Publicador de continguts


El Casal Solleric descobreix les fotografies de Ramon de Baños


14 / d’octubre / 2015

L'exposició "La bellesa de la màquina. Fotografia industrial de Ramon de Baños (1890-1980)" està produïda pel Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa

La mostra, que es pot visitar des de demà i fins el 6 de gener, recull una selecció d'imatges de gènere industrial que redescobreixen el cineasta com a fotògraf

Palma, 14 d'octubre de 2015.- El Casal Solleric acull des de demà i fins al 6 de gener l'exposició "La bellesa de la màquina. Fotografia industrial de Ramon de Baños (1890-1980)", una mostra que recull una selecció inèdita de fotografies que permeten redescobrir aquest artista conegut fins ara com a pioner del cinema espanyol. La proposta ha estat produïda pel Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa.

El regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Miquel Perelló, ha volgut agrair al Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa l'oportunitat de donar a conèixer a Palma el seu fons. "La recuperació del patrimoni industrial és una assignatura pendent a la nostra ciutat. Per això vull donar les gràcies per la possibilitat de gaudir d'unes obres fins ara desconegudes", ha assegurat el regidor.

Per a Eva Buch, directora del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, "el patrimoni industrial és bàsic per a entendre l'evolució de la societat, també és un patrimoni bell", ha dit Buch. El comissari de l'exposició, Norbert Tomàs, ha destacat les obres de Ramon Baños pel seu "codi visual propi", on "els objectes es fan bells".

Selecció d'imatges
L'exposició recull, entre altres, una selecció d'imatges de l'"Àlbum del 1947", una col.lecció de 58 fotografies de maquinària i arquitectura industrial que fou un encàrrec fotogràfic que l'empresa Catalana de Gas y Electricidad S.A., precedent de l'actual Gas Natural Fenosa, va fer al conegut artista amb la finalitat de documentar i fer publicitat del seu patrimoni i la seva capacitat de producció, com feien moltes altres companyies de l'època. Es tracta d'un compendi que mostra les instal.lacions de màquines i els edificis de l'empresa, que havia de donar testimoni de com Catalana de Gas s'havia convertit en una de les companyies més destacades del sector industrial a l'Espanya d'aquell moment.

La mostra és fruit d'un extens treball d'investigació duit a terme a l'Arxiu Històric de la Fundació Gas Natural Fenosa, que ha descobert un material valuós per a explicar la història de la ciència i de la tècnica al nostre país, i que avui constitueix un document gràfic d'un món desaparegut.

Un estil propi
Ramon de Baños va desenvolupar un estil fotogràfic propi que li va permetre embellir i sublimar la maquinària i el paisatge industrial. Es tracta d'obres ben enquadrades i estructurades, amb una disposició acurada dels objectes representats. Les imatges que presenta no són representacions d'una realitat verídica, sinó que, eludint la presència humana, mostren la magnificència arquitectònica de les fàbriques i la bellesa de la màquina. Així, tot i tenir un objectiu propagandístic, les imatges transmeten una marcada emoció espiritual.

Les fotografies eren retocades a mà per l'artista, perfilant els elements de la imatge amb finíssims pinzells, l'aerògraf, les pintures, el llapis i les eines de tall esmolat. Aquesta feina acurada li permetia definir superfícies i plans de llum, netejant irregularitats i imperfeccions, aconseguint el to líric tan personal de les seves composicions.

______
D'esquerra a dreta, la directora gerent de la Fundació Palma Espai d'Art, Pilar Ribal, el comissari de la mostra, Norbert Tomàs, la directora del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, Eva Buch, el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l'Ajuntament de Palma, Miquel Perelló, i el responsable de Trade Marketing de Gas Natural Fenosa, Javier Atauri.

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 13 de març de 2023