En el Dia Mundial de l'Alimentació es posa en marxa l'Àrea d'Agricultura de la Regidoria d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal - Comunicació i Premsa
En el Dia Mundial de l'Alimentació es posa en marxa l'Àrea d'Agricultura de la Regidoria d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal
16 / d’octubre / 2015

Neus Truyol es reuneix amb representants del sector agrícola de Palma per a debatre i acordar les línies de feina perquè l'Ajuntament doni suport a la producció agrària i el consum de productes locals
Palma, 16 d'octubre de 2015.- La regidoria d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal posa en marxa l'Àrea d'Agricultura amb una primera reunió amb els representants del sector agrícola vinculats amb el municipi de Palma, que s'han trobat avui, convocats per la regidora Neus Truyol.
D'aquesta manera, per primera vegada des de Cort es fa feina per a donar suport a aquest sector. Fins ara l'Ajuntament havia estat d'esquena a l'agricultura, fins i tot moltes de les actuacions municipals havien fomentat la seva desaparició. "Amb la Regidoria d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal la situació ha canviat radicalment" ha declarat Neus Truyol, "farem feina de valent per a dignificar i ajudar aquest sector que ens alimenta". A pesar que l'Ajuntament no té competències en Agricultura, des d'aquesta àrea és compromet a fer feina per a dinamitzar la producció agrícola, especialment l'ecològica, i el consum del productes locals.
Precisament aquesta primera trobada ha tingut lloc coincidint amb el Dia Mundial de l'Alimentació. La regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal i el coordinador, Josep Maria Rigo, juntament amb el regidor del districte del Pla de Sant Jordi, Llorenç Carrió, s'han reunit amb representants de l'Associació de Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), del moviment Slow Food, d'Unió de Pagesos, del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica i de l'Associació Naturalment.
"L'objectiu principal de la convocatòria és fer un pla de feina de tota la legislatura per a sembrar l'agricultura a Palma" ha exposat Neus Truyol als assistents. "Hem de connectar Palma amb la natura, i també amb la natura productiva i comestible. Hem d'actuar per a avançar en la sobirania alimentària, no pot ser que aquí hi hagi terres sense cultivar, persones aturades i aliments que ens vénen de fora. Hem de capgirar aquesta situació i fomentar la producció i consum a l'illa i a Palma".
Al llarg de la reunió s'han exposat quatre línies bàsiques de feina i s'han recollit els suggeriments del sector per a avançar en aquests objectius:
1. En l'àmbit de la producció professional, de la pagesia de Palma, s'ha de fomentar donar a conèixer aquesta professió, especialment entre els joves. La pagesia ha de tenir futur, per això també ha de tenir rendibilitat econòmica i una bona gestió. Per això s'ha parlat de fomentar la formació a escoles i a la formació professional, així com proporcionar assessorament en gestió empresarial i cooperativisme.
2. Pel que fa als projectes ecosocials, de recuperació de terrer i persones, l'objectiu és fomentar iniciatives amb col.lectius vulnerables, amb centres escolars, gent gran, persones aturades de llarga durada..., on l'agricultura ecològica i la inserció sociolaboral vagin de la mà. A la nostra ciutat ja existeixen exemples pràctics i reals d'aquestes línies de feina, com l'ús de l'hort com a teràpia per als pacients al Centre de Salut del Coll d'en Rabassa o l'intercanvi de feina per productes.
3. Foment de l'autoproducció, autosuficiència i dels horts urbans. Un dels objectius és crear horts ecològics a solars actualment abandonats perquè les persones o famílies que els conreïn se'n puguin alimentar.
4. Actuacions per a la millora de la comercialització i venda de productes locals i ecològics, mitjançant la millora del mercat ecològic de la plaça dels Patins i el suport als grups de consum.
Així mateix, un tema transversal en el qual hi ha hagut consens entre tots els assistents és en reclamar que Palma compti amb un banc de terres públiques i privades aptes per a ser conrades. El terme municipal de Palma ha de tenir un cinturó agrari als voltants de la ciutat. La producció local d'aliments seria una bona forma de combatre la pèrdua de sobirania alimentària, un fenomen pel qual han manifestat la seva preocupació els representants del sector assistents a la reunió. S'ha de combatre la tendència accentuada al llarg dels anys de cada vegada importar més aliments a l'hora que s'abandonen o es perden més terres de conreu.
També hi ha hagut acord a lamentar la desconnexió dels habitants de Palma amb la cultura agrícola, a pesar de l'àmplia extensió de terres de conreu existents al municipi. "Aquesta pèrdua de lligams amb la terra la volem combatre amb educació a les escoles i la conscienciació de la ciutadania" ha manifestat la regidora Neus Truyol.
Data darrera modificació: 13 de març de 2023