Publicador de continguts


El batle de Palma detalla els projectes aprovats en la convocatòria ITS 2024-2025, per valor de 37,1 milions d'euros


15 / de novembre / 2024

Es destinaran altres 5,8 milions d'euros a accions relacionades amb la seguretat de Platja de Palma
Sumats als projectes de Can Serra i Ses Meravelles de l'anterior convocatòria, suposa una inversió de 55 milions “en cultura, medi ambient, mobilitat i sostenibilitat, i una aposta real per les zones turístiques madures”

Palma, 15 de novembre de 2024.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha detallat aquest divendres, en roda de premsa, els projectes que seran finançats en la convocatòria del Impost de Turisme Sostenible (ITS) corresponent a les anualitats 2024-2025, el import de les quals supera els 37,1 milions d'euros.
Es tracta d'un total d'11 projectes de gran envergadura per a la ciutat de Palma. Aquests són la millora dels accessos al Castell de Bellver i la recuperació del medi natural (2.000.000 euros); la rehabilitació de Ses Cases des Retiro (2.017.873 euros); reforma i renaturalització del sistema d'espais lliures públics de Platja de Palma (4.250.000 euros); preservació i recuperació de la zona de Es Carnatge (2.500.000 euros); remodelació i millora de l'accessibilitat i de la mobilitat, i separació de la xarxa de pluvials de plaça del Mercat i carrer Unió (3.500.000 euros); Parc de la Mar, fase II (6.000.000 euros); aparcament del Camí de Les Meravelles (2.000.000 euros); rehabilitació de Son Boter (1.197.339 euros); reforma de la Plaça Major (700.000 euros); recinte firal de Palma (1.004.850 euros), i la renovació de la flota EMT (12.000.000 euros).
A aquests projectes, que sumen un total de 37,1 milions d'euros, cal agregar altres 5,8 milions lligats a accions relacionades amb la seguretat en Platja de Palma i altres zones madures. Aquest muntant es dedicarà principalment a drons, cambres, nous vehicles, dotació d'efectius i a millorar els recursos de la policia muntada de la ciutat, “un cos al qual volem donar la importància que té”.
“Això vol dir que xerram de més de 43 milions d'euros en aquesta convocatòria que vindran a l’Ajuntament per a cofinançar-los, i que sumats als 12,3 milions de l'any passat (Can Serra i Ses Meravelles) i que s'executaran ara, són més de 55 milions d'euros d'inversió en equipaments, regeneració de zones, mobilitat i cultura”, ha incidit el primer regidor de Cort.
Projectes de la convocatòria ITS 2024-2025
El primer projecte al qual ha fet referència el batle és el de la millora dels accessos al Castell de Bellver i la recuperació del medi natural, que forma “part important” del projecte del Bosc Metropolità.
Aquest projecte contempla la millora de la connexió del bosc amb la ciutat executant la fase IV del camí perimetral i també l'accés al Castell mitjançant la remodelació i la supressió de barreres arquitectòniques en l'entorn immediat al castell. A més, integra la millora de la protecció del medi natural amb la instal•lació de mesures contra incendis, i la renovació i reforestació de zones erosionades de la massa forestal, entre d’altres actuacions.
Quant a la rehabilitació de Ses Cases des Retiro, suposa una “recuperació patrimonial important” i representa, a més, un espai significatiu d'accés al bosc de Bellver. “Per tant, forma part del Bosc Metropolità i és el inici del que serà el futur Jardí Botànic de Palma”, ha remarcat Martínez Llabrés.
També la convocatòria 2024-2025 contempla la reforma i renaturalització del sistema espais lliures públics de Platja de Palma. Sobre aquest tema, el batle ha recordat que el Golf Dino Fantasia és una zona verda d’aproximadament 14.000 metres quadrats.
El projecte contempla l'eliminació d'aquest equipament i la renaturalització i remodelació integral de tot l'àmbit, de manera que servirà com un “pulmó verd per a Platja de Palma d'uns 14.000 metres quadrats”.
Un altre projecte amb finançament, també lligat a la Platja de Palma, és el de preservació i recuperació del medi natural de Es Carnatge, que inclou diverses directrius bàsiques d'intervenció sobre elements naturals, d'obra civil, d'enllumenat, de mobilitat i neteja, responent així a una “reivindicació històrica” de la zona.
Aquesta convocatòria ITS inclou també el projecte de remodelació i millora de l'accessibilitat i de la mobilitat, i separació de la xarxa de pluvials de la plaça del Mercat i el carrer Unió.
Cal recordar que aquesta plaça es troba dins de la delimitació vigent del conjunt històric de Palma, declarat Bé d'Interès Cultural. Per tant, compta amb un màxim grau de protecció en un entorn privilegiat, de gran valor històric i artístic. L'àmbit d'actuació afecta a la plaça del Mercat, plaça Weyler i el carrer Unió entre la plaça Joan Carles I i la Rambla.
“Serà segur un projecte transformador, de suport al comerç, als veïns, a la mobilitat, i de recuperació d'elements patrimonials”, ha remarcat Martínez Llabrés.
Quant a la fase II del Parc de la Mar, que ascendeix a nou milions d'euros, sis d'ells del ITS, té com a objectiu la millora de l'estat de degradació del paviment.
“És un projecte molt important per a la façana de Palma i ajudarà a completar tota la inversió que s'està fent al Passeig Marítim i el projecte d'obrir la ciutat a la mar”, ha recalcat el batle.
Hi haurà també una altra actuació relacionada amb Platja de Palma, com és l'aparcament del Camí de Les Merravelles. És una superfície de 8.688 metres quadrats on es preveu la construcció d'un pàrquing de 7.941 metres quadrats que oferirà més de 300 places, de les quals 10 seran per a persones amb mobilitat reduïda.
D'altra banda, quant a la rehabilitació de Son Boter, que va ser el segon taller de Joan Miró, l’Ajuntament s'ha proposat restaurar aquest edifici, el seu entorn immediat i els paraments interiors.
I en relació a la reforma de plaça Major, el import d'aquest projecte es destinarà a la redacció del projecte de remodelació de la plaça i del seu entorn.
També hi ha una partida important ITS destinada a la construcció del recinte firal de Palma, que contempla la contractació del projecte definitiu. Per a això, el batle ha avançat que es durà a terme un concurs d'idees que sortirà, previsiblement, a inicis de 2025.
I finalment, es finançarà també la renovació de la flota de l'EMT a elèctrics, en línia amb el treball que desenvolupa l’Ajuntament per a reforçar l'empresa municipal i el transport públic de la ciutat.
Aquest projecte està lligat a la construcció del centre d'operacions ECO-EMT que se situarà a Son Rossinyol i a la renovació de la flota. Dins d'aquest projecte s'inclouen vuit busos elèctrics de 12 metres i vuit busos de 18 metres.
Altres projectes situats a Palma
Al marge d'aquests projectes, el batle ha esmentat altres tres aprovats en la present convocatòria que seran executats pel Govern i estan situats a Palma.
Aquests són la Caixa de Música, amb una aportació definitiva de 7,5 milions d'euros per a acabar “aquest equipament important per a la ciutat”.
Així mateix, s'ha aprovat el nou centre integrat d'hoteleria i turisme en Platja de Palma per valor de 1,4 milions d'euros, i la millora de l'eficiència energètica i circularitat del Passeig Marítim de Palma, per valor de tres milions.


Data darrera modificació: 15 de novembre de 2024