El parc del Canòdrom acull des d’avui l’escultura “Conjunción”, de Francesc Sitjar, que ha estat donada a l’Ajuntament per les filles de l’artista - Comunicació i Premsa
El parc del Canòdrom acull des d’avui l’escultura “Conjunción”, de Francesc Sitjar, que ha estat donada a l’Ajuntament per les filles de l’artista

La figura va ser realitzada en pedra viva i constitueix una obra representativa del treball de l’autor, de la mort del qual es compleixen 30 anys
Palma, 19 de novembre de 2024.- El parc del Canòdrom acull des d’aquest dimarts l’escultura Conjunción, de Francesc Sitjar Cerdà, de qui ara es compleixen 30 anys de la mort. L’obra ja pot ser admirada en aquest indret pròxim al centre de la ciutat gràcies a la donació efectuada per les filles i hereves de l’artista a l’Ajuntament de Palma.
A l’acte d’inauguració hi han assistit la directora general de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, Pilar Ribal, i, en representació de la família, Maria Àngels Sitjar, filla de l’autor, a qui la responsable municipal ha traslladat l’agraïment de la corporació, que ha fet extensiu a les seves germanes, Carme i Eugènia Agnès Sitjar.
Ribal ha destacat que aquesta donació “contribueix a enriquir el patrimoni cultural de Palma en un entorn urbà summament transitat i ple d’activitat ciutadana”. Segons ha indicat, l’exhibició d’aquesta escultura “serveix per a reivindicar el talent i la creativitat d’un autor que, al llarg de la seva vida, va tenir l’oportunitat de recollir nombrosos reconeixements i distincions”.
Nascut a Porreres l’any 1923, Sitjar va guanyar el primer premi d’Escultura concedit per la Diputació de Barcelona, l’any 1950; el primer premi d’Escultura atorgat, l’any 1963, per la Diputació Provincial de les Illes Balears, o la medalla de la Sala de Tardor de Palma, el 1972.
Gran especialista en l’àmbit de l’escultura religiosa, la seva obra és present a temples de Palma i Felanitx, i també de ciutats com Barcelona, València, Madrid o Terrassa. La petjada del seu llegat també forma part inalterable del patrimoni del seu municipi de naixement, Porreres, concretament al museu d’aquest poble mallorquí.
La producció de Francesc Sitjar és àmplia i diversa. En destaquen especialment els baixos relleus de l’altar de la Mare de Déu de Montserrat de l’església de Sant Pere, a la localitat catalana de Terrassa.
Sobre l’escultura que ha estat objecte de donació a l’Ajuntament de Palma, Conjunción, val la pena remarcar que es tracta d’una figura realitzada en pedra viva que, com ha afirmat Pilar Ribal, “constitueix un exemple prou representatiu de l’essència del treball escultòric d’aquest autor”.
De fet, el tractament anatòmic robust, així com l’estatisme i la severitat hieràtica, juntament amb la contenció expressiva, constitueixen senyes d’identitat molt freqüents en l’obra de Francesc Sitjar.
D’altra banda, el fet que l’escultura estigui realitzada amb un material que resisteix les inclemències del temps, la converteix en una peça idònia per a ser exposada a la via pública.
En opinió de la directora general de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, “ens trobam davant un treball artístic ple de sensibilitat i harmonia que Palma guanya per a un dels seus espais urbans més concorreguts i que fa possible fer una passa endavant en el camí que des de l’Ajuntament hem traçat per a consolidar el municipi com un punt de referència en el terreny de la cultura”.
Data darrera modificació: 20 de novembre de 2024