Publicador de continguts


Cort proposa incloure en el codi ètic municipal que governi la llista més votada


13 / de febrer / 2013

Defensa el compliment dels acords de Ple i afirma que l'acceptació o no de les propostes "no condicionarà en cap cas l'acceptació sí o sí del codi de 2009 i de les aportacions del Partit Socialista"

Palma, 12 de febrer de 2013.- L'equip de govern municipal proposarà als grups de l'oposició incorporar al text del Codi de bon govern local, aprovat per la FEMP el 2009 amb el vot favorable del Partit Popular a nivell nacional, una proposta per la qual tots els partits polítics amb representació en el Ple respectaran la decisió de la voluntat majoritària dels ciutadans i ciutadans de Palma amb el compromís de permetre la formació de govern a la força més votada i també la governabilitat de la institució quan tingui un suport electoral amb més del 40% dels vots i una gran diferència respecte a les altres forces polítiques.

El portaveu de l'equip de govern municipal, Julio Martínez, ha manifestat, així mateix, que proposaran també a tots els partits assumir el compromís de posar en valor el Ple i els seus acords com a màxim òrgan de representació dels ciutadans. Per aquesta raó, ha dit, "la llista més votada, tot i que no tingués la majoria absoluta, ha de saber que el que aprovi el ple és d'obligat compliment, excepte per impossibilitat tècnica o econòmica".

Martínez també ha informat que l'equip de govern proposarà incorporar al Codi de bon govern local el compromís de tot batle o batlessa resultant d'un pacte de governabilitat de presentar una qüestió de confiança en el termini de 30 dies en el cas que la ruptura d'aquest pacte deixàs al govern en inferioritat davant un grup de l'oposició. "No es pot mantenir un govern a qualsevol preu ni en contra de la voluntat majoritària de la ciutadania", ha dit.

L'equip de govern també proposarà incloure en el text del Codi "que sigui el Ple qui decideixi sobre la possible pròrroga dels pressupostos municipals ja que és el Ple el que té competències per a la seva aprovació".

Compromís amb la regeneració.- Martínez ha insistit que l'equip de govern presidit pel batle Mateo Isern "té un compromís amb els ciutadans per la regeneració i la dignificació de la vida política" de manera que aquestes propostes "vénen a complementar les ja aprovades per la FEMP" i en cap cas no suposaran "un canvi de cromos. Nosaltres donarem suport sí o sí en el pròxim ple la proposta de 2009 i les propostes de desenvolupament fetes pel Partit Socialista a aquest Codi independentment que s'acceptin o no les nostres propostes".

Martínez ha reconegut que des del Govern "veim amb preocupació la indignació de molts ciutadans amb la política en general derivada de molts fets del passat i del present i que creen desafecció per la vida política". Per aquest motiu, ha afegit, "creim que aquestes propostes són per a sumar al que s'aprovarà sí o sí en el pròxim ple", un codi en el qual segons ell "falten referències a fets que en el seu moment també varen ser molt criticats per la gran majoria dels ciutadans".

El portaveu de l'equip de govern a Cort ha assegurat que "els ciutadans no han entès mai com un partit minoritari, com ha passat en la política mallorquina, podia tenir tant poder a la nostra illa i a la nostra ciutat. Ens reclamen que no torni a passar el que ha passat durant tants anys i que significava un intercanvi d'alts càrrecs que feia que partits polítics renunciassin pràcticament a tot el seu programa electoral per unes cadires". En aquest sentit, Martínez advoca per acabar amb la imatge que els polítics poden prometre una cosa i després, per una cadira, oblidar-se de tot allò que s'havia promès als ciutadans".

Transparència.- Martínez ha reconegut que l'equip de govern del batle Mateo Isern està complint amb la transparència que reclama tant aquest codi com el Partit Socialista i ha cregut important "dins aquest compromís per la transparència analitzar els anys de govern de la senyora Calvo des de 2008. És una manera de donar credibilitat a les propostes plantejades pel Partit Socialista i que no siguin fruit de l'oportunisme polític. Els criteris que demana el Partit Socialista a l'oposició han de ser bons també per a quan era en el govern i demostrar, d'aquesta manera, que el seu govern complia amb el Codi de bon govern de la FEMP, que es va aprovar el 2009".

Finalment, ha reclamat també a tots els grups municipals del Ple "posar-nos d'acord per a definir el model de declaració de béns i activitats de regidors i alts càrrecs" de l'Ajuntament de Palma.

Data darrera modificació: 13 de març de 2023