Publicador de continguts


El Govern destina 20 milions d’euros a Palma que, per primera vegada en la història de la Llei de capitalitat, podran orientar-se a millorar serveis que redundin en una millor qualitat de vida dels ciutadans


30 d’octubre de 2023

Palma rep també un milió d’euros corresponent al conveni per a la reforma de Son Moix, participarà en el Fons de Cooperació Local del Govern, i ingressarà 2,5 milions d’euros del Consell de Mallorca

Jaime Martínez: “Palma viu avui un dia històric arran del compromís del Govern d’efectuar una aportació que contribuirà a incrementar la netedat, la seguretat i la mobilitat, i a activar projectes lligats a la cultura, l’esport i la sostenibilitat”

Marga Prohens: “Amb càrrec a les partides compromeses en el Consell de Capitalitat, Palma durà endavant actuacions com la creació d’un recinte firal i la posada en marxa de l’equipament cultural plantejat a l’antic edifici de GESA”

Llorenç Galmés: “El Consell ha volgut ratificar el seu suport a Palma des de la convicció que és prioritari dotar-la amb els recursos necessaris que li permetin fer front a la seva condició de capital”

Palma, 30 d’octubre de 2023.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Marga Prohens, han presidit aquest matí la sessió constitutiva del Consell de Capitalitat, durant la qual s’han acordat les aportacions previstes per la Comunitat Autònoma i el Consell de Mallorca en virtut de l’article 142.a de la Llei 23/2006, de 20 de desembre de 2006, de capitalitat de Palma, per a l’exercici pressupostari de 2024.

En el transcurs de la sessió s’ha posat de manifest la realitat de la capital, on els darrers 20 anys la població s’ha incrementat en 100.000 persones fins a superar els 400.000 habitants, a més d’acollir un flux constant de persones procedents d’altres municipis de l’illa que es desplacen a Palma per motius de feina, salut, lleure, etc. És porta d’entrada, a més, de milions de turistes cada any.

Durant la presentació dels acords del Consell de Capitalitat, el batle de Palma ha assegurat que la ciutat “viu avui un dia històric, després de vuit anys d’oblit de la capital d’aquestes illes per part del Govern d’Armengol, que practicava l’enginyeria pressupostària per a justificar actuacions que eren de compliment obligat segons les competències institucionals”.

Tot i això, ha continuat explicant el primer regidor, “avui, per primera vegada, Govern i Consell es comprometen a invertir en la capitalitat de Palma, en els seus projectes i inversions. I, a més, també per primera vegada, la reunió del Consell de Capitalitat s’ha duit a terme abans de la tramitació dels pressuposts municipals, cosa que representa el reflex del compromís de les institucions per prioritzar l’expectativa comuna que Palma torni a ser la millor ciutat del món per a viure”.

En aquest sentit, Martínez Llabrés, que ha agraït especialment a la presidenta del Govern la seva “aposta per Palma”, ha lamentat que, al llarg dels darrers vuit anys, la capital balear “ha experimentat un evident declivi en molts aspectes que afecten directament la qualitat de vida dels ciutadans”.

Des d’aquest punt de vista, la conjunció d’esforços entre el Govern, el Consell i l’Ajuntament permetrà, segons ha assenyalat, “comptar amb recursos suficients per a millorar les intervencions en matèries tan sensibles com la neteja, la mobilitat i la seguretat, a més de tirar endavant importants projectes en cultura, esport i sostenibilitat”.

Dins d’aquest context, Jaime Martínez ha assenyalat que “en aquests moments, resulta d’imperiosa necessitat reforçar els serveis públics fonamentals i les infraestructures bàsiques, on pràcticament no s’ha realitzat inversió en els darrers anys, cosa que ha repercutit en el seu deteriorament, en un minvament de la qualitat de vida dels ciutadans i ha provocat, a més, un desgast sense precedents de la imatge de la nostra ciutat, que, com a destinació turística de primer nivell, no ens podem permetre”.

El primer edil ha posat èmfasi que la màxima prioritat de l’equip de govern municipal i del Govern de les Illes Balears és garantir que Palma compti amb els recursos necessaris per a convertir-la en una ciutat més neta, més segura, amb una mobilitat d’acord amb les necessitats de cadascun dels barris i amb mesures que posin remei al problema de la crisi habitacional.

Són qüestions, tal com ha manifestat Martínez, que ja va plantejar com a urgents i prioritàries des del moment que va arribar a la batlia, el mes de juny passat.

Per la seva banda, la cap de l’executiu autonòmic, Marga Prohens, ha ressaltat que, amb aquest acord, el Govern “compleix amb la paraula donada, a partir de la qual havíem de prioritzar que Palma fos una qüestió capital amb la finalitat de superar l’abandonament que ha patit al llarg d’aquests darrers anys”.

Prohens ha reconegut que aquesta aportació implica “un important esforç inversor per al Govern, però és bàsica perquè Palma exerceixi, amb totes les garanties, com a capital del turisme i la sostenibilitat, i sigui també un referent en els àmbits de la cultura i l’esport”.

En aquesta línia, la presidenta autonòmica ha detallat alguns dels projectes que es podran finançar a Palma amb càrrec a les partides compromeses al Consell de Capitalitat, entre les quals ha destacat “la creació d’un recinte firal, la millora de les infraestructures esportives i la posada en marxa de nous espais culturals, com l’equipament plantejat a l’antic edifici de GESA”.

Prohens ha insistit en el fet que Palma “ha de recuperar el lloc que un dia va ocupar com a millor ciutat del món per a viure, com a motor econòmic de la comunitat, una ciutat atractiva per a viure, treballar i prosperar”. En aquest sentit, ha reiterat el suport i el compromís del Govern per continuar avançant en el repte de col·locar Palma al lloc que li correspon.

A la quantitat de 20 milions d’euros anunciada per la presidenta balear, cal sumar-hi un milió d’euros per l’anualitat corresponent al 2024 del conveni signat el 2009 per a la reforma del poliesportiu de Son Moix.

Igualment, l’Ajuntament participarà en el Fons de Cooperació Local del Govern, que es determinarà als Pressuposts de la Comunitat Autònoma.

Alhora, el Consell de Mallorca també ha mostrat el seu suport a Palma i a la necessitat de dotar-la amb els recursos necessaris que li permetin fer front a la seva condició de capital, amb una aportació per a l’exercici de 2024 de 2,5 milions d’euros.

En aquest sentit, el president insular, Llorenç Galmés, ha reafirmat “el compromís del Consell amb la capital d’aquestes illes a partir del treball coordinat entre les institucions”.

En representació del govern de Mallorca, Galmés ha expressat la seva “satisfacció” per ser present “en la que és, sens dubte, una data històrica per a Palma”.

Cal destacar que el Consell de Capitalitat l’integren, a més del batle de Palma, com a president, i els presidents del Govern i del Consell de Mallorca, que ocupen les dues vicepresidències, tres titulars de les conselleries de l’executiu balear: Antoni Costa Costa, conseller d’Economia, Hisenda i Innovació; Antònia Maria Estarellas Torrens, consellera de Presidència i Administracions Públiques; Jaume Bauzà Mayol, conseller de Turisme, Cultura i Esports; tres titulars de conselleries del Consell: Fernando Rubio Aguiló, conseller executiu de Territori, Mobilitat i Infraestructures; Antònia Roca Bellinfante, vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura i Patrimoni; Guillermo Sánchez Cifre, conseller executiu de Benestar Social; i tres regidors de l’Ajuntament: Javier Bonet Díaz, regidor de l’Àrea de Turisme, Innovació, Cultura, Esports, Restauració i Coordinació Municipal; Mercedes Celeste Palmero, regidora de l’Àrea d’Hisenda, Funció Pública i Govern Interior, i Belén Soto Mateu, regidora de l’àrea d’Infraestructures i Accessibilitat.

Data darrera modificació: 23 de novembre de 2023