El Casal Solleric col·labora amb el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza en l’organització de la primera mostra que Peter Halley presenta a Espanya des del 1992 - Comunicació i Premsa
El Casal Solleric col·labora amb el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza en l’organització de la primera mostra que Peter Halley presenta a Espanya des del 1992


La retrospectiva sobre l’obra del pintor novaiorquès, considerat un dels principals representants de l’art contemporani, visitarà Palma del 22 de març al 25 de maig de l’any vinent
Palma, 03 d’octubre de 2024.- L’Ajuntament de Palma ha col·laborat, a través de l’Àrea municipal de Cultura i del Casal Solleric, en l’organització de la mostra monogràfica dedicada al pintor novaiorquès Peter Halley, que s’inaugurarà el pròxim 18 d’octubre al Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, a Madrid, on es podrà visitar fins al 19 de gener.
Posteriorment, del 22 de març al 25 de maig, l’exposició es presentarà al Casal Solleric, dins la línia de cooperació en matèria cultural que l’Ajuntament de Palma està impulsant aquesta legislatura amb altres institucions, fundacions i entitats del sector de màxima rellevància nacional i internacional.
Aquesta és la primera retrospectiva de Halley a Espanya al llarg dels darrers 32 anys. La darrera proposta individual dins l’àmbit institucional de l’artista nord-americà al nostre país va tenir lloc el 1992, al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía.
L’exposició, comissariada per Guillermo Solana, director artístic del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, comprèn un total de vint pintures pertanyents a diferents col·leccions espanyoles, tant privades com públiques. Ha estat el mateix Halley qui s’ha ocupat de dissenyar el pla d’instal·lació i qui ha efectuat també la selecció de les obres.
Als 71 anys d’edat, Peter Halley és considerat un dels grans artistes del panorama creatiu actual. La seva irrupció en l’escena pictòrica a partir de 1980 va contribuir a rectificar la tradició de l’art abstracte-geomètric del segle XX, que fins aleshores havia estat dominada per concepcions idealistes i formalistes.
Les seves composicions anticipen la societat de l’era digital a través de la utilització dels colors fluorescents que evoquen l’energia de les pantalles electròniques. De fet, els crítics consideren Halley un dels coloristes més audaços i experimentals dels nostres temps.
L’obra d’aquest autor ha gaudit sempre d’una excel·lent acollida a Espanya, on va exposar per primera vegada fa gairebé 40 anys, participant en una mostra col·lectiva centrada en els escenaris de Nova York que va ser organitzada per la Fundació Caja de Pensiones de Madrid.
Posteriorment, el 1992, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía va presentar una retrospectiva de Halley que abans havia pogut ser visitada a diversos museus europeus. Fou aleshores quan l’autor començà a dur a terme mostres de les seves creacions en diferents espais culturals espanyols.
Les obres que formen part de l’exposició organitzada pel Museu Nacional Thyssen-Bornemisza amb la col·laboració del Casal Solleric corresponen a vint pintures de gran format que recorren tota la trajectòria artística de Halley, des del 1985 al 2024, circumstància que permet comprovar l’evolució de les seves propostes.
Entre les creacions que integren aquesta retrospectiva cal destacar, entre d’altres, Cárcel (1985), Comercio de pieles (1994), Eduntainment, Apagón (totes dues de 2005) i Gravedad (2006).
Pel que a fa les obres més recents, la mostra acollirà Mágico a medias (2018), Clemencia, Fuerza de Fe (totes dues de 2019), i La nota alta (2020).
Data darrera modificació: 6 d’octubre de 2024