Publicador de continguts


El Museu d’Història de la Ciutat de Palma, situat al castell de Bellver, durà a terme una jornada de portes obertes coincidint amb el Dia Internacional dels Museus


17 de maig de 2024

La ciutadania tindrà la possibilitat, aquest dissabte, de visitar les dues noves vitrines, que contenen ornaments litúrgics de la capella de Sant Marc i un tresoret de moneda medieval mallorquina

Palma, 17 de maig de 2024.- El Museu d’Història de la Ciutat de Palma, situat al castell de Bellver, commemora el Dia Internacional dels Museus, que se celebra arreu del món aquest dissabte 18 de maig, mitjançant una jornada de portes obertes que s’estendrà de les 10 a les 19 hores i durant la qual es podran visitar les dues noves vitrines que contenen diversos fons de gran interès històric i patrimonial.

El lema escollit per la UNESCO en l’edició d’enguany és “Museus per a l’educació i la investigació”, raó per la qual l’Ajuntament de Palma, a través de l’Àrea municipal de Cultura, ha considerat adient posar a l’abast de residents i visitants un conjunt d’ornaments litúrgics de la capella de Sant Marc, així com un tresoret de moneda medieval mallorquina.

En el primer cas, es tracta d’un conjunt de peces litúrgiques format per una casulla, un maniple, una estola, un sobrecalze i una bossa de corporals. Pel que fa als dos primers elements, estan confeccionats en teixit de lamé de seda de color rosat, mentre que la resta de peces s’elaboraren amb lamé de seda de color groc i llistes vermelles.

El conjunt presenta una decoració similar, brodada amb fils i làmina metàl·lica. Els motius són de tipus vegetal i floral, molt estilitzats, una sanefa i un serrell de passamaneria de fils metàl·lics entorxats i cosit a mà a tot el perímetre.

En relació amb el segon patrimoni exposat, val la pena destacar que és un conjunt de moneda medieval mallorquina que va ser descobert l’any 1948 al Pla de Sant Jordi, concretament al poblat prehistòric de Cal Quitxero.

Aquest és el motiu que la seva denominació sigui la de Tresoret de Cal Quitxero, i està format per 148 monedes de billó i altres cinc de plata (153, en total) que daten del segle XIV i que reprodueixen les imatges dels monarques següents: Sanç (d’aquestes n’hi ha, concretament, 108), Jaume III (26), Jaume II (13) i Pere el Cerimoniós (6).

 

 

Data darrera modificació: 17 de maig de 2024