Innovació desenvolupa un visor cartogràfic del centre històric de Palma a través d’un mapatge en 3D - Comunicació i Premsa
Innovació desenvolupa un visor cartogràfic del centre històric de Palma a través d’un mapatge en 3D

Palma, 20 de setembre de 2024.- L’Àrea d’Innovació ha duit a terme un exhaustiu mapatge del centre històric de Palma per a obtenir un núvol de punts amb coordenades tridimensionals i fotografies esfèriques de tota la zona, que ha permès la creació d’un visor cartogràfic obert a la ciutadania. Es podran visualitzar i analitzar dades des de qualsevol dispositiu, com ara mesurar distàncies i àrees o realitzar perfils del terreny. Es podrà consultar la informació publicada per Google Street View, juntament amb les imatges esfèriques georeferenciades.
Amb relació a la resta de projectes que s’estan desenvolupant des de l’Àrea d’Innovació, destaca un vol fotogramètric d’alta resolució espacial. Les dades recopilades del barri antic, al costat d’un núvol de punts de la ciutat que s’està realitzant, permetran construir el bessó digital de la ciutat de Palma, que serà una representació virtual del municipi que facilitarà la planificació i gestió del territori.
A més, des d’Innovació, es disposa d’un arxiu de fotografia aèria que comprèn un important conjunt de fotogrames que abasten des de l’any 1981 fins a l’actualitat. Aquests fons formen una completa memòria fotogràfica aèria de la ciutat.
El tinent de batle de Medi Ambient, Sostenibilitat, Espais Naturals, Benestar Animal i Innovació, Llorenç Bauzà, ha presentat aquests projectes en el marc de l’IV Congrés Nacional de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents, que s’està celebrant a Madrid aquest divendres 20 de setembre i que va arrencar ahir dijous, on el tinent de batle ha tingut l’oportunitat de citar-se amb representants d’entitats i professionals del sector per a abordar els reptes que presenten les ciutats intel·ligents i intercanviar idees que marquin el camí cap a un futur més eficient, sostenible i inclusiu, i ha pogut conèixer de primera mà els projectes més innovadors i establir aliances estratègiques.
Llorenç Bauzà ha destacat la utilitat del visor en múltiples tasques com les anàlisis visuals, el càlcul de zones d’ombres, l’actualització del cens de llicència d’activitats o diferents inventaris municipals relacionats, per exemple, amb la senyalització del trànsit, els guals o la il·luminació.
La generació d’aquest visor web ha estat l’última fase del projecte. Inicialment, el passat mes de novembre de 2023, un cotxe que transportava al sostre un equip format per 5 càmeres fotogràfiques, una antena GPS i sistemes inercials i LIDAR, va recórrer durant tres dies 193 quilòmetres dels carrers del centre històric de la ciutat, per a capturar amb un làser escàner tots els detalls existents i així obtenir un núvol de punts amb coordenades tridimensionals i fotografies esfèriques de tota la zona d’estudi.
Totes aquestes iniciatives, segons ha ressaltat Bauzà, “impliquen treballar de forma més productiva, podent visualitzar la ciutat en 3D de manera realista i amb gran precisió, i consoliden la ruta per a convertir Palma en una ciutat intel·ligent i de futur”.
Data darrera modificació: 25 de setembre de 2024