Publicador de continguts


Palma pren part en una candidatura transnacional de la UNESCO integrada per ciutats amb fortificacions espanyoles de la Mediterrània que daten dels segles XVI al XIX


1 / d’agost / 2024

L’àrea de Cultura de Cort ha elaborat un primer llistat d’edificacions i elements patrimonials que compleixen les característiques que requereix la candidatura  

Palma, 1 d’agost de 2024. Palma participa en la proposta de candidatura transnacional de la UNESCO de ciutats que formen part del sistema de fortificacions espanyoles de la Mediterrània que daten dels segles XVI al XIX. 

L’objectiu és que aquesta candidatura, de la qual també en formen part, inicialment, Tortosa, Cartagena, Eivissa i el municipi menorquí de Es Castell, sigui admesa al programa Transcultura, desenvolupat per la UNESCO i finançat per la Unió Europea.

Aquesta iniciativa està sent coordinada per l’expert de la UNESCO Jordi Tresserras, amb l’impuls de l’Ajuntament de Tortosa i del seu batle, Jordi Jordan. Per part de l’Ajuntament de Palma, la regidoria de Cultura, encapçalada pel primer tinent de batle, Javier Bonet, s’ha involucrat activament en la proposta a través de la feina que està desenvolupant la direcció general de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, liderada per Pilar Ribal. 

La proposta es troba actualment en la seva primera fase d’elaboració, durant la qual Palma ha tingut l’oportunitat de sumar-se a la candidatura, juntament amb la resta de ciutats esmentades. Amb vistes al futur, el coordinador està fent gestions per sol·licitar la participació d’Algèria, Itàlia i Malta, atès el caire transnacional de la candidatura. 

Dintre d’aquesta etapa inicial, els municipis estan preparant els seus propis projectes amb la finalitat d’articular una llista conjunta d’elements patrimonials que s’ajustin al marc de convocatòria, la qual, posteriorment, serà valorada per part del Consell del Patrimoni de la UNESCO.

En el cas concret de Palma, la relació inclourà edificacions de gran valor arquitectònic i històric que conformen la Façana Marítima, com ara el Fortí de la Torre d’en Pau, les murades, on s’integren el Baluard del Príncep, el Baluard de Berard i el Baluard de Sant Pere, les portes de la ciutat (Porta del Mar, Porta de la Portella i Porta Vella del Moll) i ses Voltes. Igualment, s’està esperant la confirmació del castell de Sant Carles, i s’inclourà també el Castell de Bellver donades les modificacions efectuades al llarg del segle XVI.

En paraules de Pilar Ribal, l’Ajuntament de Palma “està prenent part en aquesta iniciativa amb la màxima il·lusió i amb grans expectatives, ja que consideram que es tracta d’una ocasió única per formar part d’un projecte que engloba altres territoris i que permetrà, sota l’aval de la UNESCO, donar a conèixer la riquesa i la diversitat del nostre patrimoni”.

La directora general ha destacat també que el caràcter transnacional de la proposta “és un aspecte que mereix la pena ressaltar, perquè s’adequa plenament als criteris que, des de fa ja un temps, està valorant la UNESCO a l’hora de concedir el seu suport als projectes que impulsa”. 
 
 

 


 

 

Data darrera modificació: 2 d’agost de 2024