Publicador de continguts


Després de la fusió de la neu, els embassaments superen el 90% de la seva capacitat


17 de març de 2023

El batle de Palma, José Hila, i el president d'EMAYA, Ramon Perpinyà, han visitat avui matí els embassaments de Cúber i del Gorg Blau, on han pogut observar el magnífic nivell de les reserves i el bon estat de les instal.lacions després de la tempesta Juliette.

Durant la visita el batle ha manifestat que "la tempesta ha tingut una part negativa i una de positiva; la part bona és que els embassaments s'han omplit i ara mateix estan al 90%, un fet que ens dona tranquil.litat per a aquest estiu. Era molt important perquè, al novembre, vàrem arribar a estar al 35%, una situació molt preocupant, i en alerta per pre-sequera", ha explicat el batle. Hila ha volgut agrair "la feinada que ha fet personal d'EMAYA, tant per cuidar-se dels embassaments durant la tempesta com per cuidar de la ciutat i posar-la al dia pels desperfectes que va causar".

La reserva d'aigua conjunta dels embassaments es troba ara mateix al 90% de la seva capacitat. Cúber està al 90,4% i el Gorg Blau al 87,8%. Això tenint en compte que s'extreuen de forma continuada 350 litres per segon d'aigua per a l'abastiment de Palma.

A la ciutat ara també arriba aigua de les fonts d'en Baster, de Mestre Pere i de la Vila, que abans estaven seques, de manera que ara es pot reservar l'aigua dels pous per a més endavant.

La tempesta Juliette va provocar importants nevades a la zona de la serra de Tramuntana on estan ubicats els embassaments. Per això les reserves han pogut pujar en unes tres setmanes gairebé un 24%, ja que dia 20 de febrer estaven al 66%. En aquest període el nivell de l'aigua ha pujat 150 cm a Cúber i 360 cm al Gorg Blau.

També cal recordar que aquestes nevades han arribat després d'una tardor gairebé sense pluges. A mitjan novembre de 2022 els embassaments varen arribar al seu nivell més baix de la temporada, el 35%. En canvi, un any abans les reserves eren del doble, un 70,7% i poc després s'ompliren amb les pluges i arribaren també al 90% a principis de desembre de 2021.

La tempesta Juliette, emperò, també va tenir efectes adversos encara visibles a la zona, especialment pel que fa als arbres caiguts, que hi dificulten l'accés, i per la falta de corrent elèctric durant una setmana.

L'accés a la zona era impossible i gràcies a l'IBANAT dia 2 de març es va poder fer una inspecció de les preses des de l'aire, amb helicòpter, i es va comprovar que estaven en bon estat i l'aigua no havia vessat.

Va estar especialment afectat l'accés a la presa i estació de bombeig del Gorg Blau, on es va sol.licitar ajuda a IBANAT per a la retirada d'arbres i branques caigudes. No s'hi va poder accedir fins dia 3 de març.

Igualment era impossible l'accés a la presa de Cúber on, per l'acumulació de neu i branques, no es va poder accedir fins dia 7 de març.

A partir de dia 8 de març es comencen a retirar arbres i branques caiguts damunt la canal que connecta els embassaments i es comprova que no s'han produït danys. Aquest mateix dia es recupera el corrent elèctric i es poden posar en funcionament els sistemes de bombeig.

Es comprova també que tot el sistema de connexió entre els embassaments, les bombes i preses estan en bon estat.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023