Cort presenta l’informe “Identificació de casos de TFES” amb motiu del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i Tràfic de Persones - Comunicació i Premsa
Cort presenta l’informe “Identificació de casos de TFES” amb motiu del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i Tràfic de Persones

Les situacions de tràfic afecten, almenys, el 26% de les persones en situació de prostitució a Palma
Palma, 20 de setembre de 2024.- La segona tinenta de batle i regidora de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut i Igualtat d’Oportunitats, Lourdes Roca, ha presentat aquest divendres l’informe Identificació de casos de tràfic amb fins d’explotació sexual, corresponent a l’exercici 2023.
Elaborat per la Unitat Tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament de Palma, l’informe es presenta amb motiu de la celebració, dilluns que ve, 23 de setembre, del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones.
La regidora ha iniciat la seva intervenció “condemnant enèrgicament” aquesta xacra social i reafirmant el “ferm compromís” de l’equip de govern municipal “en la lluita per la seva erradicació”.
A la roda de premsa hi ha estat també present la sociòloga de la Unitat Tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament de Palma, Lourdes de la Cruz Cano.
Dades de l’informe
L’anàlisi comparativa i evolutiva de l’informe mostra una dinàmica sostinguda d’augment en la proporció de casos de tràfic de persones amb fins d’explotació sexual (TFES) que des de l’Ajuntament es comptabilitzen.
D’acord amb els criteris estandarditzats, el 2023, a Palma, les situacions de TFES varen afectar, almenys, el 26 per cent de les persones actualment prostituïdes, la qual cosa suposa quatre punts percentuals més que l’any anterior.
En xifres absolutes, tenint en compte el nombre de persones en situació de prostitució a la ciutat l’any passat (prop de 1.390), s’estima que hi ha 361 víctimes de trànsit, aproximadament 40 més.
Cal recordar que els casos analitzats fan referència únicament a les situacions actuals de trànsit i no a situacions passades o referides a la forma d’entrada a la prostitució.
Del total de víctimes comptabilitzades el 2023 a Palma, el 61 per cent són considerades com a tals perquè s’han constatat indicis, fonamentats en els criteris de detecció del Poder Judicial espanyol.
A un altre 32 per cent s’ha arribat gràcies al fet que han verbalitzat la seva situació, encara que no han interposat denúncia. I d’altra banda, s’han reduït de manera significativa els casos identificats mitjançant denúncia, que han passat del 17 per cent el 2022 al 7 per cent el 2023.
Quant a les intervencions realitzades per l’Ajuntament amb les víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual, cal ressaltar que la proporció de casos que demanen i reben atenció en l’àmbit jurídic duplica l’observada en el conjunt de persones prostituïdes. Així mateix, destaca la proporció de víctimes que participen en activitats formatives-laborals.
Tenint també en compte el perfil sociodemogràfic de les víctimes, l’informe revela que el tràfic, igual que la prostitució, és una problemàtica feminitzada, perquè el 98,4 per cent de les víctimes comptabilitzades a Palma són dones.
A més, les víctimes de TFES tenen un perfil d’edat més jove que el que, en general, presenten les persones en prostitució. En 2023, l’edat mitjana de les víctimes va ser de 34,6 anys, tres anys més joves que el conjunt de les persones prostituïdes.
D’altra banda, de l’informe es desprèn que el 97 per cent de les persones en situació de trànsit tenen nacionalitat estrangera.
Respecte a la situació de les víctimes de TFES, dues de cada tres es troba en situació irregular, és a dir, no tenen permís de residència al país, i un 19 per cent no té targeta sanitària.
En general, presenten un nivell educatiu més baix que l’observat entre les persones en prostitució. Malgrat això, pràcticament sis de cada deu tenen estudis secundaris, encara que la majoria no els tenen homologats.
Quant als entorns on són explotades, s’evidencia una preponderància dels contexts tancats i deslocalitzats. Pràcticament sis de cada deu víctimes són explotades en un habitatge particular; el 19 per cent al carrer; el 12 per cent es veu obligada a realitzar serveis amb desplaçament, i un 9 per cent està en un club.
Sobre la situació residencial de les víctimes, generalment viuen en una habitació llogada compartint espai residencial amb altres persones o en una casa prostíbul. I pràcticament quatre de cada deu viuen al mateix lloc on són explotades, la qual cosa evidencia la falta de privacitat i la major vulnerabilitat del col·lectiu.
Cal destacar també que dues de cada tres víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual tenen responsabilitats familiars. En aquesta línia, l’informe assenyala que més de la meitat tenen dues o més persones a càrrec seu, circumstàncies que condicionen moltes vegades els processos d’identificació i denúncia per la por i les amenaces dirigides als seus familiars.
Data darrera modificació: 23 de setembre de 2024