El Govern, l’Ajuntament i espais expositius de referència en l’art contemporani col·laboren per a fer realitat l’exposició sobre Miró més important en la història de Palma i les Illes Balears, que es podrà visitar a la Fundació Miró Mallorca, el Casal Solleric, Es Baluard i la Llotja - Comunicació i Premsa
El Govern, l’Ajuntament i espais expositius de referència en l’art contemporani col·laboren per a fer realitat l’exposició sobre Miró més important en la història de Palma i les Illes Balears, que es podrà visitar a la Fundació Miró Mallorca, el Casal Solleric, Es Baluard i la Llotja


La presidenta autonòmica, Marga Prohens, i el batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, han presentat “Paysage Miró”, que proposa un recorregut per la trajectòria vital i artística de l’excepcional creador a partir de les obres cedides, en la seva major part, pel Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía
Palma, 02 de juliol de 2025.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha assistit aquest dimecres a la primera presentació pública del projecte expositiu sobre l’obra de Joan Miró més important duit a terme fins ara a les Illes Balears, “Paysage Miró”, sorgit de la col·laboració entre el Govern, l’Ajuntament de Palma, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, i els principals espais museístics de la ciutat dins l’àmbit de l’art contemporani, tot plegat amb el suport de Successió Miró i Galeria Pelaires.
L’acte d’avui, que ha marcat l’inici oficial d’aquest gran esdeveniment cultural dedicat a Miró i que estarà a disposició del públic a partir del pròxim mes d’agost, ha tingut lloc a la capella del Consolat de Mar, sota la presidència de la cap del Govern autonòmic, Marga Prohens.
Igualment, ha comptat amb l’assistència del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà; la vicepresidenta insular i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca; el secretari autonòmic de Cultura i Esports, Pedro Vidal, i, per part de l’Ajuntament de Palma, el primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, i el coordinador general de Turisme i Cultura, Fernando Gómez de la Cuesta, a més dels directors i components dels equips tècnics dels espais que s’han sumat al projecte.
Una de les principals particularitats de “Paysage Miró” és que, tot i tractar-se d’una mateixa exposició, el seu contingut es diversificarà en quatre seus: la Llotja, Fundació Miró Mallorca, Es Baluard i Casal Solleric.
Les creacions que formen part del projecte recorren un període molt extens en la trajectòria artística de Miró, des de l’any 1916 fins al 1981, acollint més d’un centenar de treballs entre pintures, escultures i obres sobre paper, a més de documents i objectes personals de l’artista que quedaran exposats a les quatre seus de manera simultània.
Les propostes sorgides del talent de Joan Miró procedeixen, en la major part, del museu Reina Sofía, però també s’hi han incorporat peces pertanyents a les col·leccions de les fundacions Miró de Mallorca i Barcelona, Es Baluard, el MACBA i diverses col·leccions particulars.
A la vegada, la mostra compta amb un comissariat compartit, exercit per la directora de la Fundació Miró Mallorca, Antònia Maria Perelló; el director d’Es Baluard, David Barro; el director del Casal Solleric, Fernando Gómez de la Cuesta, i la conservadora d’Escultura i Instal·lacions del museu Reina Sofía, Carmen Fernández.
D’altra banda, convé remarcar que el Consell de Mallorca s’ha afegit a aquest tribut de reconeixement de les Illes Balears a Joan Miró mitjançant l’organització d’una exposició que tindrà lloc al Museu de Mallorca i que estarà centrada en la implicació de l’artista a l’hora de millorar la situació de l’art contemporani a Palma al llarg dels anys 70.
Dins aquesta línia, Miró va crear la denominada “Sèrie Mallorca”, considerada un dels seus millors treballs gràfics i editada l’any 1973 per la Sala Pelaires. En aquesta ocasió, els visitants podran contemplar la sèrie completa, amb els 36 gravats d’aiguatinta i aiguafort.
Durant la seva intervenció, el batle de Palma ha agraït la “implicació” del Govern i de la seva presidenta, així com de la resta d’institucions i entitats que intervenen en el projecte.
Martínez Llabrés ha destacat que es tracta d’un esdeveniment que marca “un punt d’inflexió en la història de l’art i la cultura a Palma, Mallorca i les Illes Balears”, i ha assenyalat que la seva celebració “no pot resultar més oportuna ni més interessant”, en referència a la candidatura de la ciutat a la capitalitat cultural europea per a l’any 2031.
En el cas dels espais municipals de Palma, la Fundació Miró Mallorca i el Casal Solleric contribueixen al projecte amb les propostes “La guspira màgica” i “El color i la seva ombra”, respectivament.
“La guspira màgica” revela el paisatge interior i creatiu de Joan Miró a través d’un recorregut articulat en sis àmbits temàtics: natura, vocabulari, cultures, arts, amics i llocs, i posa el punt de mira en les relacions personals i artístiques que alimentaren l’univers visual de Miró, com ara Picasso, Calder, Klee, Giacometti, Braque o Léger.
La mostra combina obra plàstica, material documental i objectes personals, amb la intenció de construir un relat íntim i coral del procés mironià des d’una perspectiva relacional i poètica.
Per la seva banda, “El color i la seva ombra” proposa un recorregut no lineal per l’univers plàstic de Miró, prioritzant el diàleg entre la pintura i l’escultura de l’artista.
D’aquesta manera, a través d’una selecció que comprèn 40 peces, la mostra recull escultures en bronze, pintures i obra sobre paper, aprofundint en el llenguatge propi que Miró va construir en el transcurs del seu dilatat itinerari creatiu.
Paral·lelament, Es Baluard serà la seu de la proposta “Pintar entre les coses”, una relectura de la pintura contemporània a partir de l’aportació mironiana. La mostra explora com, en el transcurs de la seva activitat artística, el protagonista de l’exposició va desbordar els límits de la pintura tradicional amb una metodologia rigorosa i sempre oberta a l’experimentació.
En aquest cas, la mostra planteja connexions entre l’obra pictòrica, escultòrica i performativa de Miró, ressaltant el seu caràcter antipictòric i la cerca d’una pintura més mental, tàctil i poètica.
Finalment, la Llotja, on tindrà lloc la inauguració oficial de “Paysage Miró”, presenta, sota el títol de “La força inicial”, tot un conjunt de peces en bronze que condensen la investigació formal i simbòlica de l’artista en un àmbit tridimensional.
Les obres que formaran part d’aquesta mostra destaquen per les seves pàtines negres, la solidesa dels volums i el caire metamòrfic, amb figures com Oiseau lunaire, Oiseau solaire, Maternité o Conque, que representen la tensió entre els aspectes ancestrals i els contemporanis, i també entre els elements naturals i els fantàstics.
Data darrera modificació: 3 de juliol de 2025