El tinent de batle i regidor de Medi Natural, Llorenç Bauzá de Keizer, presenta les visites guiades d’educació ambiental a l’espai públic del Carnatge - Comunicació i Premsa
El tinent de batle i regidor de Medi Natural, Llorenç Bauzá de Keizer, presenta les visites guiades d’educació ambiental a l’espai públic del Carnatge



El cicle de jornades està obert a la participació de la ciutadania i consisteix en jornades de dues hores de durada centrades en el coneixement dels valors naturals i paisatgístics de la zona
Palma, 29 de novembre de 2024.- El tinent de batle i regidor de Medi Natural, Entorns Saludables, Mercats i Benestar Animal, Llorenç Bauzá de Keizer, ha presentat aquest divendres el cicle de visites guiades a la zona natural del Carnatge, que responen a l’objectiu d’acostar a la ciutadania un millor coneixement d’una àrea que reuneix un gran valor ambiental i paisatgístic.
A la convocatòria també hi han estat presents el director general de Medi Natural, Espais Saludables i Benestar Animal, Sebastià Pujol, i el guia que ha conduït la primera d’aquestes visites, Xisco Truyols.
Les següents jornades programades, totes de dues hores de durada, des de les 10 del matí fins al migdia, tindran lloc demà dissabte i, posteriorment, els dies 4, 11, 12, 13, 14, 18 i 19 de desembre.
No obstant això, segons ha anunciat el regidor, el propòsit de l’Ajuntament de Palma és que, a partir de l’any 2025, les visites guiades a l’àrea natural del Carnatge es desenvolupin amb periodicitat mensual.
Durant la presentació, el tinent de batle de Cort ha destacat el contingut formatiu d’aquesta iniciativa, des del punt de vista de l’educació ambiental, i ha indicat que “amb un millor coneixement del medi, s’avança poderosament en la finalitat d’incentivar entre la població la necessitat de preservar amb l’aportació de tothom la conservació d’una zona emblemàtica per a Palma”, declarada Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI).
Actualment, el Carnatge és un espai públic municipal fruit del procés que es va materialitzar entre 1988 i 1993, consistent en l’adquisició, per part de l’Ajuntament, de les dues parcel·les que integren el paratge, el qual transcorre entre Cala Pudent, Can Pastilla i l’illot de la Galera.
Les exposicions dels guies especialitzats que condueixen les jornades s’estructuren en cinc blocs temàtics: fauna terrestre i marina; flora, geologia i dinàmica del litoral; cultura i patrimoni; conservació i protecció, i reptes actuals: la sequera i els efectes sobre els ecosistemes.
En el transcurs de les visites, es proporciona material didàctic de cada un d’aquests blocs temàtics, la qual cosa permet als assistents interactuar amb els continguts i conservar un document amb la recopilació de les principals dades.
El material didàctic engloba un mapa desplegable que conté les explicacions generals de cada tema, i, a l’altra cara, reprodueix una cartografia de la zona, amb la definició de la ruta a seguir i la descripció dels principals punts d’interès del recorregut.
Sobre els valors naturals i paisatgístics del Carnatge, cal remarcar que, dins l’àmbit de la fauna animal, poblen la zona espècies com el corb marí o el vitrac, mentre que, pel que fa a l’ecosistema marí, hi ha diverses espècies predominants de plantes, la més característica de les quals és la posidònia.
Quant a la presència d’aus marines, destaca el corb marí, que pot ser vist damunt les roques o nedant per a capturar peixos.
També són habituals diferents tipus de gavines, com la gavina d’Audoin, que és endèmica a la Mediterrània, o la baldriga balear, que és endèmica a les Illes Balears i es troba en perill d’extinció.
Respecte a la vegetació, les espècies més representatives són el fonoll marí, el Limonium i la margalida de mar.
Data darrera modificació: 2 de desembre de 2024