Publicador de continguts


Jaime Martínez Llabrés presenta la nova Ordenança cívica, després de la seva aprovació inicial per la Junta de Govern, que té com a objectiu promoure la convivència i la protecció de l’espai públic


27 / de novembre / 2024

El batle ha posat de manifest el caràcter preventiu de l’Ordenança, que “respon al compromís de treballar per a corregir les actituds incíviques que alteren la convivència, atempten contra el patrimoni, el mobiliari urbà i, en definitiva, contra el que és de tots i que entre tots tenim el deure de cuidar”


Palma, 27 de novembre de 2024-. El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha anunciat aquest dimecres l’aprovació inicial en Junta de Govern de l’Ordenança per al foment de la convivència cívica, que “respon al compromís de treballar per a corregir les actituds incíviques que alteren la convivència, que atempten contra el patrimoni, el mobiliari urbà i, en definitiva, contra el que és de tots i que entre tots tenim el deure de cuidar”.
El batle ha assenyalat que el document ha comptat amb les aportacions realitzades per una àmplia representació de la societat civil, “amb la finalitat que sigui una normativa al més consensuada possible”.
En aquest sentit, Martínez Llabrés ha subratllat l’enfocament preventiu de l’Ordenança, “que cerca corregir conductes incíviques a través de la mediació, especialment davant les infraccions comeses per menors o persones vulnerables”. Cal especificar, a més, que s’ha eliminat l’import mínim de les infraccions lleus, i aquestes podran sancionar-se des dels 0 fins als 750 euros.

Així mateix, el batle ha destacat la posada en marxa l’any vinent de l’Equip Comunitari de Proximitat (ECOP), una nova unitat de la Policia Local, dissenyada per a lluitar contra l’incivisme i reforçar la presència de la policia als barris de la ciutat.
El primer edil ha exposat els aspectes més destacats de l’Ordenança, reiterant que “la seguretat ciutadana i el civisme són eixos prioritaris del meu equip de govern, i així es reflecteix en l’històric pressupost previst per a 2025 amb la dotació de 135 policies, que se sumen a les 55 places habilitades enguany, amb el clar objectiu de disposar d’una policia local més efectiva, més pròxima al ciutadà i més present als carrers”.
Patinets, VMPs i cicles de més de dues rodes
Quant a l’ús de patinets, patins, VMPs i cicles de més de dues rodes, l’Ordenança preveu diferents normes, entre les quals destaca la prohibició de circular per voreres, places, parcs, jardins i zones per a vianants. Serà obligatori que els conductors d’aquests vehicles disposin d’una assegurança de responsabilitat civil amb una cobertura mínima de 120.000 euros. En cas de no tenir l’assegurança, la sanció serà de 600 euros.
A més, s’estableix l’obligatorietat de l’ús del casc per a circular per vies urbanes de Palma, amb sancions de 90 euros per als qui incompleixin aquesta norma. Els VMP podran superar circular en calçades de fins a 40 km/h, sense superar els 25 quilòmetres per hora, i hauran de portar guardapits reflector homologat.
Pintades vandàliques
Les degradacions greus en qualsevol bé públic, mobiliari urbà o infraestructures del servei públic, incloses les pintades vandàliques, seran considerades infraccions molt greus, amb sancions de fins a 3.000 euros.

Els menors que cometin aquesta infracció tindran els seus pares o tutors com a responsables civils. Per la seva banda, l’Ajuntament podrà procedir amb la neteja o reparació dels danys amb càrrec a l’infractor.
Cartells, tanques i pancartes
Es prohibeix la col·locació de cartells, pancartes, tanques o qualsevol classe de publicitat no autoritzada a l’espai públic, amb sancions que oscil·len entre els 150 i els 6.010 euros depenent de la gravetat de la infracció, segons estableix l’Ordenança de publicitat dinàmica. A més, es prohibeixen els cartells lluminosos que puguin causar molèsties, amb sancions de fins a 750 euros. En cas d’incloure elements amb flaix, es considera una infracció greu segons la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana.
Jocs i apostes
Quant a la realització i oferiment de jocs d’atzar que impliquin apostes amb doblers o béns, com ara el joc del trile, es prohibeixen en qualsevol espai públic.
Les infraccions en aquesta matèria es consideren molt greus i les sancions poden oscil·lar entre 31.000 i 450.000 euros, conformement amb la Llei autonòmica del joc i les apostes de Balears. Els agents de la Policia Local tenen l’obligació d’aixecar una acta i remetre-la a l’autoritat competent.
Brutícia a espais públics
D’altra banda, se sancionarà amb fins a 750 euros els qui defequin, orinin o escupin a espais públics. En cas de defecacions a llocs de gran afluència de persones, nins, o a monuments i edificis protegits, es consideraran infraccions greus, amb sancions d’entre 750 i 1.500 euros.
Visites turístiques guiades
L’Ordenança també regula les visites turístiques guiades, que estaran limitades a un màxim de 20 persones per grup a peu i a 4 per grup en vehicles rodats. A més, els guies hauran de portar de manera visible el seu carnet oficial, i es prohibeix l’ús d’altaveus o megàfons a l’espai públic. Les infraccions seran sancionades amb fins a 750 euros.
En cas de no disposar de carnet oficial, es remetrà a la Conselleria de Turisme.
Consum de begudes alcohòliques
El consum d’alcohol a espais públics quedarà prohibit per a menors d’edat a la via pública, amb sancions greus que poden assolir els 1.500 euros.
També es prohibeix el consum massiu d’alcohol a llocs amb alta afluència de persones, especialment prop de zones freqüentades per menors.
Altres infraccions
Fruit de la participació ciutadana, la normativa incorpora, per a evitar l’increment de la contaminació ambiental i acústica i evitar les molèsties ocasionades, la prohibició de mantenir els motors dels vehicles que estiguin immobilitzats en funcionament, excepte en els casos dels vehicles de servei públic, sanitaris i d’emergències, quan estiguin de servei.
Tampoc no es permet estacionar els vehicles adossats als immobles de manera que es faciliti l’accés furtiu o delictiu als habitatges o comerços.
D’altra banda, les motocicletes hauran d’estacionar en bateria, de manera perpendicular a la vorera o línia delimitadora, amb una inclinació màxima de 30 graus, excepte quan estigui expressament senyalitzat, per a compartir l’ús de l’espai públic de manera ordenada.
Així mateix, no es permet l’accés ni la permanència a l’interior de parcs o jardins públics fora de l’horari d’obertura. Aquestes conductes seran considerades com a infraccions lleus o greus, depenent de la intensitat de la pertorbació ocasionada.


També es prohibeix acampar amb vehicles en tot el municipi, excepte als llocs habilitats específicament per a això. Es considera acampada quan es despleguen elements que sobresurten del perímetre del vehicle, com tendals, cadires, o taules, o bé s’emeten renous i fluids a l’exterior. Es restringeix l’ús d’aquests vehicles com a habitatge amb signes de permanència.
Aquestes seran considerades infraccions greus, amb sancions que aniran dels 750 als 1.500 euros, a excepció de les relacionades amb el trànsit, que tenen la seva normativa específica.
Cal recordar que no es podrà accedir a l’interior dels vehicles, excepte en casos excepcionals, com situacions d’urgència o perill, o quan hi hagi una intervenció judicial ordenant l’entrada al vehicle.
En aquest punt, cal destacar que en les infraccions comeses per persones en situació d’exclusió social, els agents faran funcions de caràcter assistencial informant la persona afectada dels recursos existents i traslladant la seva situació a Serveis Socials. Les multes imposades podran ser suspeses sempre que consti el preceptiu informe de vulnerabilitat social, sanitari o econòmic, o signes d’evident vulnerabilitat.


Després de l’aprovació inicial en la Junta de Govern, l’Ordenança estarà en exposició pública durant 10 dies per als grups municipals. Posteriorment, se sotmetrà a l’aprovació inicial del Ple i s’obrirà un període de 30 dies per a presentar al·legacions abans de la seva aprovació definitiva.

Data darrera modificació: 27 de novembre de 2024