El Ministeri d'Hisenda retorna a Cort 3'7 milions d'euros dels tributs estatals del 2012 - Comunicació i Premsa
El Ministeri d'Hisenda retorna a Cort 3'7 milions d'euros dels tributs estatals del 2012
Julio Martínez: "Els tributs estatals representen el 25% de la despesa de Cort, i aquest retorn és bona notícia perquè destinarem els doblers a despeses corrents sense haver d'incrementar els imposts propis"
Cort està pagant el deute generat els anys 2008 i 2009, que ascendeix a 38'8 milions d'euros, dels quals ja se n'han pagat 13
Palma, 20 d'agost de 2014.- El tinent de batlia d'Economia, Hisenda i Innovació, Julio Martínez, ha explicat les dades definitives de liquidació dels tributs de l'Estat a l'any 2012. Es tracta de la part de tributs estatals que paguen els ciutadans de Palma i els turistes directament a l'Estat, entre els quals es troben l'IRPF, l'IVA, així com imposts especials com hidrocarburs, tabac, etc. Com a conseqüència del càlcul definitiu del sistema de finançament local derivat del pagament de tributs estatals, en el que es refereix a l'any 2012 s'obté una liquidació favorable a Cort de 3'7 milions d'euros. Madrid estimava una participació en els tributs de 73'3 milions d'euros, que finalment ha estat de 77 milions, un 5'06% més.
Martínez ha manifestat que "es tracta d'una bona notícia, perquè els tributs estatals representen el 25% de la despesa de Cort, i ara podrem destinar aquest retorn a despeses corrents sense fer ús dels imposts propis, com l'IBI o el de circulació", i ha afegit que aquest resultat deriva fonamentalment "de l'increment de recaptació de l'IVA a Palma, que ha estat un 18,4% superior al que preveia el Ministeri".
Imposts estatals. El Ministeri d'Hisenda fa previsions d'ingressos per als imposts estatals, que inclouen la cessió del 2'13% de l'IRPF, el 2'32% de l'IVA i el 2'92% de la resta, incloent hidrocarburs, begudes alcohòliques i tabac, entre altres. L'Estat dóna els doblers als ajuntaments per endavant, i posteriorment s'ha de fer la liquidació, "normalment amb un any i mig o dos de diferència", ha explicat Martínez. En aquest cas, el sistema de finançament local va recaptar el 2012 77 milions d'euros, en lloc dels 73'3 milions prevists, un 5% més, raó per la qual el Ministeri ha de fer un pagament a Cort pel total de la diferència, 3'7 milions d'euros. Segons el portaveu, "és previsible que la liquidació dels anys 2013 i 2014 sigui també positiva, consolidant una nova situació econòmica".
Cort paga el deute a l'Estat en 10 anys. El regidor ha explicat que a dia d'avui seguim pagant el deute generat cap a l'Estat els anys 2008 i 2009 per part de l'anterior equip de govern. Concretament, aquests dos anys "de negació de la realitat", ha dit Martínez, varen generar un deute amb l'Estat de 10'4 milions (2008) i 28'4 milions d'euros (2009), un deute total de 38'8 milions d'euros del qual aquest equip de govern ja ha pagat 13 milions. A més, Martínez ha explicat que, inicialment, es tractava d'un deute a pagar en cinc anys, però "és un tema que vaig dur personalment, i negociant amb Madrid es va aconseguir un termini de 10 anys". Per tant, el deute es va començar a pagar el 2012, "la liquidació més complicada", segons ha admès el regidor.
Data darrera modificació: 13 de març de 2023