Publicador de continguts


L'Ajuntament de Palma manté ferm el seu compromís contra la venda ambulant il·legal


9 / de maig / 2013

Avui s'ha desenvolupat la segona sessió d'enguany de la Mesa del Comerç

Palma, 9 de maig de 2013.- Sota la presidència d'Esperanza Crespí, tinent de batlia de Comerç, Treball, Joventut i Participació, i amb l'assistència de representants de les patronals del comerç i de la restauració, avui ha tingut lloc la segona sessió d'enguany de la Mesa del Comerç. Durant la sessió, les patronals del comerç han denunciant la venda ambulant il.legal que té lloc a diferents punts de la ciutat i que afecta l'activitat comercial estable i la imatge turística de Ciutat. Crespí, en nom de Mateo Isern, batle de Palma, ha expressat el compromís del consistori per a vigilar i intentar eradicar aquesta activitat. La sessió s'ha iniciat presentant Sílvia Romero, gerent de PalmaActiva, com a directora general de Comerç. A la reunió també hi han assistit la regidora de Sanitat i Consum, Rosa Llobera, i els regidors dels districtes Centre i Platja de Palma, Joan Pau Reus, i del districte Llevant, Antònia Fornari.

Davant les denúncies de les patronals del comerç per la venda ambulant il.legal, des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana s'ha informat del pla d'actuació de l'Ajuntament als punts de venda identificats, especialment a la zona centre. Des de Seguretat Ciutadana han explicat que hi ha patrulles de paisà tant al centre com a la zona de l'Arenal i que aquestes patrulles es coordinen amb la Policia Nacional. Durant l'any 2011 es varen comptabilitzar fins a 3.600 actuacions (amb una mitjana de 300 per mes), mentre que durant el 2012 se'n varen fer fins a 3.900 (amb una mitjana de 330 actuacions per mes).

Els representants de la Regidoria de Seguretat Ciutadana han aportat dades com a mostra d'aquest compromís contra la venda ambulant il.legal. Les darreres actuacions que ha fet la Policia Local han suposat el decomís de 1.791 objectes i el precinte de 34.343 articles a establiments que distribueixen productes entre els venedors ambulants il.legals. Entre el novembre de 2011 i el maig de 2012 s'aixecaren 1.293 actes per venda ambulant il.legal i entre el setembre de 2012 i el febrer de 2013 se n'aixecaren 486.

Un altra temàtica sobre la qual les patronals han manifestat interès és per la proliferació de mercadets solidaris, benèfics i similars. Davant aquesta preocupació, la Regidoria de Sanitat i Consum, a través del Servei de Mercats, ha desenvolupant una normativa específica per a aquests tipus d'esdeveniments i que s'aplica des de finals del mes d'abril. Entre els continguts d'aquesta normativa es troben unes limitacions temporals i d'espai. Així, amb caràcter general, a cada associació sense ànim de lucre se li autoritzarà un màxim d'un mercat solidari al mes, fins a un màxim de 5 mercats a l'any i sense que la seva ocupació globalment considerada pugui excedir d'un màxim de 15 dies a l'any. Una mateixa plaça o espai públic no podrà acollir més d'un mercadet solidari al mes. Per tal de fer més fàcil el coneixement dels requisits i les condicions que s'han de complir, a totes les oficines d'atenció al ciutadà (OAC) hi ha un full informatiu i un model de sol.licitud.

La Mesa de Comerç és un espai de consens i de diàleg que vetla pels interessos de les activitats econòmiques de comerç i restauració de la ciutat i que es desenvolupa amb una periodicitat trimestral. Hi acompanyen la regidora els regidors de districte i personal directiu i tècnic de les diferents àrees municipals. La Mesa de Comerç està integrada per la tinent de batlia de Comerç, Treball, Joventut i Participació, Esperanza Crespí, i la resta d'àrees municipals implicades en les activitats comercials i de restauració, a més dels representants del teixit empresarial i associatiu AFEDECO, PIMECO, CAEB Restauració i PIMEM Restauració.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023