Publicador de continguts


Jaime Martínez presenta el Pla estratègic de neteja de Palma  


11 d’agost de 2023

La iniciativa es basa en cinc eixos i inclou una neteja especial barri a barri que es realitzarà de manera continuada

Palma, 11 d'agost de 2023- -El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, acompanyat pel president d'Emaya i regidor de Medi Ambient, Llorenç Bauzá, i el gerent de Emaya, Llorenç Morey, ha presentat aquest divendres el Pla estratègic per a la neteja i recollida de residus a Palma, que es desenvoluparà de manera continuada durant tota aquesta legislatura.
 Aquesta iniciativa, un compromís adquirit pel mateix Jaime Martínez en la campanya electoral, suposa un primer pas per a un canvi rellevant en la programació de la neteja i la recollida per part de Emaya respecte del realitzat els darrers vuit anys. En aquest sentit, el primer edil de Palma ha remarcat que, com a equip de Govern, “no podem permetre ser de les ciutats més brutes d'Espanya, sobretot tenint una plantilla de professionals tan preparats com la que té Emaya, a la qual vull agrair el seu esforç i la seva dedicació. Tenen tot el nostre suport i posarem a la seva disposició els mitjans necessaris per a desenvolupar aquest Pla estratègic. El que s'ha fet fins ara és del tot insuficient, no ha funcionat, així que provarem altres fórmules per a aconseguir els objectius traçats”.
El Pla estratègic complementa els serveis ordinaris ja existents i es basa en cinc eixos fonamentals:
-    Un pla de xoc inicial que es va posar en marxa el juny que inclou un increment de la freqüència d'aigualeig, un augment diari del buidatge de papereres així com de la neteja de contenidors, treball de desbrossament d'herbes i la identificació dels punts crítics de brutícia del municipi per a reforçar-ne la neteja, entre altres. Aquesta actuació inicial també engloba un augment dels serveis de neteja inclosos en el reforç d'estiu per a la Platja de Palma respectedea l'any passat ja que, en alguns treballs com els de recollida orgànica o neteja de contenidors, s'ha doblat la freqüència. Així mateix, inclou la neteja extraordinària dels habitatges socials del Camp Redó que s'ha efectuat aquests dies i on s'han retirat més de 5,5 tones de residus.
-    Increment de mitjans i accions, ja que s'augmentarà la plantilla d'Emaya en 50 operaris per a garantir l'eficàcia del Pla i que no repercuteixi en els treballs diaris i ordinaris que ja es realitzen. El Pla comptarà amb el reforç dels 13 controladors mediambientals per a informar els ciutadans i evitar conductes incíviques, a més de campanyes de conscienciació per a erradicar les actituds incíviques. Per a garantir l'eficàcia del projecte, i la neteja dels nostres carrers, es preveu instal·lar càmeres de seguretat i utilitzar drons que exerceixin una tasca dissuasiva sobre aquesta mena de conductes.
-    És un pla transversal en el qual intervindran, de manera coordinada, les àrees municipals implicades en la millora de la neteja de la ciutat com són Infraestructures, Sanitat pel que fa a les plagues, Seguretat i Civisme, Participació referent a la informació dels treballs als veïns, i Mobilitat, entre d'ltres. 
-     L'actuació es basarà en cinc serveis bàsics, que són l'eliminació de pintades, l'augment dels treballs d'aigualeig als carrers amb aigua a pressió, el desbrossament d'herbes a la via pública, la retirada de cotxes abandonats dels carrers en col·laboració amb la Policia Local i la retirada de residus voluminosos, implantant un sistema que complementi i millori l'actual. El Pla estratègic prestarà especial atenció a les pintades i actes vandàlics contra el patrimoni, i es preveu una modificació de les ordenances a fi d'endurir les sancions i, en cas que la pintada sigui en un edifici protegit o catalogat, derivar l'expedient per la via penal. En el cas dels grafits a edificis i immobles de propietat privada es preveu, al contrari que fins ara, que sigui Emaya mateix que acudeixi als propietaris a fi de demanar-los permís per a netejar la seva façana. 
-    Actuació barri a barri, que complementi el treball ordinari que ja es realitza, amb estratègies per sectors segons la zona per a augmentar l'eficàcia i rapidesa en el servei. Fins ara els plans que s'han elaborat eren globals i poc efectius. Amb el Pla cada barri tindrà la seva pròpia estratègia de neteja. Aquest reforç especial començarà a mitjan setembre a la zona de Pere Garau per a, posteriorment, anar girant pels nou sectors de neteja en els quals divideix Emaya la ciutat. Des de l'empresa municipal ja s'ha elaborat un calendari d'actuacions i, en principi, encara que pot variar segons les necessitats, es preveu que la neteja especial es realitzi, com a mínim, dues vegades a l'any a cada sector. Per a això es comptarà amb un equip d'entre 25 i 30 operaris repartits en torns de matí i capvespre, i les actuacions tindran una durada d'entre tres dies i dues setmanes, segons la superfície de cada zona. Els treballs inclouran l'eliminació de grafits i d'herbes, el manteniment i la neteja de contenidors i papereres, l'agranada i la recollida de voluminosos, i la neteja de punts conflictius. 

Jaime Martínez ha reiterat el compromís del seu equip de govern amb el municipi i amb la necessitat de millorar la neteja, i en aquest sentit “aquest Pla estratègic és el primer pas per a aconseguir l'objectiu que ens hem marcat”.

 

 

Data darrera modificació: 23 d’agost de 2023