L'Ajuntament de Palma, la Fundació Ajuda en Acció i la comunitat educativa de Son Gotleu posen en marxa el projecte "Alimentació saludable. Cap nin sense berenar" - Comunicació i Premsa
L'Ajuntament de Palma, la Fundació Ajuda en Acció i la comunitat educativa de Son Gotleu posen en marxa el projecte "Alimentació saludable. Cap nin sense berenar"
Aquest programa té un pressupost de 40.000 euros i proporciona berenar a 113 nins i nines
L'objectiu és millorar la situació nutricional dels alumnes en risc social i incrementar les habilitats en alimentació saludable de les famílies
Palma, 24 de gener de 2013.- El tinent de batlia d'Educació, Família, Majors i Immigració, Sebastià Sansó, ha informat avui sobre les dades del projecte "Alimentació saludable. Cap nin sense berenar" dins el marc del conveni establert entre la Comissió Educativa de Son Gotleu i la Fundació Ajuda en Acció en el període del curs escolar 2013-2014. La durada del projecte és, per tant, de setembre de 2013 a juliol de 2014.
"Alimentació saludable. Cap nin sense berenar" té una inversió prevista per part de la Fundació Ajuda en Acció de 40.000 euros. Un total de 113 nins i nines dels centres educatius de Son Gotleu, de 65 famílies col.laboradores i participants en el projecte, reben un panet i una peça de fruita per a berenar el temps del pati cada dia de la setmana fins a final de curs. Són les mateixes famílies que, a través d'un sistema de torns rotatoris, van a recollir els berenars i els duen als seus respectius centres, on s'entreguen als alumnes.
El tinent de batlia d'Educació, Família, Majors i Immigració, Sebastià Sansó, ha explicat que "l'objectiu és millorar la situació nutricional i de salut dels alumnes en risc social dels centres educatius de la barriada de Son Gotleu, incrementar les habilitats en alimentació saludable de les famílies, així com dotar dels recursos adients les famílies detectades amb mancances en aquesta matèria des dels diferents serveis i agents socials que treballen en coordinació al barri de Son Gotleu".
Sansó ha recordat que la Regidoria d'Educació, Família, Majors i Immigració ha desenvolupat aquest programa en compliment de l'acord de Ple de l'Ajuntament, en què es comprometia a garantir les tres menjades bàsiques a tots els nins i nines de Palma.
A la barriada de Son Gotleu la situació socioeconòmica de la població s'ha vist fortament agreujada per la crisi, que està provocant impactes molt preocupants als centres escolars, i particularment als públics. Al costat d'altres dificultats, s'està registrant una reducció del 70%, aproximadament, en l'ús del servei de menjador escolar. Aquest fet ha despertat les alarmes sobre la situació nutricional dels nins i nines dels centres escolars, ja que en molts de casos l'àpat a l'escola constituïa una important garantia nutricional.
Davant aquesta situació, la Comissió Educativa de Son Gotleu ha decidit reaccionar i cercar solucions per a assegurar la bona alimentació dels nins i les nines de la barriada amb la col.laboració de la Fundació Ajuda en Acció.
Fases del projecte
En una primera fase, es va proposar donar resposta immediata a les necessitats més urgents de les famílies amb més necessitats, proveint de berenar per a tothom, amb el qual complementar els àpats familiars, i promoure hàbits saludables. De cara a una segona fase, un cop realitzats els estudis i diagnòstics oportuns i vista la seva viabilitat, es proposa impulsar la creació d'un servei de cuina i menjador que doni servei a tots els centres i que estigui gestionat per la mateixa comunitat, assegurant així la qualitat dels productes i de la seva elaboració.
La Regidoria, a través del tècnic d'intervenció socioeducativa, s'encarrega del disseny i el seguiment del projecte i la coordinació de la comissió mixta de seguiment de la situació dels alumnes i de les famílies. També dóna suport als centres educatius en les línies de participació i implicació de les famílies en el projecte, realitza l'anàlisi de les dades recollides, creació de canals de comunicació i coordinació efectius entre els serveis i els agents socials participants, la promoció de diferents activitats amb famílies relacionades amb l'alimentació saludable, a més de mantenir una línia constant de coordinació amb els professionals de la Fundació Ajuda en Acció.
Identificació de les famílies amb necessitats en aquesta matèria
Durant els mesos de setembre i octubre de 2013, els tutors dels centres educatius de Son Gotleu (CEIP Joan Capó, Gabriel Vallseca, Es Pont i IES Josep Sureda i Blanes) han detectat nins, nines i famílies amb aquesta dificultat, que varen ser derivats a través dels equips directius a la comissió mixta de valoració establerta per al projecte, constituïda per: Centre Municipal de Serveis Socials Llevant Nord, Càritas, Centre de Salut de Son Gotleu, els equips directius dels diferents centres educatius, els PTSC de la Conselleria d'Educació dels centres educatius esmentats i el tècnic d'intervenció socioeducativa, amb l'objectiu de participar en el projecte.
A continuació, la comissió mixta va realitzar una revaloració acurada de tots els nins i les nines derivats i de les seves famílies i una comparativa de dades de les situacions familiars i dels recursos entre els serveis implicats que atenen les famílies. Aquesta comissió mixta fa un seguiment continuat mensual dels alumnes i les famílies participants, a més dels espais de coordinació ja existents entre serveis al barri.
Posteriorment, les famílies col.laboradores signen una autorització perquè els seus fills/filles rebin el berenar pactat i un compromís de participació en el projecte.
El projecte cerca afavorir, implicar i incrementar la participació de les famílies en el procés socioeducatiu dels seus fills i filles. Per tant, no seran només beneficiaris dels recursos, sinó que formen part activa del projecte, a través de la participació en reunions, en l'organització del sistema de recollida de berenars i en altres activitats relacionades amb l'adquisició de competències en alimentació saludable.
Per tant, 65 famílies dels centres educatius de Son Gotleu, escoles, serveis municipals, agents socials treballen conjuntament amb la Fundació Ajuda en Acció per a millorar l'alimentació saludable de nins i nines que ho necessiten.
Data darrera modificació: 13 de març de 2023