El PRI de la Platja de Palma rep l'aprovació de la Comissió Balear de Medi Ambient - Comunicació i Premsa
El PRI de la Platja de Palma rep l'aprovació de la Comissió Balear de Medi Ambient
Álvaro Gijón: "El PRI facilitarà la major inversió dels darrers 30 anys a la Platja de Palma, i suposa aconseguir el repte de transformar la zona en una destinació quatre estrelles"
A partir d'ara, el següent pas és la seva aprovació provisional per la Junta Rectora, prevista per al 19 d'agost, i el vistiplau del Consell de Mallorca, abans de l'aprovació definitiva
Palma, 5 d'agost de 2014.- El Pla de reforma integral de la Platja de Palma (PRI) ha rebut l'aprovació de la Comissió Balear de Medi Ambient. La Junta Rectora del Consorci, prevista per al proper 19 d'agost, aprovarà provisionalment el PRI, que després ha de rebre el vistiplau del Consell de Mallorca abans de la seva aprovació definitiva, prevista per a abans de finals d'any.
Álvaro Gijón, tinent de batlia de Turisme i Coordinació Municipal de l'Ajuntament de Palma, ha mostrat la seva "satisfacció pel vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient", i està segur que "no hi haurà problemes per a l'aprovació de la Junta Rectora i el Consell de Mallorca", abans de l'aprovació definitiva del PRI. Gijón ha afegit que la inversió que suposarà a la zona, superior als 350 milions d'euros a mitjà termini, "és la major dels darrers 30 anys, i suposa aconseguir el repte de transformar la Platja de Palma en una destinació quatre estrelles". També ha volgut "agrair a la Conselleria de Medi Ambient la celeritat en l'aprovació del PRI per part de la Comissió Balear de Medi Ambient".
Passes restants: Junta Rectora, Consell de Mallorca. L'avanç del Pla es va aprovar l'agost de 2012, i va ser remès a la Comissió Balear de Medi ambient, les recomanacions del qual ja es varen incorporar en el text aprovat de manera inicial el juny de 2013. A partir d'aquest moment va començar el període d'exposició pública, que el Consorci va ampliar dels dos mesos preceptius fins a tres, per a facilitar la presentació d'al.legacions. El PRI, consensuat amb les associacions de veïns, l'Associació Hotelera de Platja de Palma i l'oferta complementària, va rebre 464 al.legacions, i el document incorpora el 70% de les peticions presentades en aquestes al.legacions. Aquest període va concloure el setembre de 2013.
L'anàlisi d'al.legacions ha portat a l'elaboració del nou text, remès de nou a la Comissió Balear de Medi ambient, que hi ha donat el vistiplau. A partir d'ara, el següent pas és la seva aprovació provisional pels representants de la Junta Rectora, composta pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear, el Consell de Mallorca i els Ajuntaments de Palma i Llucmajor, i prevista per al 19 d'agost.
Posteriorment, i com que es tracta d'un pla que afecta dos municipis (Palma i Llucmajor), ha de ser aprovat de manera definitiva pel Consell Insular de Mallorca, la qual cosa previsiblement es produirà en l'últim trimestre d'aquest any.
El nou PRI serveix de marc jurídic per a les inversions privades a la zona a partir d'aquesta temporada baixa; és a dir, planteja la creació de l'entorn de seguretat jurídica i condicions adequades perquè, sota el control públic, els inversors privats facin les seves aportacions per a la modernització de la destinació. De fet, les inversions previstes a partir de la finalització d'aquesta temporada estival suposen ja més de 350 milions d'euros, considerant els nous hotels de quatre i cinc estrelles, la renovació i pujada de categoria d'altres hotels a l'empara del PRI, i la construcció del centre comercial de Ses Fontanelles.
Més de 350 milions d'euros d'inversió. El PRI ja ha tingut influència en el desenvolupament de la zona, fins i tot abans de la seva aprovació, juntament amb la nova Llei turística. Des del començament de la legislatura actual, 27 hotels de la zona han pujat de categoria, aconseguint passar, en el cas d'hotels de quatre estrelles, de 18 a 31; s'han presentat quatre projectes de nous hotels de quatre i cinc estrelles, que suposen 100 milions d'euros d'inversions, i s'han sol.licitat reformes i pujades de categoria a altres hotels, per un valor de 40 milions d'euros més. A això s'han d'afegir els 230 milions d'euros d'inversió del centre comercial de Ses Fontanelles, que sumen un total de més de 350 milions d'euros. Gijón ha posat èmfasi que "l'objectiu és que en els propers cinc anys el 60% dels hotels de la Platja de Palma que compten amb la categoria de tres estrelles puguin assolir les quatre, quatre superior o cinc estrelles".
Una destinació renovada, amb la millor platja, hotels renovats, menor densitat residencial i integració paisatgística. El PRI aposta per posar en valor els recursos disponibles, facilitar la inversió privada i prioritzar la reconversió. Així mateix, es fomenta la recuperació dels valors identitaris del paisatge local, i l'aprofitament de la infraestructura turística existent. Les primeres inversions previstes s'efectuaran en mecanismes de millora de la qualitat de l'aigua a la zona de bany de la Platja de Palma, amb la voluntat que la Platja de Palma sigui una destinació de primer ordre pel que fa a la qualitat de la seva aigua.
El PRI tracta també d'evitar la densificació residencial a la Platja de Palma, per la qual cosa preveu mantenir el sostre residencial actual, xifrat en 39.000 habitants, a diferència dels plans generals anteriors, que preveien un creixement demogràfic fins als 66.000 habitants.
Tota la zona de la Platja de Palma es considerarà com a apta per a la ubicació d'hotels de ciutat. Podran considerar-se com a tals els hotels nous amb un mínim de quatre estrelles, o els existents que, mitjançant reforma integral (més del 50% del valor cadastral de la finca), incrementin la seva categoria a quatre estrelles o més, i que hauran d'obrir, almanco, 11 mesos a l'any.
En suma, el PRI facilitarà la renovació del sector turístic-hoteler, proposant la seva modernització i reforma, sempre que s'acompanyi d'un increment de categoria a 4 o 5 estrelles. Per altra banda, fomenta els corredors paisatgístics per a connectar la primera línia amb el Pla de Sant Jordi, i estableix la normativa per a preservar el pinar en l'àmbit urbà. Tot això encaminat a l'aprofitament i millora dels recursos disponibles.
El PRI també integra paisatgísticament les infraestructures i entrades a la Platja de Palma, tant a l'autovia de Llevant i la carretera del Cap Blanc, com al passeig Marítim i la platja, ja que constitueixen la imatge exterior i la benvinguda a la zona. De fet, s'ha prioritzat la conservació de les zones forestals amb mesures com la desclassificació de 471.447 metres quadrats urbanitzables a Son Verí Nou, que amb l'aprovació provisional passaran a ser rústics.
Data darrera modificació: 13 de març de 2023