Infraestructures consolida el seu pressupost per a 2025, que supera els 82 milions d’euros - Comunicació i Premsa
Infraestructures consolida el seu pressupost per a 2025, que supera els 82 milions d’euros

Palma, 14 de novembre de 2024.- L’Àrea d’Infraestructures, Accessibilitat i Polígons Industrials de l’Ajuntament de Palma ha consolidat el seu pressupost per a 2025, la quantitat del qual ascendeix fins als 82,06 milions d’euros, enfront dels 81,7 milions de l’exercici 2024.
Aquest import de l’Àrea es desglossa, d’una banda, en el pressupost ordinari, aquell que està cobert en la seva integritat amb finançament propi, que ascendeix a la quantitat de 61,99 milions d’euros. A aquesta dotació s’afegeix la despesa a finançar via préstecs per valor de 8,88 milions d’euros, la qual cosa suma un total de 70,87 milions d’euros, aproximadament, per a 2025.
Dins la quantitat pressupostada per a l’any que ve cal destacar l’increment del 12,5% en despesa de personal, que passa de 9,94 milions el 2024 a 11,18 milions el 2025, demostrant el compromís d’aquest equip de govern amb el reforç de l’equip humà de l’Àrea i amb la millora de la qualitat del servei que s’ofereix a la ciutadania.
Tornant al còmput total de 70,9 milions d’euros per a 2025, cal perfilar que 5,9 milions aniran destinats a l’execució de projectes finançats amb impost de turisme sostenible (ITS), el muntant global sol·licitat del qual supera els 29 milions d’euros. Entre aquests projectes destaca el de les Cases del Retiro o la regeneració del Bosc de Bellver.
Quatre eixos estratègics de l’Àrea
Un dels eixos estratègics que guien el full de ruta marcat per l’Àrea és el de “Palma Brilla”, que aglutina la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic i la implantació i ampliació de la il·luminació escènica en elements patrimonials públics, embellint d’aquesta manera la ciutat.
Per a continuar treballant en aquesta línia, el Servei d’Enllumenat comptarà el 2025 amb un pressupost de 10,96 milions d’euros, que aniran destinats, entre altres projectes, a la substitució a led de zones com el Terreno, Bons Aires i Plaça de Toros, o a la il·luminació del llit de la Riera, la façana de Cort i la Murada de la Mar.
Un altre dels eixos estratègics de l’Àrea és “Palma Verda”, amb la vista posada a potenciar els pulmons verds de la ciutat i incorporant per a això projectes com el Jardí Botànic o Son Quint, sent aquest últim el que major increment de patrimoni vegetal representa en la història de la ciutat. En aquesta línia, s’ha posat també en marxa la Taula Palma Verda com a espai de diàleg i participació, incorporant els parcs públics i dotant-los de major entitat per la visió conjunta de massa vegetal i els elements d’oci.
De cara a 2025, Parcs i Jardins tindrà un pressupost de 15,96 milions d’euros, consolidant així la importància d’aquest servei, que en el pròxim exercici treballarà en la millora de la instal·lació i l’ampliació del parc de la FEMU, l’ampliació del parc de Son Ximelis, el nou parc infantil a Son Espanyolet o el nou parc infantil a Son Perera. A més, es continuarà executant el pla d’ombreig de parcs, places i espais públics de la ciutat.
I quant a les 37 fonts ornamentals que hi ha a la ciutat de Palma, es destina un pressupost de 892.726 euros (+20,66%) a la seva millora, seguint els treballs realitzats fins ara. Alguns exemples d’aquests treballs són les fonts ornamentals del parc de les Fonts, la Riera i el Fortí, i de cara al pròxim any s’actuarà en altres com la del parc Krekovic, Son Dameto o la FEMU.
Finalment, de cara a la preservació del patrimoni arquitectònic de la ciutat, ha augmentat el pressupost un 18,77%, fins als 592.084 euros, per a la neteja i conservació de les muralles i edificis municipals catalogats.
L’eix de “Palma Segura, Saludable i Accessible” compleix, per la seva banda, amb la intenció de recuperar l’espai públic i la millora de la qualitat de vida dels veïns de Palma.
Per a això, i en línia amb l’executat ja enguany, es destinaran el pròxim exercici 10,79 milions d’euros al Servei de Vialitat, a fi de continuar millorant l’estat viari de la ciutat. Alguns dels projectes prevists per a l’any que ve són la millora dels carrers de Fra Juníper Serra, de Joan Miró (en el tram del Terreno), Avingudes, plaça del Rutló (Establiments) o plaça de Pius IX (Can Pastilla).
En relació amb “Palma Accessible”, el 2025 s’executaran projectes per valor de 363.000 euros, entre els quals destaquen el Pla d’accessibilitat, els canviadors inclusius i el sistema d’alarmes visuals per a persones amb discapacitat auditiva.
Sobre aquest tema, és important ressaltar la transversalitat amb la qual es treballa l’accessibilitat des dels diferents serveis de l’Àrea. Tots, dins l’àmbit de les seves competències, executen actuacions que repercuteixen directament en la millora de l’accessibilitat dels carrers, edificis, parcs i places de la ciutat, sigui renovant o ampliant voreres, o mitjançant la instal·lació de jocs accessibles, entre moltes altres actuacions.
La millora dels edificis públics i els col·legis és l’últim eix estratègic de l’Àrea d’Infraestructures. En aquest sentit, el pressupost per a les escoles ha augmentat prop d’un 13,8%, fins als 10,83 milions d’euros. És a dir, 1,3 milions d’euros més, en part justificat per la inclusió al pressupost de dos nous centres: la FEMU i Casa Blanca Nou.
I quant a Edificis Municipals, ha incrementat els seus comptes en, aproximadament, mig milió d’euros.
Per a finalitzar, en referència als polígons industrials de la ciutat, l’Àrea continuarà treballant en la millora de la seva xarxa viària, que s’ha vist molt deteriorada amb el pas dels anys. D’aquesta manera, es continuaran els treballs al polígon de Son Castelló i Can Valero, entre altres projectes.
En definitiva, el pressupost d’Infraestructures es consolida en dos grans pilars. D’una banda, les despeses corrents destinades a la prestació de serveis que afecten directament el ciutadà, com són jardins, enllumenat, serveis viaris i col·legis, la dotació dels quals s’ha consolidat amb un augment anual de gairebé set milions d’euros respecte a la legislatura anterior. I un segon pilar són les grans inversions centrades en la recuperació del patrimoni arquitectònic i del medi natural.
Data darrera modificació: 15 de novembre de 2024