l’Ajuntament de Palma, i ha anunciat que la intenció és que aquesta fórmula “tengui continuïtat al llarg de la legislatura amb l’objectiu d’incrementar el llistó de qualitat de la programació dels teatres municipals”.

El primer tinent de batle de Cort s’ha congratulat per l’elevat nivell de vendes de localitats assolit en el cas d’aquest muntatge, i ha assenyalat que els espectadors tindran l’oportunitat de tornar a gaudir d’aquest text d’en Xesc Forteza coincidint amb les dates de les pròximes festes de Nadal, del 26 al 29 de desembre.

Data darrera modificació: 19 de febrer de 2024