Els barris de Nou Llevant i la Soledat podran rehabilitar energèticament els seus habitatges amb subvencions europees - Comunicació i Premsa
Els barris de Nou Llevant i la Soledat podran rehabilitar energèticament els seus habitatges amb subvencions europees

L’Ajuntament de Palma organitza, amb la col·laboració de Tramiteco i el Col·legi d’Administradors de Finques de les Illes Balears i la participació de Baumit, una jornada el 26 de setembre per a explicar als veïnats com accedir a les ajudes
Els ajuts poden arribar al 80% del cost de les reformes i inclouen patologies i problemes estructurals
Palma, 24 de setembre de 2024.- El Casal de Barri de Nou Llevant acollirà el pròxim dijous 26 de setembre a les 17 h una jornada organitzada per l’Ajuntament de Palma i l’empresa Tramiteco per a presentar als veïnats el projecte europeu ARV, que promou la rehabilitació energètica d’edificis, mitjançant els fons europeus Next Generation. Aquesta iniciativa permet costejar fins al 80% de les reformes d’habitatges, i compta també amb la participació de l’empresa Baumit i l’ajuda del Col·legi d’Administradors de Finques de les Illes Balears. L’entrada és lliure i no cal inscripció prèvia.
La prioritat per a l’Ajuntament de Palma en aquest moment és informar la ciutadania de primera mà sobre els passos a seguir per a accedir a aquestes ajudes. Per a això, Cort ha impulsat el Servei d’Orientació a la Rehabilitació, a través del qual els arquitectes i enginyers de Tramiteco s’acosten a les comunitats de veïnats per a resoldre in situ tots els dubtes i preguntes sobre aquest tema. La iniciativa acaba d’arrancar i ja s’han realitzat reunions explicatives amb diverses comunitats de propietaris.
Una jornada per a explicar que el canvi energètic és possible
La jornada, prevista per al pròxim 26 de setembre a les 17 hores a Nou Llevant, s’emmarca en aquesta fase de difusió del projecte entre els veïnats. Per a això, a més d’explicar les ajudes existents i el funcionament del Servei d’Orientació a la Rehabilitació, també es presentarà l’exemple d’Orcasitas, un barri humil del sud de Madrid que s’ha convertit en referent europeu com a model d’eficiència energètica.
Al llarg de la presentació als veïnats s’informarà sobre les necessitats concretes de rehabilitació dels barris de la Soledat i Nou Llevant, i sobre els materials i tecnologies que s’usaran per a les intervencions. A més, també s’ha previst mostrar una recreació virtual de la imatge que presentaran aquests barris després de l’aplicació del projecte.
La trobada de dia 26 s’afegeix a les visites específiques que es continuen organitzant per a cada comunitat de propietaris d’aquestes dues barriades.
Els Col·legis d’Arquitectes d’Espanya aposten per la rehabilitació
Per la seva banda, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, (CSCAE), defensa la necessitat d’augmentar la rehabilitació energètica del parc d’habitatges a Espanya i explica que aquesta és una via important per a lluitar contra el canvi climàtic: reformar edificis per a crear llars amb menys consum d’energia i, per tant, més sostenibles.
Segons les últimes dades del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca (COAATMCA), les obres de reforma s’estan incrementant i això es deu sobretot a la rehabilitació d’edificis complets amb actuacions com a façanes, envolupants o estructurals. En 2023 (últimes dades publicades) es varen realitzar en total 2.627 intervencions de reforma a Mallorca, 147 més que l’any anterior, la qual cosa suposa un increment del 5,9 per cent. Europa destina a Espanya 3.420 milions d’euros per a subvencionar la rehabilitació energètica. Amb aquest import es pretén arribar a les 510.000 actuacions en renovació d’edificis i habitatges a mitjan 2026, com a part del pla per a aconseguir ciutats més sostenibles, com és el cas de Palma.
Data darrera modificació: 24 de setembre de 2024