Publicador de continguts


L'Àrea de Sanitat i la FAPA visiten l'IES La Ribera per a decidir accions sobre el Pla estratègic municipal de prevenció de les addiccions (PEMPA)


27 de març de 2023

Aquesta trobada s'emmarca en el conjunt de visites a centres escolars que tenen per objectiu decidir accions de forma conjunta amb la comunitat educativa

De la mà de les famílies es varen identificar riscs fent servir dinàmiques de grup

Navarro: "Volem que els i les joves proposin accions concretes per a promoure l'oci saludable: ha de ser un Pla amb ells i no per a ells"

Palma, 24 de març de 2023.- La regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro, i el director general de l'Àrea, Jesús Granado, assistiren dimecres horabaixa a la trobada amb famílies organitzada per l'IES La Ribera, la seva AMIPA i FAPA, per a donar a conèixer de forma directa els resultats de les enquestes sobre addiccions entre el jovent que es varen realitzar a Palma i desenvolupar el Pla estratègic municipal de prevenció de les addiccions (PEMPA).

Aquesta és la segona trobada amb la comunitat educativa que té lloc en el marc d'aquestes visites, que tenen per objectiu informar, prevenir, dissuadir i oferir alternatives, dins un procés participatiu que impliqui tota la comunitat educativa.

En aquest sentit, Navarro recorda que la intenció d'aquestes visites a instituts de la mà de la FAPA és poder consensuar i decidir accions de forma conjunta que ajudin a promoure un oci saludable. "Ahir horabaixa, juntament amb les famílies, vàrem realitzar dinàmiques de grup que ens varen permetre identificar riscs de forma conjunta", ha explicat la regidora, que ha recordat que precisament l'objectiu d'aquestes trobades és que els i les joves proposin accions concretes per a promoure un oci saludable. "Ha de ser un Pla amb ells i no per a ells", ha recalcat.

Una de les principals novetats del PEMPA és que els joves són protagonistes i no únicament receptors de l'impuls preventiu. El PEMPA es basa en la col.laboració entre entitats, persones i institucions per a conèixer els hàbits dels joves per tal de prevenir conductes addictives, així com en la investigació per a poder debatre i elaborar estratègies perquè esdevengui una eina col.lectiva.

Una altra novetat que inclou el PEMPA són les addiccions a no substàncies, com ara els videojocs, la pornografia, el joc d'apostes, les xarxes socials, etc.

Aprovació del PEMPA

El PEMPA fou aprovat el juny de 2022 amb un horitzó d'accions fins al 2026 i que concreta 66 mesures en quatre línies estratègiques centrades en el terreny.

El PEMPA ha estat elaborat per l'Àrea de Sanitat amb l'assessorament de l'entitat IREFREA (Institut Europeu d'Estudis de Prevenció).

Per a fer el diagnòstic de la situació, a més de les 2.000 enquestes fetes a centres educatius, es va posar en marxa un procés participatiu que ha inclòs dades estadístiques de l'ESTUDES, entrevistes amb tècnics municipals i persones clau, grups focals amb joves, professionals de les addiccions i funcionaris municipals, alhora que també es comptà amb una comissió del Consell de la Infància.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023