Publicador de continguts


El Casal Solleric acull quatre exposicions vinculades a la nova edició de CòmicNostrum


16 d’octubre de 2023

El Festival Internacional de Còmic de Mallorca es desenvoluparà entre els dies 19 i 23 d’octubre, a Palma

Palma, 16 d’octubre de 2023.- El Casal Solleric ha acollit aquest dilluns la presentació de CòmicNostrum 2023, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Palma. Aquest espai cultural situat al passeig del Born centrarà bona part del contingut expositiu de la nova edició.

El també anomenat Festival Internacional de Còmic de Mallorca es desenvoluparà entre els dies 19 i 23 octubre, a Palma, organitzat pel Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca.

Les propostes de l’edició de 2023, que té com a fil conductor el lema “Menys és més?”, s’han donat a conèixer al llarg d’una roda de premsa on l’Ajuntament ha estat representat pel coordinador general de Cultura i Arts Visuals, Fernando Gómez de la Cuesta.

També hi han assistit la vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca; el director general de Cultura del Govern, Pedro Vidal; el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Llorenç Perelló; el president del Clúster de Còmic, Rafel Vaquer; i, com a coordinadors de l’esdeveniment, Juan Roig i Flavia Gargiulo.

Durant la seva intervenció, el coordinador de Cultura i Arts Visuals de Cort ha indicat que Còmic Nostrum “representa un exemple molt valuós de col·laboració entre les institucions, i també d’aquestes amb la societat civil”. De fet, les tres administracions (autonòmica, insular i municipal) cooperen en la posada en marxa de la iniciativa.

D’aquesta manera, el Casal Solleric serà l’escenari de quatre mostres. La primera és “El Bueno de Cuttlas”, que pretén erigir-se en un emotiu homenatge al dibuixant Eduardo Pelegrín Martínez de Pisón, Calpurnio, recentment desaparegut, als 63 anys d’edat.

L’artista aragonès serà el protagonista de la jornada inaugural, el dijous 19 d’octubre, a les 19 hores, durant la qual es reivindicarà la figura d’un dels autors més populars i apreciats de l’àmbit del còmic nacional.

La mostra del Casal Solleric reunirà més de 80 pàgines originals de Cuttlas, el conegut personatge creat per Calpurnio, dibuixat a manera de gargot i dotat, segons han remarcat els organitzadors de l’exposició, d’una fina ironia i una visió summament intel·ligent i positiva del món.

El recordatori de l’obra del dibuixant nascut a Saragossa comptarà també amb les aportacions de destacats representants del sector, com ara Rubén Pellejero, Ana Miralles o Javier Olivares.

Al mateix temps, a la biblioteca pública Palma Can Sales, el prestigiós crític i expert en còmics Álvaro Pons presentarà la publicació “El gran libro de Cuttlas”, que, precisament, arribarà a les llibreries el mateix dia de la inauguració de l’exposició.

D’altra banda, l’entresol del Casal Solleric estarà dedicat a la proposta artística “Exvots de Romeo Mort”, que recull pàgines originals, quaderns d’esbossos i notes del treball més transcendent i impactant de Santiago Sequeiros.

Seguint les explicacions dels coordinadors de la mostra, es tracta d’un àlbum complex i esglaiador en què Sequeiros submergeix el públic en un context on, juntament amb la podridura i la desesperança, encara romanen centelleigs de bellesa i sensibilitat extremes.

Una tercera exposició prevista al Solleric és la que tindrà lloc al pati, a càrrec del fotògraf i artista urbà Abraham Calero, que intervé a la nova edició de CòmicNostrum mitjançant imatges sobre il·lustracions d’Eva Barceló, Canizales, Toni Galmés, Bartomeu Seguí i Nívola Uyá.

Aquests quatre artistes participen a “Alquímia”, un projecte al qual també han contribuït els alumnes del CEIP Anselm Turmeda, a Palma.

Finalment, al finestral del Solleric situat al passeig del Born, el públic tindrà a la seva disposició el treball realitzat per Flavia Gargiulo, també coorganitzadora de l’esdeveniment, titulat “La memòria del còmic”.

Juntament amb les activitats situades al Casal Solleric, altres espais culturals i artístics de Palma obriran també les portes a l’edició de 2023 de CòmicNostrum. Aquest és el cas del Centre de Cultura de la Misericòrdia, seu de l’Àrea de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, i, igualment, d’altres recintes distribuïts en diferents punts de la ciutat.

Un altre aspecte destacable de la convocatòria d’enguany és que, a més de les exposicions, l’organització ha prioritzat la presència de rellevants convidats que han apostat per la renovació del còmic com a forma artística i d’expressió.

Igualment, i per primera vegada en la història de CòmicNostrum, tindrà lloc una jornada exclusivament adreçada als professionals del sector.

Data darrera modificació: 23 de novembre de 2023