Publicador de continguts


Igualtat presenta l’informe anual del Servei d’Atenció Integral a la Violència Masclista (SAIVM)


11 / d’octubre / 2024

Durant 2023 han augmentat un 11% els expedients que ha atès el Servei Municipal

Palma, 11 d'octubre de 2024.- La segona tinenta de batle i regidora d'Igualtat, Lourdes Roca, ha presentat aquest divendres la Memòria corresponent a l'exercici 2023 del Servei d'Atenció Integral a la Violència Masclista (SAIVM), que ofereix atenció social ambulant i integral a dones i als seus fills víctimes de violència masclista, així com a homes que volen transformar les seves relacions i viure sense exercir aquest tipus de violència.
Durant 2023, el SAIVM ha atès 1.150 expedients, la qual cosa suposa un increment de l'11% respecte de l'any anterior, i un augment del 75% des de 2015. En concret, el 53% dels expedients ja estaven oberts d'anys anteriors, mentre que el 47% es va obrir durant 2023, incloent-hi 485 casos nous i 60 de reoberts.
La regidora d'Igualtat ha condemnat rotundament qualsevol classe de violència i ha posat de manifest el compromís de l'Ajuntament de Palma a continuar reforçant aquest tipus de serveis, tant de prevenció com d'acompanyament i acolliment, perquè cap víctima quedi desprotegida.

Protecció i atenció a les víctimes
El SAIVM compta amb tres programes diferenciats: Programa "Dones", dirigit a dones majors de 14 anys en situació de violència masclista en la seva relació de parella o exparella, i a dones majors de 16 anys en altres tipus de violència, sigui sexual, familiar o laboral; Programa "Fills i Filles", que ofereix atenció a nins i adolescents d'entre 4 i 17 anys que han estat víctimes directes o indirectes de la violència masclista, i Programa "Homes", destinat a homes majors de 16 anys que han exercit violència contra les seves parelles o exparelles, així com a majors de 18 anys que hagin comès agressions sexuals fora de la parella.
L'informe revela que el 93,7% de les dones ateses ha sofert violència per part de la seva parella o exparella. A més, el 95% de les víctimes ha experimentat violència psicològica; el 59%, violències físiques; el 35%, violència econòmica, i el 23% ha estat víctima de violència sexual.

Grups d'edat
Quant a les franges d'edat, la majoritària és de dones dels 45 als 65 anys, amb un 53% dels casos atesos. També hi destaquen les víctimes de 45 a 64 anys, amb un 24%, i les de 18 a 29 anys, amb un 21%, a més de 4 menors d'edat ateses aquest 2023.
En el Programa "Homes", 2 de cada 3 tenen més de 30 anys; el 45%, entre 30 i 44, i el 18% entre 45 i 64. El 40% acudeix al Servei per iniciativa pròpia, mentre que un 60% ho fa a través d'una derivació.
Pel que fa a menors atesos, poc més de la meitat té entre 6 i 11 anys, i un 23% entre 12 i 15. Un 10% està entre els 16 i els 17, i el 8% entre els 4 i els 5 anys. El 7% restant en té més de 18.
En aquest sentit, Lourdes Roca ha expressat la seva preocupació pels casos de joves detectats, un augment que "subratlla la importància de continuar reforçant les polítiques de prevenció".
D'altra banda, del total de dones ateses, el 71% ha presentat denúncia i un 62% compta amb ordres de protecció. Específicament, el 81% dels menors atesos fills de víctimes ha presenciat violència cap a les seves mares, i gairebé la meitat presenta conseqüències psicosocials.
Finalment, cal destacar que el 88% de les dones ateses han aconseguit els objectius terapèutics marcats, i el 98% dels nins demostra canvis significatius en la comprensió de la violència masclista. Així mateix, 2 de cada 3 homes en seguiment i que han finalitzat la intervenció grupal milloren el reconeixement de la violència masclista.
Respecte de l'augment de sol·licituds realitzades directament per les víctimes –que ha passat del 6% al 32%– Roca ha assenyalat que aquestes xifres "evidencien més conscienciació sobre els indicis de violència".
"Que més dones es disposin a demanar ajuda és una passa molt important en la lluita contra aquesta xacra, per la qual cosa hem de continuar visibilitzant el problema perquè les víctimes i les seves famílies sàpiguen que tenen el suport de les institucions per a iniciar el camí cap a la recuperació de les seves vides, que també suposa més casos que podem detectar i ajudar a temps", ha afegit la regidora d'Igualtat.
Roca ha conclòs destacant l'esforç i la professionalitat dels treballadors del SAIMV i de tota la Unitat Tècnica d'Igualtat: "L'equip humà que forma part d'aquest servei és clau per a garantir l'atenció i el suport necessari a les víctimes,", i ha reiterat la intenció de continuar dotant-lo de tots els recursos necessaris perquè pugui continuar treballant amb la màxima eficàcia i qualitat".

 


Data darrera modificació: 15 d’octubre de 2024