Publicador de continguts


El Ministeri de Foment dóna 2,6 milions d'euros per a la restauració del Balurard del Príncep


8 de juliol de 2010

La Comissió Mixta de l'acord de col.laboració entre els Ministeris de Foment i Cultura per a l¿actuació conjunta al Patrimoni Històric Espanyol a traves de l'1% Cultural acordà a principis d'aquesta setmana concedir una ajuda que puja a 2.597.758 euros a l'Ajuntament de Palma per el projecte de 'Restauració i rehabilitació del passeig de Ronda de la murada de Pama sector Baluard del Príncep, fases 'B' i 'C'.

Aquesta ajuda permetrà subvencionar el 75% del cost de la segona i la tercera fase de la recuperació del Baluard del Príncep, que puja a 3.463.677 euros.

En concret, el projecte d'aquestes dues fases preveu, per una banda, rehabilitar els 1.970 metres lineals de la murada que dona a l'Avinguda Gabriel Roca (Passeig Marítim) i, per altre banda, adequar un total de 5.335 metres quadrats del sobrebaluard. Aquestes dues fases de l'obra es licitaran de forma conjunta de forma que les obres puguin iniciar-se al llarg de la tardor d'enguany. La durada estimada de les obres d'aquestes dues fases és de 18 mesos.

ACTUACIONS PREVISTES A LES FASES B I C

1.Urbanització d'uns 5.335 metres quadrats de l'àrea sobre baluard, que permetrà accedir i passejar per tots els nivells del Baluard, a la vegada que connectar el Baluard amb la resta d'intervencions ja executades en el Passeig de Ronda en anys anteriors. Les actuacions d'urbanització inclouen:

a. Construcció de rampes i murs de contenció.

b. Pavimentat amb llambordí de formigó.

c. Implantació de mobiliari urbà.

d. Construcció d'escales.

e. Instal.lacions d'enllumenat, sanejament i xarxes de serveis.

f. Treballs de jardineria.


2.Restauració dels parapets de les murades a la seva cara interior, (merlets i troneres). Es procedirà a la eliminació de tota la vegetació i instal.lacions existents. Posteriorment, es farà restauració i/o substitució de tots els carreus que presentin un alt grau de degradació.

3.Treballs arqueològics.

4.Restauració de la cara exterior dels 1.970 metres quadrats que donen a l'Avinguda Gabriel Roca. Es procedirà a la eliminació de tota la vegetació i instal.lacions existents. Posteriorment, es farà una restauració i/o substitució de tots els carreus que presentin un alt grau de degradació.

En total, la segona fase suposa intervenir en una superfície aproximada 1.970 metres lineals de restauració de murada més 5.335 metres quadrats del sobre baluard.

CRONOLOGIA DEL PROJECTE

L'arquitecte Elies Torres, juntament amb Martínez Lapeña, ha elaborat el projecte de rehabilitació del Baluard del Príncep que es divideix en diferents fases. Elies Torres ja treballà l'any 1983 en la recuperació dels panys de la murada situats entre Antoni Maura, el passeig de Dalt Murada, ses Voltes, el Baluard de Berard i la Plaça Llorenç Villalonga. És l'autor del Pla Director del Baluard del Príncep i l'encarregat de redactar els projectes de cada una de les fases de la restauració del Baluard del Príncep.

La reforma del Baluard del Príncep és una peça clau en el model de ciutat de Palma ja que és el nexe d'unió entre el Parc de la Mar i el nou espai verd de la Façana Marítima, contribuint així a crear el futur parc del Corredor de la Mar. En total, la intervenció al Baluard del Príncep permetrà crear un recorregut públic pel front marítim de Palma de 125.000 metres quadrats.

En total s'hauran restaurat 4.000 metres de murada i s'adequaran per a l'ús públic 5.335 metres quadrats del sobre baluard aquesta legislatura.

La primera fase de la rehabilitació, amb un pressupost de 425.869 euros, va rebre financiació del Ministeri de Foment i Cultura, amb càrrec a l'1% per cent cultural. El Govern central finanançà el 75% de la primera fase, amb un total de 319.401 euros.

La primera fase, la de la restauració dels panys de la murada, va començar el juny de 2009 i finalitzà a finals de 2009.

13 MILIONS D'EUROS INVERTITS EN PATRIMONI AQUESTA LEGISLATURA

Durant aquesta legislatura l'Ajuntament de Palma ha canalitzat el finançament de 13 milions d'euros en matèria de rehabilitació del patrimoni.


(Taula en el docuement PDF adjunt)

PROJECTES EN ELS QUE S'HA INVERTIT

 1. REHABILITACIÓ DEL BALUARD DEL PRÍNCEP FASE A
  Restauració dels panys de la murada del front d'Avingudes.
 2. REHABILITACIÓ DEL BALUARD DEL PRÍNCEP FASES B I C
  Urbanització de l`àrea situada sobre el Baluard i restauració dels panys de la murada del front marítim
 3. TEATRE MAR I TERRA. Rehabilitació del Teatre Mar i Terra
 4. CASAL BALAGUER. Rehabilitació del Casal Balaguer
 5. CAN BORDILS. Reforma d'una coberta plana de l'edifici de Can Bordils.
 6. SES VOLTES. Climatització del centre d'exposicions de Ses Voltes
 7. CASAL SOLLERIC. Reforma coberta.
 8. CAN SERRA Rehabilitació del Casal de Can Serra
 9. EL TEMPLE Rehabilitació de les Torres del Temple
 10. ELECTRIFICACIÓ CASTELL DE BELLVER. Reforma integral de les instal.lacions elèctriques
 11. CENTRE DE RECEPCIÓ DE VISITANTS CASTELL DE BELLVER. Projecte i execució del Centre de Recepció de Visitants.

El Ministeri de Foment dóna 2,6 milions d'euros per a la restauració del Balurard del Príncep
La batlessa de Palma, Aina Calvo, amb la regidora d'Urbanisme, Yolanda Garví i la regidora de Cultura, Nanda Ramon.


Data darrera modificació: 23 de març de 2023