Publicador de continguts


Els autobusos d’hidrogen de l’EMT s’han posat en funcionament avui amb el trasllat dels jugadors del RCD Mallorca a l’Estadi Son Moix i el reforç de l’L8 i l’L33


5 / d’abril / 2025

El batle de Palma ha agraït al CEO de Negocis del club, Alfonso Díaz, la implicació de l’equip i el seu compromís amb la mobilitat sostenible

Palma, 5 d’abril de 2025.- L’EMTPalma ha posat avui en funcionament els cinc autobusos d’hidrogen que es mantenien inactius des de fa gairebé dos anys per falta de combustible.
Amb motiu del partit entre el RCD Mallorca i el RC Celta, l’equip vermell ha realitzat el trajecte des de l’hotel de concentració fins al Mallorca Estadi Son Moix en un dels autobusos vinilats especialment per a l’ocasió amb l’escut del club, la icònica figura del Dimonió i el lema “Tots al partit amb transport públic”.
A més, durant la trobada, s’ha projectat al videomarcador un clip informatiu sobre aquesta iniciativa i la seva posada en marxa.
Aquests autobusos han iniciat les seves operacions aquest capvespre reforçant les línies L8 i L33, que habitualment traslladen els aficionats a Son Moix i de tornada després del partit el dia que el RCD Mallorca juga a Palma.
El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha tingut l’oportunitat d’agrair avui horabaixa al CEO de Negocis del RCD Mallorca, Alfonso Díaz, la implicació de l’equip i el seu compromís amb una mobilitat sostenible més neta i eficient abans de l’inici del partit.
En aquesta trobada, que han compartit amb la mascota del club, Dimonió, també hi han estat presents el tinent de batle de Mobilitat, Toni Deudero, el director general de Mobilitat, Antonio Román, així com el gerent de l’EMT Palma, Juanjo Elías.
Els autobusos d’hidrogen operaran a la línia 10 (Sindicat-Son Castelló), una de les que acull més usuaris. L’EMTPalma, a més, està estudiant ampliar freqüències en altres línies, en quedar lliures diversos autobusos que recorrien aquesta línia.
La posada en circulació d’aquests cinc autobusos d’hidrogen ha estat possible dos anys després de la seva adquisició per part de l’equip de govern anterior, quan la planta de Lloseta ha començat a produir hidrogen verd. A més, s’ha hagut de dur a terme la licitació i contractació del subministrament, procés administratiu imprescindible que estava pendent i que ha preparat i executat l’actual equip.

Descàrrega d’hidrogen verd a les cotxeres de l’EMT

Aquests darrers dies s’ha procedit a injectar hidrogen als cinc autobusos a través d’un dispensador o hidrogenera, licitat i contractat també aquesta legislatura. La baixada completa cap als autobusos dura una mitjana de 15 minuts. A més, els vehicles han hagut de passar la ITV per requisit legal i fer un posterior rodatge en sec (sense passatgers).
Així, a la planta de Lloseta l’hidrogen es carrega en uns camions a una pressió de 300 bars, per a traslladar-lo posteriorment a l’estació logística de Palma. Aquestes plataformes tenen una capacitat de 400 quilos. Com que cadascun dels autobusos consumeix diàriament uns 25 quilos, el servei en una jornada completa de treball està en principi garantit.

Compra d’autobusos elèctrics

Amb la posada en funcionament d’aquests autobusos d’hidrogen, Palma continua avançant cap a la veritable consecució d’una flota d’autobusos de 0 emissions.
En aquest punt, a principis del mes de març passat, l’EMT va ratificar l’acord marc entre PP i Vox per a comprar 113 autobusos urbans elèctrics.
Aquest acord marc preveu una inversió global de 98 milions d’euros amb una durada de quatre anys i durant aquest període s’adquiriran 67 autobusos de 18 metres i 46 de 12 metres.
L’objectiu és que l’any 2027 Palma disposi de més del 50% de la flota electrificada i 100% verda i que l’any 2030 l’electrificació dels autobusos ens condueixi a una flota 100% zero emissions.

Centre ECO/EMT Palma

Com a complement a l’adquisició dels 113 autobusos elèctrics, s’anirà desenvolupant el projecte del nou centre d’operacions ECO/EMT al polígon de Son Rossinyol.
El nou centre posicionarà l’empresa municipal de transports de Palma com un referent en infraestructures electrificades, situant la sostenibilitat al centre de les seves operacions.
Aquest Centre ECO/EMT serà el complement perfecte per a les cotxeres actuals i s’assentarà damunt un solar municipal de 29.325 m² situat al polígon de Son Rossinyol. Disposarà de 108 pantògrafs invertits per a carregar autobusos i equips de càrrega per a alimentar els pantògrafs, a més de plaques fotovoltaiques i instal·lacions per al personal.
La previsió és que les obres puguin començar el 2025 i estiguin acabades entre finals de 2026 i principis de 2027.

Data darrera modificació: 22 d’abril de 2025