Publicador de continguts


L’Àrea de Cultura aposta per una programació de Nadal que prioritza les activitats familiars adreçades a públics de totes les edats


28 de novembre de 2023

Els espais municipals acullen, al llarg del darrer mes de l’any, un ampli ventall de propostes, bona part de les quals són de caràcter gratuït

Palma, 28 de novembre de 2023.- L’Ajuntament de Palma, a través de l’Àrea municipal de Cultura, ha programat un nombrós i plural ventall d’activitats amb vista al mes de desembre i les dates de Nadal i Cap d’Any.

La programació, que té en compte els diversos vessants de la cultura, des del teatre fins a la música i les exposicions artístiques, es desenvoluparà en diferents espais municipals, i, en la major part dels casos, es tracta d’activitats gratuïtes, obertes a la lliure assistència del públic.

Igualment, l’Ajuntament ha prioritzat, a l’hora d’elaborar aquestes propostes, els continguts de caràcter familiar, tradicionalment vinculats a les setmanes nadalenques, amb l’objectiu d’atraure espectadors de totes les edats.

Teatre Municipal Xesc Forteza

El Teatre Municipal Xesc Forteza acollirà, els dies 2 i 3 de desembre (dissabte i diumenge), a les 18 hores, la representació de L’aventura nadalenca, a càrrec de Voicello.

Igualment, el diumenge 3 de desembre, a les 19 hores, aquest mateix espai serà l’escenari de l’actuació de Rita Payés i Xavi Torres, dins l’espectacle Alternatilla Jazz Festival.

Posteriorment, el divendres 8 de desembre, a les 20 hores, serà el torn del cantautor mallorquí Jaume Sureda amb la funció Sureda després de tot i un toc de Nadal.

Els dies 15, 16 i 17 de desembre, la companyia Produccions de Ferro posarà en escena les tres funcions previstes de l’obra El jorn del judici.

També al Teatre Municipal Xesc Forteza, la Coral de la Universitat de les Illes Balears, sota la direcció de Núria Cunillera, oferirà el concert “Llum i or”, a les 20 hores.

Ja entrats de ple en les dates de Nadal, arribaran les sis funcions programades d’un dels títols teatrals de major èxit als escenaris nacionals, Boeing, boeing, a càrrec de Trui Espectacles. Les representacions estan previstes per als dies 23, 26, 27, 28, 29 i 30 de desembre, en diferents horaris. La direcció ha estat assumida per Ricard Reguant, amb l’actor mallorquí Joan Carles Bestard en el paper protagonista.

Durant els primers dies del nou any, els espectadors infantils podran gaudir de les representacions de Pinotxo, a càrrec dels components de la companyia On Stage. Hi ha quatre funcions programades: el 3, 4, 6 i 7 de gener, sempre a les 18 hores.

Teatre Municipal Mar i Terra

Pel que fa al Teatre Municipal Mar i Terra, la programació del mes s’obrirà amb el Concert Cabot, el dissabte 9 de desembre, a les 20 hores.

Seguidament, el cap de setmana del 16 i el 17 de desembre, a les 18 hores, petits i grans podran gaudir de l’espectacle La màgia del màgic Cloquell.

A finals de mes, i concretament els dies 28, 29 i 30 de desembre, a les 18 hores, la companyia Teatrix representarà En Joanet de sa gerra, de Josué Guasch Carbonell.

Can Balaguer

L’espai cultural de Can Balaguer posa a disposició dels seus visitants, amb vista a aquest mes de desembre, diferents exposicions. Una d’elles és “La casa possible. Interiors domèstics a Palma 1700-1950”, que roman oberta a la planta noble.

Igualment, a l’entresol i planta noble, es troba l’exposició “La sala medieval de Can Balaguer”.

Per altra banda, fins al 28 de gener, la Sala Pilar Montaner i la planta noble són l’escenari de la mostra “La casa elèctrica. Josep Balaguer i l’orgue Walcker”.

En tots els casos, els horaris prevists són els següents: de dimarts a dissabte, de les 10 a les 19 hores, i els diumenges i festius, de les 11 a les 14 hores.

Paral·lelament, Can Balaguer acollirà, el 2 de desembre, de les 10 a les 13.30 hores, les “Jornades de Recerca María José Massot”, en record de la prestigiosa historiadora recentment desapareguda, considerada una figura imprescindible en l’evolució d’aquest espai artístic i cultural.

L’esdeveniment posarà l’accent en l’abundosa investigació existent en relació amb l’exposició “La casa elèctrica. Josep Balaguer i l’orgue Walcker”, mitjançant tres conferències a càrrec de la musicòloga Eugenia Gallego, coordinadora del màster en Interpretació Musical de la Universitat Internacional de València; i de les dues comissàries de la mostra, Aranzazu Miró i Mireia Ferriol.

També cal destacar la programació de diverses visites dialogades a les exposicions de Can Balaguer. Així, el 9 de desembre, a les 11 del matí, serà el torn de l’activitat denominada “La casa elèctrica: música, màgia i matemàtiques”, amb la intervenció de Pep Lluís Pol, professor i divulgador científic.

Una setmana més tard, el 16 de desembre, Aranzazu Miró dirigirà una segona visita dialogada: “La dona en un món impossible: els Balaguer, empresaris i músics”.

Finalment, els dies 23, 27 i 30 de desembre (dissabte, dimecres i dissabte), CasMusic durà endavant un “joc d’enigmes” adreçat als infants de més de cinc anys i les seves famílies, sota el títol “La casa elèctrica. Una experiència musical”.

Casal Solleric

El Casal Solleric aporta a la programació cultural d’aquest mes de desembre un total de tres activitats.

La primera d’elles és l’exposició “Còmic Nostrum 2023”, organitzada pel Clúster de Còmic i Nous Media de Mallorca.

També al Casal Solleric, es pot visitar “Los olvidados”, de Patrick Hamilton, i “Connecting”, de Sandra Baia.

En tots els casos, els horaris establerts són els següents: de dimarts a dissabte, de les 10 a les 20 hores, i els diumenges i festius, de les 11 a les 14.30 hores.

SimfoVents Palma

La formació musical SimfoVents Palma, dirigida per Francisco Valero-Terribas, desenvoluparà una intensa activitat cultural aquest Nadal, que s’iniciarà el 15 de desembre amb el concert Rakhmàninov, 150è aniversari, que forma part del Cicle Tardor III. La cita és al Conservatori de Música de les Illes Balears, a les 19.30 hores.

Més endavant, el 22 de desembre, els integrants de la Capella Mallorquina, juntament amb SimfoVents, duran a terme el concert extraordinari de Nadal, que consistirà en una gala lírica dirigida pel mestre del cor, José Martínez. L’actuació es desenvoluparà al Palau de Congressos de Palma.

Al mateix temps, aquesta formació oferirà un total de sis concerts, programats per als dies 11, 12, 14, 18, 19 i 20 de desembre. Totes les actuacions tindran lloc a la plaça del Rosari.

Concerts de bandes de música

La programació de Nadal inclou tres concerts de les bandes de música a les barriades de Palma.

La primera actuació tindrà lloc el 17 de desembre, a les 19 hores, a la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat, al Rafal Vell. Anirà a càrrec de la Banda de Santa Cecília, vinculada al barri de Son Rapinya.

Seguidament, el 23 de desembre, a les 12 del migdia, concert de l’Agrupació Musical del Camp Redó, i aquest mateix dia, però a les 12.30 hores, la Societat S’Almudaina actuarà a la plaça de Santa Eulària.

Adoració dels Tres Reis d’Orient

A partir del text de Llorenç Moyà, ses Voltes acollirà la representació de l’Adoració dels Tres Reis d’Orient.

Contacontes

Per la seva banda, la programació de contacontes visitarà alguns dels espais de lectura de les barriades de Palma, amb entrada gratuïta per a tots els públics.

Així, aquest dimarts, 28 de novembre, la biblioteca de Son Gotleu acollirà, a les 17.30 hores, la narració El cavaller poruc, de la mà de Robotix, mentre que la biblioteca de Sant Jordi és l’espai escollit per al relat Daniela la pirata, a càrrec de Margalida Amengual, en aquest cas a partir de les 16.30 hores.

L’endemà, dimecres, serà el torn de La maleta, amb el Pallasso Andreu, programat a la biblioteca de Son Ximelis, a les 17.30 hores.

Igualment, en jornades anteriors, han tingut lloc altres activitats de contacontes: La princesa i la sal, amb Emmanuel Danet, a la biblioteca de Son Cladera; Debajo de la tierra, debajo del mar, amb Arquitectives, a la biblioteca del Coll d’en Rabassa; En Vit, amb Margalida Amengual, a la biblioteca Joan Alcover, i Brujas oscuras y luminosas’, amb Robotix, a la biblioteca Josep M. Llompart.


Data darrera modificació: 11 de desembre de 2023