Publicador de continguts


L’Ajuntament de Palma controla la població de moscards amb tractaments aeris


4 / de juny / 2024

El servei de plagues, que depèn de l’Àrea de Sanitat, realitza un pla de vigilància durant tot l’any per a detectar la presència de larves

Palma, 4 de juny de 2024.- L’Ajuntament de Palma ha duit a terme aquest matí una acció amb mitjans aeris per a evitar la proliferació poblacional del moscard tigre, després que personal tècnic especialitzat hagi detectat una alta presència de larves.

Es tracta de l’ús d’un helicòpter, que ha aplicat un tractament a les zones amb major quantitat d’aigua estancada com són les Fontanelles, la bassa de Can Guidet, la síquia del Pil·larí i terrenys inundats del Pla de Sant Jordi, on el tractament no pot dur-se a terme amb mitjans humans. Concretament, s’ha aplicat el producte larvicida en una extensió d’entre 35 i 40 hectàrees de terreny inundat, que hauria suposat dies de tractament amb mitjans humans, i la probabilitat que algunes larves haguessin fet eclosió en el temps que s’aplicava el tractament complet a aquesta gran extensió de terreny.

El Servei de Control de Plagues municipal, que està a càrrec de l’empresa Lokímica, manté durant tot l’any un pla de vigilància exhaustiu basat en el monitoratge periòdic de les col·leccions hídriques que usen els moscards per a reproduir-se. L’objectiu no és altre que detectar la presència d’exemplars de moscard tigre en fase de larva, i actuar per a controlar aquestes poblacions en aquest moment del seu cicle biològic.

El període de major activitat de les espècies de moscard tigre s’inicia el mes d’abril, i el maig ja se n’observen importants densitats poblacionals. L’augment del fotoperíode i de la temperatura, al costat de la presència d’aigua estancada, són els dos factors principals que possibiliten el desenvolupament de la larva.

Segons els experts, els tractaments larvicides són més eficaços, selectius, específics, segurs per a les persones i respectuosos amb el medi ambient. A més, el tractament larvicida no afecta altres espècies, ni animals ni vegetals.

En aquest sentit la directora general de Sanitat, Consum, Mercats i Fires de l’Ajuntament de Palma, María del Carmen Esparza, ha destacat, que “es fa necessària la intervenció amb mitjans aeris per a garantir, d’una banda, la seguretat del personal tècnic que ha d’aplicar el producte larvicida en grans extensions de terreny inundat, i per una altra, es dona una major cobertura de l’espai geogràfic sotmès a tractament en un temps rècord, l’eficàcia del qual sobre la població del moscard tigre en la seva fase larvicida, redueix considerablement el risc de proliferació incontrolada les setmanes següents, evitant que afecti la població”.

Data darrera modificació: 4 de juny de 2024