Cort retorna part de l'IBI a més de 5.000 persones, arran de les successives baixades de l'impost d'aquesta legislatura - Comunicació i Premsa
Cort retorna part de l'IBI a més de 5.000 persones, arran de les successives baixades de l'impost d'aquesta legislatura

Julio Martínez: "El 2015 tornarem a abaixar l'IBI, i la renovació del sistema informàtic farà que les devolucions del pagament a la carta als ciutadans es produeixin abans"
Palma ha estat nomenada millor ciutat del món per a viure-hi per "The Times", i La Casa del Mapa ha estat guardonada per un portal asiàtic pels seus productes i pel personal treballador
Palma, 25 de març de 2015.- El portaveu municipal i tinent de batlia d'Economia, Hisenda i Innovació, Julio Martínez, ha informat que "s'ha pogut desbloquejar una situació que han patit més de 5.000 ciutadans als quals se'ls havien de torner doblers arran de les successives baixades de l'impost de béns immobles". Cal recordar que el 2014 es va abaixar més d'un 11%, "i una gran quantitat de ciutadans havien de pagar menys que el 2013", depenent de la revisió de la base que fes la Direcció General del Cadastre.
Els principals beneficiats són els ciutadans que havien triat el sistema de pagament a la carta, calculat amb el mateix import de l'any anterior, i dividit entre el nombre de mesos. La reducció de l'IBI va provocar que 5.017 ciutadans tinguessin dret a rebre una devolució, "la qual no s'ha pogut fer abans perquè el sistema informàtic no estava preparat per a aquesta operació de devolució", ja que normalment la xifra es manté o puja, no baixa, "com ha fet durant la present legislatura".
"A partir d'avui el sistema ja està preparat, i 5.017 ciutadans reben ja la baixada de l'IBI del 2014, el qual suposa un total de 150.000 euros, amb una mitjana de 30 euros per persona". Aquest canvi suposarà que "els ciutadans que facin el pagament a la carta rebran abans la seva tornada de doblers, ja que el 2015 torna a baixar l'IBI". Els ciutadans rebran els seus doblers "el mes de novembre o desembre, en dates més raonables". El portaveu ha volgut demanar disculpes per no haver tingut el sistema preparat abans, per bé que ha subratllat que "l'Ajuntament està preparat de cara al futur".
Reconeixement internacional. El portaveu ha valorat molt positivament el reconeixement "d'un diari tan prestigiós com The Times", el qual ha nomenat Palma com la millor ciutat del món per a viure-hi. Martínez ha valorat el fet que sigui un diari anglès, i ha afirmat que reforça la línia d'aquest equip de govern de "millorar la imatge internacional de la ciutat, i donar suport al nostre objectiu de ser una destinació els 365 dies de l'any". Segons Martínez, "es tracta d'una publicitat i una promoció que no podríem pagar", i ha subratllat la feina feta durant tota la legislatura "per a millorar les xifres de l'atur en una ciutat que viu del turisme".
La Casa del Mapa, guardonada. Dins el reconeixement internacional de la ciutat, Martínez ha informat que el portal turístic Liarong, una referència asiàtica, ha reconegut La Casa del Mapa com a botiga 'top choice 2015', arran del reconeixement dels turistes que ens visiten. Aquest assoliment s'emmarca dins l'objectiu "d'ampliar la nostra bona imatge a nivell internacional, i sortirà a les guies turístiques del portal". Martínez ha destacat que s'han valorat els productes, els mapes i el fet que s'hagi reforçat l'horari de la botiga, i ha remarcat "la magnífica feina que realitzen aquí els treballadors de l'Institut Municipal d'Innovació, els quals milloren la seva imatge", que ha resultat especialment reforçada gràcies, segons el portal, "a la seva simpatia i servei". La botiga ofereix cartografia elaborada per l'IMI, cartografia digital i temàtica i fotos aèries. Segons Martínez, "Palma ha tret bones notes en els seus exàmens internacionals".
Més transparència de Cort. Cal recordar que Palma va rebre de l'organisme neutral Transparència Internacional el 100% dels punts de transparència, i avui s'ha aprovat formar part de la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana, "la qual està impulsada per la FEMP, i els objectius de la qual compartim, ja que promou polítiques de transparència, participació i col.laboració ciutadana efectives", com ha dit el portaveu. "El més important és que haurem de complir els objectius de la xarxa", ha afegit, "facilitant el dret a l'accés a la informació dels ciutadans, i assumir compromisos de bon govern".
Nova coordinació de la Smart Office. L'equip de govern ha volgut donar un impuls a la Smart Office, "un eix estratègic i transversal en el qual participen totes les àrees", amb la seva reestructuració de cara a aconseguir "un govern obert". A partir d'ara, la coordinació anirà a càrrec del Departament de Qualitat i Atenció a la Ciutadania, i es marquen sis eixos essencials: turisme, mobilitat, sostenibilitat, economia, seguretat i governança. Es tracta d'una eina "que posam en valor per la seva transversalitat", i de fet està promoguda per la UE, "a la qual es demanarà finançament de la Smart Office", ha dit Martínez.
Noves instal.lacions esportives. La Junta de Govern ha aprovat dues reivindicacions "molt importants i històriques" dels barris de Son Cladera i el Pil.larí, referides a la manca d'instal.lacions esportives. En concret, s'aproven concursos per a la construcció de pistes multifuncionals, "de futbet i bàsquet", en resposta a les reivindicacions veïnals, i dins l'estratègia de prevenció a la infància. D'aquesta manera, el concurs planteja un pressupost de 350.000 euros per a Son Cladera, i 200.000 per al Pil.larí, de cara a la construcció de pistes "tancades, il.luminades, dotades de serveis i perfectament modernes", ha conclòs Martínez.
Millora de la seguretat a les platges. Arran de les demandes de la CAIB, referides a la millora del servei de prevenció d'accidents, salvament, socorrisme i seguretat a les platges, la Junta de Govern ha aprovat l'ampliació del contracte actual amb l'empresa Emergències Setmil, ampliació consistent a "afegir 30 minuts més de servei, i dues persones més treballant al servei de socorrisme", concretament a Cala Major i Platja de Palma. El contracte, adjudicat inicialment l'abril de 2012, per un import de 893.070 euros, s'amplia ara amb 35.249 euros més, amb la mateixa durada.
Avançament d'1'2 milions d'euros. L'equip de govern ha decidit "un tema important de cara al pressupost de 2016", i que té a veure amb el Pla de casals de barri 10, que es va aprovar en temps de Catalina Cirer, i pel qual Cort pagava 1'2 milions d'euros anuals a l'SMAP, amb finalització el 2016. Martínez ha informat que "feim un esforç pressupostari i revertim el 2015, de manera que acabem aquest Pla i l'any vinent no s'haurà de pagar, i el futur govern, sigui quin sigui, ho podrà destinar a una altra àrea". El que s'ha fet, a més, "és ampliar un dels contractes de manteniment, per menys de 2.000 euros, per a incloure-hi aquests casals de barri que ja estan a títol de l'Ajuntament", ha explicat el portaveu.
Data darrera modificació: 13 de març de 2023