Isern defensa a Màlaga l'aposta per les tecnologies verdes per a fer de Palma una ciutat més amable i sostenible - Comunicació i Premsa
Isern defensa a Màlaga l'aposta per les tecnologies verdes per a fer de Palma una ciutat més amable i sostenible
El batle ha presentat aquest matí en el fòrum TIKAL els projectes dissenyats per tècnics municipals per a convertir els residus sòlids i líquids en energia i desenvolupar el cultiu de biomassa al Pla de Sant Jordi
Palma, 3 de octubre de 2013.- El batle de Palma, Mateo Isern, ha presentat aquest matí a la primera edició del fòrum TIKAL de Màlaga, dedicat a la tecnologia, la innovació i el coneixement, les línies estratègiques de l'Ajuntament de Palma en matèria de tecnologies verdes i eficiència energètica recollides en el model de smart city impulsat per Cort a partir d'una gestió més eficient orientada al benestar ciutadà.Inaugurat ahir dimarts, TIKAL és un punt de trobada de les línies d'actuació desenvolupades des dels sectors públic i privat d'Espanya i Llatinoamèrica per a, com ve fent l'Ajuntament de Palma a través de la seva smart office, poder avançar per exemple cap a una gestió transparent i oberta a la ciutadania, un model de transport públic alineat amb la mobilitat, explorar noves fórmules energètiques per a reduir el consum de recursos naturals i les emissions a l'atmosfera i oferir una destinació turística smart com a valor afegit per a l'e-turista.
Isern ha desglossat els projectes en què està fent feina l'Ajuntament de Palma per a avançar cap a un model de ciutat més amable i sostenible durant la seva participació a la taula rodona "Noves tecnologies verdes per a les noves greencities", moderada pel president del Consell Superior de Col.legis d'Arquitectes d'Espanya, Jordi Ludevid, i en què també ha estat present el batle de Rivas Vaciamadrid, José Masa Díaz.
En la seva primera edició, TIKAL ha comptat també amb la presència del subsecretari del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme del Govern d'Espanya, Enrique Hernández; el secretari general de la FEMP, Ángel Fernández; el president d'ETICOM, Baltasar Fernández; i Fermín Marquina, president d'AMETIC. També hi han participat els batles de municipis espanyols com Màlaga, Càceres, Elx i Las Palmas, Francisco de la Torre, Elena Nevado, Mercedes Alonso i Miguel Quintanilla, respectivament. Hi ha assistit, a més, el director gerent de la Fundació Tripartida per a la Formació i l'Ocupació, Alfonso Luengo, així com representants d'ajuntaments d'Amèrica Llatina i directius i responsables tècnics en matèria d'inversions i innovació de companyies multinacionals.
El batle de Palma, després d'alertar dels efectes de la superpoblació mundial sobre el consum de recursos, ha defensat l'"absoluta necessitat d'abordar una nova forma de gestionar el nostre territori o les nostres ciutats des d'una perspectiva mediambientalment sostenible, intel.ligent i verda". Com a exemple del fenomen de l'increment de població, Isern ha dit que aquesta augmenta a raó de 140.000 persones al dia "cosa que provoca que cada 3 dies s'incorpori al món l'equivalent a una ciutat com Palma".
Entre les línies d'acció dissenyades per l'Ajuntament de Palma per a frenar la cada vegada major demanda de petroli, carbó i electricitat i, en conseqüència, per a contribuir a la reducció de les emissions de CO2, Isern ha parlat de l'"aposta de Cort per les tecnologies verdes, fent d'un problema una oportunitat, sent capaços de convertir residus sòlids i líquids en un recurs aprofitable de manera sostenible".
Producció de biogàs. Així, ha explicat que mitjançant processos de digestió dels residus de l'antic abocador de Son Reus, ja clausurat i segellat, i dels fangs resultants del tractament de les aigües residuals a les depuradores "Palma està en disposició de produir biogàs amb un potencial de 131.000 megawats.hora l'any". Aquesta energia, més barata i menys contaminant que els combustibles fòssils, "es podria subministrar a tots les instal.lacions d'EMAYA alhora que permetria alimentar la flota de vehicles d'aquesta empresa municipal i els autobusos de l'EMT, amb el consegüent estalvi i els beneficis mediambientals que això comportaria".
En aquest sentit, cal tenir present que la producció de biogàs a partir del tractament dels fangs a la planta de cogeneració d'energia existent a l'estació depuradora número 1 permet ja aportar més del 80 % del consum elèctric mensual de l'estació depuradora, amb la qual cosa s'obté un estalvi mensual de 70.000 euros.
D'altra banda, Isern també ha donat a conèixer, acompanyant-se d'un audiovisual, el projecte de reactivació agrícola dissenyat per tècnics municipals per al Pla de Sant Jordi a través del cultiu de biomassa, amb la qual cosa contribuiria a la dessecació de la zona, es podria crear una xarxa de district cooling and district heating (fred/calor) per a proveir l'aeroport i els hotels de Platja de Palma, es generaria ocupació i riquesa a la zona i permetria explotar nous productes turístics com el cicloturisme i el senderisme.
Amb tot ha reconegut l'escassa capacitat d'inversió del conjunt de les administracions raó per la qual aquest canvi de model "passa necessàriament per la col.laboració publicoprivada". Tot això orientat a "fomentar un entorn més saludable, l'ocupació, el desenvolupament i exportació de know how i l'estalvi. Hem fet passos ferms en un full de ruta que ens condueix a un futur millor", ha assegurat el batle de Palma.
Data darrera modificació: 13 de març de 2023