Publicador de continguts


L'Ajuntament de Palma presenta l'esborrany d'una Ordenança de convivència cívica assumible, no repressora i que posa solucions i ordre a un espai que és de tots


21 / d’octubre / 2013

Inspirada en les ordenances de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i Barcelona, és una normativa demandada per veïns, associacions i entitats que resol "problemes reals dels ciutadans", assegura Joan Pau Reus

L'objectiu és arribar al màxim consens en qüestions com la venda ambulant, la prostitució, el trile, el balconing, la mendicitat o el vandalisme

La voluntat no és recaptatòria i per això les sancions estan en els nivells mínims que permet la FEMP i quan entri en vigor hi haurà un període informatiu d'adaptació abans de la seva aplicació

Esborrany de l'ordenança: https://bit.ly/1fPgsg5

Palma, 18 d'octubre de 2013.- El tinent de batlia de Turisme i Coordinació Municipal, Álvaro Gijón, i el regidor dels districtes Platja de Palma i Centre, Joan Pau Reus, han presentat avui l'esborrany de l'Ordenança de convivència cívica que l'Ajuntament ha redactat per a "resoldre problemes que actualment s'estan quedant sense resoldre, fonamentals si volem continuar essent una ciutat tranquil.la i còmoda, i sobretot una destinació turística de primer nivell", segons ha explicat Gijón. Per això, la previsió és que estigui aprovada a l'inici de la propera temporada turística.

L'Ajuntament ha fet feina de forma coordinada en l'elaboració d'aquest esborrany durant 8 mesos, per a arribar a un esborrany d'ordenança que respongui amb efectivitat a peticions de totes les associacions de veïns i petits comerciants. Els veïns "no entenen que algunes conductes estiguin autoritzades i que quan els causen problemes nosaltres, com a Administració, no puguem actuar", ha assegurat Joan Pau Reus.

En aquest sentit, Álvaro Gijón ha assenyalat que "l'eficàcia per a la Policia és fonamental, hi ha una sèrie de conductes que s'estan quedant sense resoldre perquè la Policia no té eines per a resoldre-les". No és "una qüestió de recaptació, sinó d'efectivitat". Per exemple, en un cas de "botellón", la Policia podrà decomissar les botelles, o en cas d'un nivell de música per damunt d'allò permès, es podran decomissar els amplificadors.

Per a augmentar aquesta eficàcia, l'esborrany de l'ordenança facilitarà la col.laboració entre diferents cossos de seguretat, como la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. Una col.laboració molt útil a la Platja de Palma, de la qual una part pertany a Palma i l'altra a Llucmajor.

El nou text ordena, adapta i unifica diferents normatives municipals disperses i poc actualitzades, tenint en compte que algunes que s'apliquen daten de 1917.

Aquest esborrany d'ordenança aplica a Palma las bases fonamentals de l'Ordenança cívica de Barcelona, aprovada l'any 2005, i de l'Ordenança model de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), de l'any 2009. També s'hi han inclòs aspectes específics de municipis turístics amb problemàtiques similars com Lloret i Salou.

La futura ordenança no tindrà afany recaptatori. Prova d'això, és que la quantia de les sancions està en el límit mínim que permet la normativa i es minimitza l'arbitrarietat a l'hora d'aplicar la sanció.

A més, quan entri en vigor, hi haurà un període de transició durant el qual la Policia Local i les diferents àrees podran informar totes les persones que es puguin veure afectades per la nova normativa.

CONSENS

El tinent de batlia de Turisme i Coordinació Municipal, Álvaro Gijón, ha destacat la voluntat d'arribar al major consens possible i no imposar res. Per això, se celebraran reunions amb tot tipus d'entitats ciutadanes, veïnals, empresarials, per a escoltar els seus suggeriments i demandes.

Després de l'aprovació en Junta de Govern del projecte d'ordenança, s'obrirà un altre període d'al.legacions on els grups polítics i l'oposició podran fer-hi les seves aportacions. També es presentarà al Consell Social de la Ciutat, on tenen representació diferents entitats ciutadanes.

AGENTS CÍVICS

L'esborrany de la nova ordenança incorpora els "agents cívics", a imatge i semblança de la figura que va crear la FEMP a la seva ordenança marc l'any 2009.

Es tracta d'empleats municipals o d'empreses concessionàries de l'Ajuntament, com per exemple personal de manteniment d'enllumenat, empleats d'EMAYA o controladors mediambientals, perquè puguin avisar la policia quan detectin infraccions i tenir validesa com a agent específic que fa feina per a l'Ajuntament.

És una situació que actualment ja passa amb els agents de l'ORA, que des de l'anterior legislatura no només sancionen temes del tiquet d'estacionament, sinó també ocupació de guals o doble fila, per exemple.

CONTINGUT DE L'ORDENANÇA

Una novetat important és que en casos de prostitució, se sancionarà el client, "perquè si hi ha prostitució, és perquè hi ha clients", ha afirmat Gijón. Però, per a protegir els menors, es prohibeix exercir la prostitució prop de col.legis o parcs infantils. També ha explicat que de forma paral.lela des de l'Àrea de Benestar Social es brindarà a aquest col.lectiu orientació cap a altres vies professionals.

El text de l'esborrany de l'ordenança fixa que l'Ajuntament podrà actuar contra el trile, un problema greu i una "demanda històrica a la Platja de Palma", com ha recordat el seu regidor de districte. Durant aquests dos anys "s'ha minimitzat aquest tema, però continua en actiu". A partir d'ara, ha senyalat Álvaro Gijón, "es podrà actuar de forma més àgil i eficaç, i confiscar el material i els doblers que utilitzin".

L'esborrany d'ordenança no prohibeix la mendicitat, però sí les coaccions per sensació d'inseguretat i les organitzacions que es dediquen a aquests temes, o que s'utilitzi menors i gent gran.

Lògicament, no es prohibeix anar en banyador sense camiseta a primera línia de platja o passeigs marítims, però sí fer-ho al centre de Palma, a comerços, museus o asseguts a bancs públics o autobusos. "Com a responsable de Turisme, mai he vist això a ciutats líders com Londres, París, Berlín o Amsterdam, i com que volem seguir essent una bona destinació turística no volem transmetre ni permetre aquesta imatge".

Els músics i artistes al carrer estaran regulats, per a evitar situacions quotidianes on un mateix músic toca cada dia sis hores el mateix repertori amb amplificador, i que no es provoquin molèsties durant la nit.

Altres problemes de convivència que regula el text de l'esborrany de l'ordenança de convivència cívica són:

Balconing i pisos pastera.

També s'estableix la prohibició d'utilitzar envasos de vidre a la platja, que després poden fer mal als banyistes, especialment als infants que juguen a l'arena.

El consum de begudes alcohòliques i drogues als espais públics quan poden causar molèsties. L'actual Ordenança al respecte és lleugera i fa falta una resposta més àgil. "Vivim del turisme i el turisme no pot generar una sensació d'inseguretat, insalubritat i tot s'hi val" ha afirmat Álvaro Gijón. L'espai públic és de tots, per això "el problema del 'botellón', el consum d'alcohol on provoca molèsties, les begudes de vidre a les platges" es traslladarà als turistes amb la col.laboració d'hotelers, touroperadors i agències de viatge.

Venda ambulant, una important reivindicació històrica del sector comercial i un greu problema de convivència al Centre i Platja de Palma, on els ciutadans i els turistes es veuen constantment envaïts per venedors amb material il.legal i còpies que perjudiquen el sector productiu.

La degradació visual de l'entorn, per a evitar els carrers plens de cartells i adhesius, "amb el cost afegit que suposa haver-ho de netejar", ha recordat Joan Pau Reus. Un altre problema que s'aborda és el de diferents col.lectius que utilitzen l'espai públic com si fos propi, fent negocis per al seu benefici particular.

La prohibició de fer necessitats fisiològiques al carrer.

La dignitat de les persones, pràctiques discriminatòries amb caràcter xenòfob, racista, sexista i homòfob. "Tots els grups polítics i ciutadans poden estar d'acord en la necessitat d'implantar una regulació específica d'aquests temes", ha afirmat Reus.

Prestació de serveis no autoritzats, com a la Platja de Palma, on es fan activitats com massatges sense condicions sanitàries ni titulació.

Actituds vandàliques, agressives o negligents contra el mobiliari urbà.

TRAMITACIÓ ADMINISTRATIVA I MONITORITZACIÓ

Durant aquests vuit mesos, l'Ajuntament també ha treballat la part informàtica, per a poder tramitar infraccions de forma més àgil. De fet, ara es tramiten en menys de dos mesos les mateixes infraccions que es podien tramitar en un any.

L'aplicació de la futura normativa vindrà acompanyada d'una feina molt important de mediació i feina amb els Serveis Socials, especialment pel que fa a menors i col.lectius vulnerables. Un Observatori Municipal monitoritzarà les conductes contra la convivència per a facilitar-ne el seguiment.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023